Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3059Baja város nevezetességei, Bajai Halászlé

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Baja, Petőfi sziget, Március 1. sétány 10.
GPS koordináta N 46.177728,E 18.942949
Régiół Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet:

http://www.baja.hu/

e-mail:

sobrihalaszcsarda@sobrihalaszcsarda.hu

Telefon:

+36 79/420-656

Megjegyzés:

Címadatok és a GPS: 46.177728,18.942949 - Sobri Halászcsárda

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2012-08-12 - Látogatás dátuma: 2012-08-12 - Utolsó módosítás: 2018-03-16Már korábban is szerettünk voln eljutni Bajára, ez most sikerült, igazából nem sokat vesztettünk volna, ha nem mentünk volna le.

A cél a "Bajai Halászlé" megízlelése volt, és ha már oda utaztnk (198 - 198 km), akkor megismernénk magát a várost is.

Bizony mindkét cél eredménye csalódás volt, a halászlé nem volt nagy szám, persze lehet, hogy hibás volt a csárda választásunk, de hát így sikerült. A város sem nyerte el különösebben a tetszésünket, A Petőfi szigetet jártuk körbe, egy szóval jellemezve, rendezettlen terület, egy része gazzal benőtt fás terület, más része olyan mintha már nem használnák. A városházát is magában foglaló főtéren az épületek rendezettek, nagy parkolóval (ingyenes), a Patőfi szigetet körülfogó Sugovica partján. Kissé távolabb a Déry kert, amely szépen gondozott virágokkal teli és a Páduai Szent Antal Ferences Kolostortemplom megismerése volt, bár a templomot belül csak rácson keresztül, teljes sötéstségben láttuk, már ami a sötétben látható volt, ez a képek minőségén is látható, csak a jó gép tulajdonságainak köszönhető, hogy látható valami belőle.

A Türr István múzeumba nem jutottunk be, oka a Múzeum lapján olvasható: "A teremőri létszám megszűnése miatt 2012. május 1-től bizonytalan ideig kiállításaink az alábbi nyitvatartásban látogathatók: 10-15 óra", így meg sem kerestük a múzeumot, mivel az ebéd jócskán elhúzodott.


Forrás: http://baja.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=159&Itemid=292
Szentháromság tér
A velencei Szent Márk térhez hasonlítják Baja egyedülálló főterét. A turisták egyik legmaradandóbb emlékképe ez a négylevelű lóhere alakban kövezett tér, melynek nyugati oldala gyönyörű kilátást nyújt a Sugovica folyóra és a szemközti szigetre. A tér városképi jelentőségű műemlék épületeiben szálloda, üzletek és a turisták információs irodája működik.

Városháza
A Sugovicára néző reneszánsz olasz stílusú Szentháromság téren áll a mai Városháza, a hajdani barokk Grassalkovich-palota. A múlt század végén, 1862-ben a város megváltotta magát a földesúri függéstől, az épület a városé lett. A millennium évében, 1896-ban építették át historizáló, neoreneszánsz stílusban – ennek emlékét őrzi az aulában elhelyezett tábla.

Páduai Szent Antal Ferences Kolostortemplom
A Városháza mögött áll a ferencesek (barátok) temploma, mely 1728-1756. között barokk stílusban épült, s 1780-ban átalakították. Mai arculatát 1928-29-ben kapta. A templom számos értékes berendezése és felszerelése közül kiemelkedő jelentőségű a barokk kori szószék, a sekrestye, és az 1761-ből származó keményfából faragott, körbejárható rokokó öltözőszekrény. Baján a legrégebbi ismert barokk alkotás a templom külső, déli falfülkéjében Máter Dolorosa 1740-ben készült szoboralakja. Jobb oldali magas tornyát tűztoronyként, majd kilátóként használták.

Déri-kert
A bajai származású, szülővárosába dúsgazdagon hazatérő selyemgyáros, műgyűjtő nevét viseli ez a szép sétakert. A Déri Frigyes által megálmodott, és adakozásából 1914-ben létrehozott kertben áll az I. világháború hőseinek 23 méter magas emlékműve. Ugyancsak itt állították fel 1956-ban az első magyarországi, forradalmi emlékművet.

Petőfi-sziget
A legismertebb magyar költőről kapta nevét, amelyet a Sugovica folyón átívelő híd köt össze közvetlenül a belvárossal. A folyópart mellett kiépített sétányon, gyönyörű környezetben járhatjuk végig a szigetet. Vendéglők, sportuszoda, teniszpályák, ifjúsági tábor várja itt a turistákat. A szigetet körülölelő Sugovica folyó a horgászat és a vízi sportok kedvelői számára ideális, homokos partját pedig a strandolók kedvelik.

Türr István Emlékmű
Az 1825-ben született Türr István 16 éves korától az osztrák megszállás alatt lévő Lombardiában szolgált, és - a magyar szabadságharc hatására - az olasz forradalom mellé állt. Magyar légiót szervezett, később Garibaldi oldalán harcolt. A kiegyezés után hazatérve az ország kulturális és gazdasági felemelkedéséért fáradozott. Nevéhez fűződik a Sugovicát a Ferenc-csatornával összekötő átvágás, ő indította el a Korinthoszi- és Panama csatornák építését.

Nem állom meg, hogy néhász mondatot ne írjak le a "Sobri Halászcsárda" kalandunkból, néhány tapasztalat:
Feleségem limonádét kért, ezt a fogalmat nem ismerik, így ásvány víz lett helyette.
Előételként haltepertőt kértünk, főételként a Bajai Halászlé volt, desszertként Túroscsusza Sobri módra, minderre 1 + 1/2 órát várakoztunk, így 2 óra tartamban sikerült elfogyasztanunk.
A haltepertő néhány falatból állt, telis-tele szálkával.
A Bajai Halászlé, rövidem jellemezve, ez egy paprikás (talán tejes) lé volt, hal íze?, a mellé kapott két szelet hal (harcsa és ponty), természetesen (?) eredetiben szálkával, ízek nélkül. Kenyér hozzá ?, meg sem kérdezték, hogy kérünk-e, egyébként ha kértünk volna akkor 1 szelet 40 Ft., ja maga a halászlé 2.590 Ft, 1/2 liter.
Ja még valami, a haltepertőn nem tudtuk megállapítani, milyen halból készült, de telis-tele apró szálkákkal, az íze un.pocsolya ízű (tavi?), miután megreklamáltunk, a számlában nem szerepelt.
Úgy döntöttünk, ide nem megyünk vissza, maradunk a Szegedi Halászlé - Kiskörössy Csárda" halászléje mellett, ettől jobbat még nem ettünk, pedig már jó néhány helyen megfordultunk.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *