Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3596Ciszterci Kolostor Apátság (Gimnázium) - Lilienfeld

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 3180 Lilienfeld, Klosterrotte 1.
GPS koordináta N 48.013322,E 15.598707
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.stift-lilienfeld.at

e-mail:

pforte@stift-lilienfeld.at

Telefon:

+43 02762 / 52420-37

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2012-11-21 - Látogatás dátuma: 2012-11-16 - Utolsó módosítás: 2015-04-06A babenbergi herceg Leopold VI. a dicsőséges, alapította meg 800 évvel ezelőtt a kolostort Lilienfeldben. 1206-ban cisztercita szerzetesek Heiligenkreuzból népesítették be. A lilienfeldi apátság Ausztria legnagyobb középkori kolostorlétesítménye a legnagyobb cisztercita kerengővel és hatalmas könyvtárral.

Az apátság értékes kiállított tárgyakkal dicsekedhet, mint az osztrák állam első hivatalos pecsétje, valamint Ulrich von Lilienfeld Concordantiae Caritatis kézirata.

Nyitvatartási idő: hétfőtől szombatig 8–12 h és 13–17 h, vasár- és ünnepnap: 13–17 h.
Vezetés naponta hétfőtől szombatig 10 h és 14 h, vasár- és ünnepnap 14 h (8 személytől előzetes bejelentkezés szükséges az apátság portáján).
A vezetéses látogatás helyszínei: a középkori kolostor, a templom, a középkori fejezet ház, a gótikus szökőkút ház, a könyvtár, a középkori vallásos testvérek kollégium, a régi kikötő, a középkori Cellarium.
Belépő (2012): 3 EURO, vezetéssel. 7 EURO, nyugdíjas vezetéssel 6 EURO.

Írtam a pforte@stift-lilienfeld.at levelezési címre, hogy szeretnénk meglátogatni vezetéssel a Kolostort, rövid időn belül jött a válasz, hogy rendben pénteken 14 órakor indult a vezetéses látogatás, csupán ketten voltunk.
Nagyon kedves Hölgy volt a vezetőnk, mindent megmutatott a Kolostorban és a templomban, amit csak lehetett. Nagy élmény volt betekinteni az épületkomplexumba.

Forrás: http://www.utazgato.hu/ausztria/lilienfeld/ciszterci_apatsag/1105

"1202-ben VI. Lipót osztrák herceg, Stájerország hercege adományozta a Lilienfeldi kolostort a Cisztercieknek „Isten dicsőségére és a Szűz Mária Istenanya tiszteletére”. VI. Lipót részt vett II. András magyar király keresztes hadjáratában a szentföldön, melyről értékes szent kereszt ereklyével tért vissza, melyet az apátságnak adományozott, ez az ereklye ma is nagyra becsült kegytárgya a kolostornak. Halála után VI. Lipót herceget a kolostorban temették el. Lilinefeldben, a többi középkori ciszterci kolostorhoz hasonlóan értékes kódexek és kéziratok készültek és maradtak fent.

A Lilienfeldi kolostorban őrzik többek között a XIV. sz-ban itt készült, gazdagon illusztrált Concordantiae Caritatis-t és a szintén a XIV. században, a Christianus Campililiensis szerzetes által írott számos költeményeket, himnuszokat és szekvenciákat tartalmazó kéziratot.
A XVI. században drasztikusan visszaesett a szerzetesi élet Lilienfeldben, mely csak az ellenreformáció idején a XVII. században virágzik fel ismét. 1683-ban a törökök sikertelenül próbálják meg elfoglalni a megerősített kolostort, ahol a nagy számban leltek menedéket a környéken élő emberek.

A XVII. században a középkori kolostort számos barokk épülettel bővítik, a XVIII. században épült a barokk torony és a barokk könyvtár. II. József császár a kolostor 1789-ben bezáratja, de utóda II. Lipót 1790-ben újjáéleszti. 1810-be hatalmas tűzvész elpusztította a kolostor nagy részét. 1826-ban létesült a kolostor ritka és egzotikus növényeket tartalmazó botanikus kertje. 1902-ben ünnepelte a kolostor 700 évfordulóját, mely alkalmából ingyenes kórházat létesítenek.

A II. világháború alatt a németek parancsára a szerzeteseknek el kell hagyniuk a kolostort. 1945-ben a háború végén a kolostor súlyos károkat szenved. Viszonylag sértetlenül átvészeli a Lilienfeldi Apátság az orosz megszállást. 1976-ban VI. Pál pápa a kolostor templomának bazilika minor címet adományoz.

2002-ben ünnepelte az apátság a fennállásának a 800 évfordulóját. A nagyon szép és hatalmas kora gótikus templombelsőt barokk oltárokkal és orgonával egészítették ki."

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *