Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2637Zsinagóga (régi-új) - Szeged

Kategória Vallás , Zsinagóga

Kép album megtekintése

Cím 6722 Szeged, Hajnóczy u. 12.
GPS koordináta N 46.254044,E 20.142085
Régiół Dél-Alföld
Megye Csongrád

Internet:

http://www.zsinagoga.szeged.hu/

e-mail:

36-62/423-849

Telefon:

36-62/423-849

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2012-10-07 - Látogatás dátuma: 2012-11-04 - Utolsó módosítás: 2015-02-11A mór-arab-mediterrán elemekkel vegyített szecessziós stílusú Új zsinagóga Magyarország második, a világ negyedik legnagyobb (48.5 méter magas épület) zsinagógája. Kihagyhatatlan ékköve Szegednek, Európa egyik legszebb zsidótemploma, belső terének fenséges hangulatát a fehér-arany-kék díszítések színes ablakok és a világmindenséget ábrázoló pompázatos 32 méter magas üvegkupola adják. A kupola díszítése a világot jelképezi: a kupola huszonnégy oszlopa a nap óráit, a fölé festett csipkebokor fehér virágai a hitet, a kék üveggel burkolt csillagok a végtelen világegyetemet jelzik.

A festett üvegablakok, a művészien faragott padok, az egymással harmonizáló elefántcsontfehér, kék és arany díszítések mind Löw Immánuel elképzelései alapján készültek. A márványoltár záróköve jeruzsálemi márványból készült, a frigyszekrény ajtaja Nílus menti akácfából, melynek kilenc rekeszében 18 tóratekercset őriznek. A festett üvegablakok és a belső ornamentika Róth Miksa műhelyében készültek.

Az új zsinagóga mellett, a Gutenberg utca 20. szám alatt találjuk a zsidó hitközség székházát. Építője ugyancsak aumhorn Lipót. A sokáig méltatlan sorsra hagyott régi zsinagóga épületének háromhajós belseje jelenleg színházi előadásoknak ad helyet. A toszkán pillérekkel tagolt épületet 2003-ban újították fel. A kapu két oldalán magyar és héber nyelvű felirat jelzi az 1879-es árvíz szintjét. A régi zsinagóga kerti falán két márványtáblára írták föl az első világháború izraelita áldozatainak nevét.

A régi zsinagóga kertje az új zsinagógára nyílik. Az 1903-ban befejezett épület a szegedi szecesszió legtekintélyesebb megjelenésű emléke. Tervezője, Baumhorn Lipót összesen tizenegy zsinagógát épített az országban, s mind közül a szegedit mondják a legszebbnek. A kert fái alatt lépkedve gondoljunk Löw Immánuelre, a tudós főrabbira, aki az új zsinagóga belső kialakításában is részt vett. Apja, Löw Lipót, a régi zsidó templom rabbija volt.

A templomkert növényeinek jelentős részét a botanikát is tudós szinten művelő főrabbi telepítette.
Jó néhány különleges, ritkaságnak számító fa és cserje zöldell itt.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *