Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5135Géró udvar (Népművészet, Fafaragás)

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 6063 Helvécia, Széles köz 11/1.
GPS koordináta N 46.837361,E 19.648591
Régiół Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet:

http://www.geroudvar.hu/

e-mail:

gteniko@gmail.com

Telefon:

+36 (20) 243-2220

Megjegyzés:

Látogathatóság, előzetes bejelentkezéssel, vasárnap kivételével.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2011-12-19 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2011-12-19Géró György 1946-ban született Kecskeméten és 2003 nyarán hunyt el. Gyermekéveit Matkópuszta mesék és babonák százait őrző tanyavilágában töltötte. Korán megismerkedett a magyar tanyaépítészet ősi módszereivel, így a földházak, vályog- és paticsfalú, nádfedeles házak különböző változataival.

Tanulmányai után a Kecskemét melletti Helvécián telepedett le. Gyermekkori emlékeiből táplálkozva szobrokat, domborműveket faragott, majd elkezdett építkezni. Így indult útjára az ősi anyagokból, fából, vályogból, nádból, ún. patics technológiával készített épületegyüttes, amely mára Géró Udvarként ivódott a köztudatba.

A nyolcvanas évektől kezdődően folyamatosan bővült az épületek köre. Előbb a műterem, majd a melléképületsor készült el – többek közt a mestertől népi iparművészetet, így fafaragást, szövést-fonást tanuló fiatalok segítségével – a területen. Később nádtetős függő- valamint fára épült házikók, úgynevezett mocorgók készültek a vadregényes helyszínen.

A 2000 m2 területen álló épületkomplexum helyiségei Géró György művészi fafaragásait, fából készített használati tárgyait, szobrait, és a művész által gyűjtött népi eszközök, régiségek tárházát rejtik. A magyar Alföld, illetve Kecskemét és környékének páratlan művészeti, néprajzi gyűjteménye.

A művész és felesége vendégszeretetéről legendák születtek, nem csak a gyakori baráti összejöveteleknek köszönhetően, hanem a gyakran felbukkanó ismeretlen kíváncsiskodók meleg beinvitálásának és önzetlen vendégül látásának is a Géró Udvarban.

Az Udvarban megépített Pusztaszínházat a művész azzal a céllal hozta létre, hogy az alföldi, Kecskemét környéki, elsősorban amatőr alkotókat és művészetkedvelőket egy csokorba gyűjtse. Géró György halálát követően a Pusztaszínház elképzelése nem merült feledésbe. A művész özvegye, Géróné Törzsök Enikő fáradozik tovább az álom megvalósításán. A tanya eddigi hagyományaira építkezve, a művész elképzeléseit saját ötleteivel is színesítette a Géró Udvar működtetési koncepciójában. Az épületegyüttes folyamatos karbantartását jelenleg is egyedül, saját erőből finanszírozza.


A turisták a következő programokban vehetnek részt:

  • az épületegyüttes és környezetének megtekintése, körsétavezetéssel is
  • kézműves mesterségek bemutatója
  • gasztronómiai program (hagyományos népi étel készítésének megtekintése, étkezés)
  • zenei-, illetve folklór műsor megtekintése étkezés előtt.


A résztvevőknek kulturális és gasztronómiai programok egyaránt rendelkezésére állnak. Különösen hangulatosak a gyertyafényes esti vacsorák. A kivilágított tanya még intenzívebben sugározza a művész által létrehozott mesevilágot, melyben a művész élt és alkotott.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *