Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2307Mecsek Szíve - Püspökszentlászlói Látogató Központ

Kategória Szabadidő , Látogatóközpont , Utazás

Kép album megtekintése

Cím 7694 Püspökszentlászló
GPS koordináta N 46.190616,E 18.366734
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

http://www.mecsekszive.hu

e-mail:

mecsekszive@gmail.com

Telefon:

+36 30 / 856 5321

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2012-10-08 - Látogatás dátuma: 2017-10-21 - Utolsó módosítás: 2017-11-03Megújult arborétum és modern oktatóépület várja a Mecseki kirándulókat.

Forrás: http://puspokszentlaszloikastely.hu/
Kedves Látogató!
Püspökszentlászló kivételes hely a Mecsekben. Gyönyörű környezettel körülvett arborétuma ma is kedvelt kirándulóhely, míg kastélya és temploma meghatározó későbarokk műemlék, s az itt álló egyházi épületek a történelem hűséges szemtanúiként várják az ideérkezőket.
A falu tanúja volt Esterházy Pál pécsi püspök kezdeményezésének, a kápolna és nyári rezidencia felépülésének, a Zichy Gyula püspök döntésére zajló felújításnak, az itt élt szerzetesek áldozatos munkájának, Mindszenty József bíboros gondterhelt sétáinak fogsága idején. Csendes tanúja ma is a zarándokok érkezésének, a táborok örömének, a lelki elcsendesedésre vágyók imáinak.
De nemcsak a múlt és a jelen, hanem a jövő reményét is hordozza, hiszen a környék sajátosan gazdag élővilága a természet szépségét dicséri. Arra hív, hogy Istentől kapott hivatásunk szerint együtt munkálkodjunk a teremtett világ védelméért, közös örökségünk megóvásáért.
Nagy örömünkre szolgál, hogy a nemrégiben lezajlott nagyszabású felújítás segítségével lehetőség nyílik az egyházi tulajdonban álló épületek, valamint a természeti környezet méltó és megújulást hozó bemutatására, hirdetve ezzel az evangélium örömhírét, a Teremtő Isten jóságát. Reménnyel és hálával kívánom, hogy az itt eltöltött idő ajándékul szolgáljon a lelki megújulásra, az Istennel való találkozás mély megélésére!

Dr. Udvardy György
pécsi megyéspüspök"

*** A püspöki nyári rezidencia ****
A klasszicizáló későbarokk stílusban, eddig ismeretlen építőmester által épített nyári rezidencia valószínűleg más célra készült 1797-ben. Ugyanis Esterházy püspök korábban pálos szerzetes volt.

Az 1786-ban II. József által feloszlatott szerzetesrendek, így a Pécs melletti Jakab-hegyen megtelepült pálosok is hajlék nélkül maradtak. Valószínű, hogy a püspök az otthon nélküli, egykori rendtársainak szánta a nyaralónak álcázott kastélyt. Alátámasztja ezt a feltevést több egykori szövegemlék és a püspöki lak beosztása, ugyanis emeleti traktusában, kastélyhoz szokatlanul kis méretű, cellaszerű szobákat alakítottak ki. Azonban, eddig ismeretlen okból, a pálosok nem foglalták el az épületet. Viszont nyári kastélyként sem használták, s mintegy száz évig üresen állt. 1898-ban azonban Hetyey Sámuel püspök (1897-1903) felújíttatta, és mintegy hat holdnyi területen arborétumot is létesített a kastély körül. Neki köszönhető a templom felújítása és a szemközti domboldalon 1903-ban felállított Szent László-szobor is, Csukás Zoltán pécsi bádogosmester rézmunkája.

Gróf Zichy Gyula püspök (1905-1926) 1906-ban újból felújíttatta a kastélyt, s ekkor építették egybe egy nyakrésszel a mellette álló templommal. Az arborétum mellett vadaskertet is létesítettek, szebbé téve ezzel a rezidencia környezetét. Zichy püspök 1910-ben a kastély déli főbejáratánál, klasszicista stílusú timpanonban a kastélyért legtöbbet tevő három püspök pirogránitból készült címereit is elhelyeztette: középütt az alapító gróf Esterházy Pál László jelvénye, balról Hetyey Sámuel, jobbról pedig gróf Zichy Gyula címere látható.

A püspöki kastélyt 1898-ben Hettyey Sámuel püspök renováltatta, és ekkor hozta létre a mintegy 6 holdas arborétumot.

MINDSZENTY EMLÉKSZOBA
Az itt lakók életét 1955-ben zavarta meg egy nagyobb incidens, amikor július 12-én az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) huszonnégy órán belüli távozásra szólította fel őket. A csomagjaikat nyolc teherautó vitte utánuk Verőcére. A sietség indoka az volt, hogy július 17-én itt helyezték el titokban a koncepciós perben elítélt Mindszenty József esztergomi érseket, prímást, bíborost.

A kastélyt „megfelelően” felkészítették a házi őrizetben lévő főpap fogadására: magas deszkakerítést emeltek köréje, hogy a helyiek ne láthassák, kit őriznek ott. Az emeleten jelöltek ki két szobát Mindszenty számára, a földszinti helyiségeket pedig elfoglalták az őrzésére Pécsről kirendelt ÁVH-sok. Október 10-én a szintén koholt vádak alapján elítélt Grősz József kalocsai érseket is Püspökszentlászlóra szállították házi őrizetbe. Mivel azonban az épület állaga ekkor már meglehetősen leromlott volt, nem egészen egy hónap múlva, november 2-án Felsőpeténybe, az államosított Almásy-kastélyba költöztették át mindkettőjüket, ott Mindszenty 1956. október 31-ig, a forradalom idején történt kiszabadulásáig tartózkodott.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *