Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 9470Orczy Kastély - Mátra Múzeum

Kategória Kastély , Múzeum , Rendezvényközpont

Kép album megtekintése

Cím 3200 Gyöngyös, Kossuth u. 40.
GPS koordináta N 47.544090,E 19.135269
Régiół Észak-Magyarország
Megye Heves

Internet:

http://www.matramuzeum.hu

e-mail:

Telefon:

37/505-530

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2010-08-13 - Utolsó módosítás: 2018-12-30A megyei önkormányzat tulajdonában álló épület és a városi önkormányzat tulajdonában álló Orczy-kert (korábbi nevén Dimitrov-kert) teljes felújítása 2005-ben kezdődött. Gyöngyös Város Önkormányzata közel 800 millió forintos támogatást kapott a ROP 1.1.3 pályázatából a XVIII. században épült Orczy-kastély rekonstrukciós munkálataira. Ennek keretében 2005. márciusától mintegy másfél éven át zajlott az épület restaurálása és a kastélykert felújítása, amelynek I. szakasza még most is tart, az bépület felújítása és a Múzeum célú átadása már megtörtént, a kert helyreállítása még tart.

A régészeti és műemléki feltárás közben több helyiségben korabeli barokk falfestmények kerültek elő. A munkák során kibontották az 1826-ban befalazott árkádokat, üvegtetővel lefedték az addig nyitott belső udvart, új műszaki berendezéseket (világítás, fűtés) szereltek be.
Nagyon szép és Magyarországon egyedülálló az épület klasszicista kifestése. Színhasználata szürke, rózsaszín, lilás homokszín, zöld alapú.
A 4 hektár területű védett park érdekessége, hogy kerítését a Napóleon elleni 1809-es nemesi inszurrekció puskáinak csöveiből készítették. A parkban tekinthető meg hazánk legnagyobb törökmogyoró- és tiszafája. A park bejáratait kőoroszlánok őrzik.

Gyöngyös keleti felén, a Mátrába vivő 24-es út mellett emelkedik a klasszicista stílusú Orczy kastély épülete, mely az 1950-es évek végétől a város egyik kulturális központja. Itt kapott helyet közel fél évszázada a Mátra Múzeum, itt őrizték a ferencesek több száz éves könyvtárát és 1958-tól 1984-ig ebben az épületben működött a városi könyvtár is. A kastély építéstörténete - bár adataink hiányosak-, a XVIII. század végétől nyomonkövethető. Ez a terület és a rajta álló épületek az évszázadok során az Orczy család nevével kapcsolódtak össze.

Az épület egyes részei nem azonos időben épültek, s a kastély mai alakjának sem a tervezője sem a kivitelezője nem ismert, de kétségtelen, hogy Hild József és Pollack Mihály köréhez tartozott.
A stílusjegyek romanticizmusba hajló egyes részei bizonyossá teszik, hogy a mai épület 1844-1848 között készült el.

Nagyon érdekes a kastély szerepe a magyar történelemben. A régi épületben I. Sándor orosz cár szállt meg 1814-ben. Az új kastélyban 1849. februárjában Windischgrätz tábornok főhadiszállása volt, majd Kossuth és Görgey laktak benne. Görgey haditanácsot is tartott itt. Az eredetileg somogyi Orczy család a XVIII. század folyamán honosodott meg a Mátra vidékén. A család neves tagja a hétéves háborúban huszárbravúrjairól híressé vált Orczy Lőrinc. Irodalmi munkássága is jelentős. Tőle származik a Mátra első szépirodalmi említése az 1761-ben megjelent "Mátra hegye között mulatozó nimfa éneke" című művében. A család irodalmi hajlamai megmutatkoztak az Angliában letelepedett Orczy Emma bárónőnél is, akinek "Vörös Pimpernel" című írása ma is az olvasott regények közé tartozik, és világsikerű filmet is készítettek belőle.
A kastély épületében helyezték el 1956-ban a Mátra Múzeumot, amely a Mátra és Gyöngyös természeti és néprajzi értékeiről nyújt képet.

A mátrai kisvasút gyöngyösi végállomása is a park mellett található. Innen indulnak a kisvonatok Mátrafüred és Lajosháza irányába.

Az Orczy kastély épületében helyezték el 1956-ban a Mátra Múzeumot, amely a Mátra és Gyöngyös természeti és néprajzi értékeiről nyújt képet. A múzeum nevezetessége a kiállított teljes mamutcsontváz.

Állandó kiállítások:


 • A mamut - A mamut a felújított kastély belső udvarán került elhelyezésre, méltó körülmények között az amúgy is gyönyörű belső teret még különlegesebbé teszi a látvány.
  Az állat Mátraderecskén 1949-ben Dancza János és Vértes László ásatásán került elő, Zám Ferenc kertjében. A feltárás során megállapították, hogy az állat elsődleges helyen, tehát az elpusztulás helyén került elő. Első alkalommal 1970-ben került kiállításra a Mátra Múzeum állandó kiállításában.
  A tudományos csonttani (fogkorona) vizsgálatok alapján a mátraderecskei mamut életkora kb. 50-55 év, tehát kifejlett állat. A csontváz feltárása során egy durva kidolgozású kalcedon kőpenge is előkerült, mely Vértes László meghatározása szerint a korai Szeleta-kultúrába sorolható.
  Mivel a kiemelés során pontos rétegtani vizsgálatok nem készültek, íigy a következtetések szerint a maradványok a felső pleisztocén (Würm I.) tájára tehetők, számokban kifejezve kb. 40-50.000 év.

 • Helytörténet - A Mátra Múzeum emeletének öt barokk termében Gyöngyös történetével, az itt élő emberek mindennapi életével ismerkedhet a látogató.

 • Vadásztörténet - A kiállítás négy teremben került megrendezésre. A tematikus anyagok mellett igen sok trófea, és művészeti alkotás teszi változatossá a bemutatót.

 • Ásványok - A Mátra ásványkincsei régóta ismeretesek. Az első említések egyike Luigi Fernando Marsigli olasz hadmérnök tudósításából származik, aki 1700-ban megjelent könyvében azt írja, hogy egész Magyarországon a legtisztább aranyat Heves megyében bányásszák. A Mátrában a legjelentősebb ásványképződés az andezit hasadékaiban, hólyagüregeiben forró vizes oldatok hatására játszódott le. A kiállítás két teremben mutatja be azt a csodálatos világot, mely színével, formakincsével sokakat ejt ámulatba.

 • Ősmaradványok, ősnövények, ősállatok - A múzeum őslénytani anyaga az egykori gyűjtő Legányi Ferenc, és a jó barát, tudós Andreánszky Gábor munkásságának eredményeként nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségű. A kiállítás ennek a két nagyszerű embernek állít emléket, úgy, hogy közben bemutatja az Északi-középhegység legfontosabb őslénytani lelőhelyein előkerült nővényi és állati kövületeket. A kiállítás két teremben került megrendezésre.


A kastély parkjának helyreállítása is befejezésre került, nagyon szép környezetben sétálhat a látogató.

A park végében új beruházásként valósúlt meg egy új épület a Pálmaház és Természettudományi Pavilon, melyben fantasztikusan látványos és hatalmas gyűjteményt mutatnak be.
A kiállítás az Erdő társulások bemutatására vállakozott. A populációk egy magasabb szerveződési szintje, a tárulások formájában, azok összetevőiként létezhetnek csak. A kiállítás nagyon leegyszerűsítve, ezeknek a apcsolatrendszereknek
a mentén próbál segítséget nyújtani a csodálatosan változatos élővilág megismeréséhez.
Különleges látvány a pincétől a padlásig beépített tölgyfa, melynek segítségével mutatja be a kiállítás a különböző szintekhez (gyökérszint, talajszint, cserjeszint, törzsszint, koronaszint) kapcsolódó élóvilágot.

A megyei önkormányzat tulajdonában álló épület és a városi önkormányzat tulajdonában álló Orczy-kert (korábbi nevén Dimitrov-kert) teljes felújítása 2005-ben kezdődött. Gyöngyös Város Önkormányzata közel 800 millió forintos támogatást kapott a ROP 1.1.3 pályázatából a XVIII. században épült Orczy-kastély rekonstrukciós munkálataira. Ennek keretében 2005. márciusától mintegy másfél éven át zajlott az épület restaurálása és a kastélykert felújítása, amelynek I. szakasza még most is tart, az bépület felújítása és a Múzeum célú átadása már megtörtént, a kert helyreállítása még tart.

A munkák során kibontották az 1826-ban befalazott árkádokat, üvegtetővel lefedték az addig nyitott belső udvart, új műszaki berendezéseket (világítás, fűtés) szereltek be. Az így keletkező teret rendezvényszervezésre hasznosítják.
Nagyon szép és Magyarországon egyedülálló az épület klasszicista kifestése. Színhasználata szürke, rózsaszín, lilás homokszín, zöld alapú.

Gyöngyös keleti felén, a Mátrába vivő 24-es út mellett emelkedik a klasszicista stílusú Orczy kastély épülete, mely az 1950-es évek végétől a város egyik kulturális központja. Itt kapott helyet közel fél évszázada a Mátra Múzeum, itt őrizték a ferencesek több száz éves könyvtárát és 1958-tól 1984-ig ebben az épületben működött a városi könyvtár is. A kastély építéstörténete - bár adataink hiányosak-, a XVIII. század végétől nyomonkövethető. Ez a terület

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu * Start *