Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2625Szeged-alsóvárosi ferences kolostor

Kategória Vallás , Kolostor , Múzeum

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 6725 Szeged, Mátyás tér 26.
GPS koordináta N 46.240889,E 20.136538
Régiół Dél-Alföld
Megye Csongrád

Internet:

http://www.latogatobarat.hu/

e-mail:

info@latogatobarat.hu

Telefon:

+36 20/502-1953

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2012-10-01 - Látogatás dátuma: 2012-11-04 - Utolsó módosítás: 2016-02-042012.szeptember 19-én megnyitották a felújított Szeged-alsóvárosi ferences kolostort és látogatóközpontot.

Forrás:
http://www.turizmusonline.hu/aktualis/cikk/megnyilt_a_szeged_alsovarosi_ferences_kolostor_latog
atokozpontja
2012. szeptember 19.
A szegedi ferences kolostor és templom Pannonhalma után Magyarország második legnagyobb olyan középkori épületegyüttese, amely ma is eredeti funkciójának megfelelően működik. A ferencesek 750 éve vannak jelen a Tisza-parti városban, mai templomuk és kolostoruk több mint félezer évvel ezelőtt épült.
A látogatóközpont avatásán Barna Gábor professzor, a Szegedi Tudományegyetem néprajzi tanszékének vezetője elmondta, hogy az elmúlt ötszáz évben a ferences barátok élete összeforrott azalsóvárosiakéval. A török hódoltság idején a szerzetesek tartották meg a város népét kereszténynek és magyarnak, majd a kirajzást, az elnéptelenedett falvak újratelepítését követően ők végezték a szegedi nagytáj lakóinak lelki gondozását is.

A ferencesekhez kötődik a fűszerpaprika szegedi meghonosítása is, a növényt kezdetben nem élelmiszerként, hanem a malária következtében kialakuló láz csillapítására gyógyszerként hasznosították - közölte az egyetemi tanár.
A kolostor falai között kialakított látogatóközpontban a vendégek betekinthetnek az egykor szerzetesi cellákba. A kiállításon olyan ritkaságok láthatók, mint a Mária Terézia esküvői ruhájából átalakított miseruha, Marchiai Szent Jakab széke 1450-ből vagy a legenda szerint Mátyás király palástjából varrt kazula.

A látogatóközpont vetítőtermében a vendégek filmek segítségével ismerhetik meg a magyar ferencesek kínai missziójának történetét, a szerzetesek kommunisták általi üldöztetését és az épületegyüttes művészettörténeti érdekességeit. A kolostorkertben a fűszerpaprika mellett gyógynövényeket is termesztenek, az udvari épületben pedig kézműves-foglalkozásokra várják a gyerekeket.

Petri Márta, a látogatóközpont igazgatója elmondta, a most lezárult fejlesztést követően újabb terveik vannak: a rendházban zarándokszállást alakítanának ki, és olyan a középkori kolostori élethez kapcsolódó műhelyeket, ahol a vendégek a kihaló félben lévő szakmák fortélyait sajátíthatják majd el. (forrás: MTI)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *