Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5126Eszterházy Károly Főiskola - Csillagászati Múzeuma -Főegyházmegyei Könyv

Kategória Múzeum , Könyvtár

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 3300 Eger, Eszterházy tér 1.
GPS koordináta N 47.899945,E 20.375134
Régiół Észak-Magyarország
Megye Heves

Internet:

http://www.ektf.hu/bemutatkozas/tortenet/csillagv.html

e-mail:

univ@univ-eger.eu

Telefon:

+36 (36) 520-400

Megjegyzés:

e-Mail: csillagaszati.eger@museum.hu

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2013-03-26 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2015-07-17Az ország egyik legrégibb felsőoktatási intézménye, bár hosszú időn át nem ebben a minőségben muködött. A XVIII. század közepétől 1793-ig készült a város közepén, a székesegyházzal szemben a négy utcára néző, építészetileg szép arányú, impozáns épület. A későbarokk rövid életű copf stílusában épült líceumon jól nyomon követhető a hosszú építkezés alatt végbement ízlésváltozás.

bazilikára néző dísztermet, a déli fronton kapott helyet a díszes kivitelű könyvtár, az északi oldal nagytermében a régi intézeti kápolna működött, most egy konferenciaterem kialakítása folyik benne. Az épület hátsó, keleti traktusa fölött emelkedik az 53 méter magas csillagászati torony.

Kultúrtörténeti és idegenforgalmi szempontból nevezetes része a líceum épületének a keleti szárny fölött épített, 11 emeletnyi magas csillagvizsgáló torony. Építésekor egyetemi csillagászati oktatás céljára emelték, s Londonból hozatott - akkori értelemben legmodernebb - műszerekkel rendezték be. Az obszervatórium kupoláját Hell Miksa bécsi csillagász tervei szerint Fazola Henrik, a híres egri lakatosmester készítette.

A csillagda a torony 6. emeletének két termében működött, bennük 1776-tól egy évszázadon át végeztek megfigyeléseket. A fali kvadráns valaha a csillagidő és a csillagok delelésének mérésére szolgált. Használták a Newton-féle tükrös távcsövet, valamint a mai távcsövek ősének tekinthető ekvatoriális távcsövet. Külön érdekesség az úgynevezett ágyús napóra: délben a nap egy nagyítón keresztül begyújtja az ágyúban lévő lőport, s az egy lövéssel jelzi a delet. A 9. emeleten van az ún. camera obscura. Ez szerkezetét tekintve egy nagy, film nélküli fényképezőgép. Fönn a tetőn van egy vízszintes lencse és egy tükör, amely a szobából különböző szögbe állítható, és körbeforgatható. A városkép a tükörben jelenik meg, s ezt vetíti a lencse a szobában lévő fehér asztallapra, ahol élőben, színesben láthatjuk a város különböző részeit.

1966 április 16-án nyílt meg hazánk egyetlen állandó kiállítása, mely a 18. század csillagászati távcsöveit és mérőeszközeit mutatja be eredeti környezetükben.
A csillagászati műszerek többsége a nyugati észlelőteremben - a Csillagászati Múzeumban - van kiállítva, a többi pedig az eredeti helyén található. Így az érdeklődők egy jól felszerelt, 18. századi csillagászati obszervatóriumot tekinthetnek meg, azzal az érzéssel, mintha csak az egykor élt csillagász éppen most hagyta volna abba megfigyeléseit.

Főegyházmegyei könyvtár
Magyarország egyik legértékesebb történeti s egyetlen nyilvános egyházi könyvtára. Eszterházy Károly püspök alapította a tervezett egri egyetem számára. Olyan tudományos műhelyt kívánt létrehozni Egerben, amely híven tükrözi korának tudását, amellett segítséget nyújt az oktatásban. Ezért igen nagy körültekintéssel és hozzáértéssel vásárolta össze a szükségesnek tartott könyveket Európa minden tájáról.

Az Eszterházy-féle könyvgyűjtemény a maga több mint 20 ezer kötetével enciklopédikus jellegű, gyűjtőköre felölelte a korabeli tudományágakat. A püspök halála után a rendszeres könyvgyűjtés leállt. A továbbiak során a bibliotéka csak adományokból és alkalmi vásárlásokból gyarapodott. Állománya 1900 körül így is megközelítette az ötvenezer kötetet, napjainkra pedig mintegy 160.000-re duzzadt. Az épület déli szárnyán kialakított díszes könyvtárterem külső megjelenésében is lenyűgöző.

Az ország talán legszebb barokk könyvtárának fő ékessége a mennyezeti freskó és a belső falfelület egészét beborító könyvállvány. A monumentális, eredeti színében pompázó tölgyfa szerkezetet jól tagolja a középen körbefutó, mintegy 7 m magas karzat, melyre két rejtett csigalépcső vezet föl. A könyvtárhoz tartozó két kisebb szobában is mennyezetig érő könyvállványokat találunk. A gyűjtemény könyvállományával, gazdag kézirattárával, jelentős kódex-, helytörténeti és újabb kori kéziratanyagával ma is a kutatók és az olvasók rendelkezésére áll. Sokoldalú szolgáltatásai mellett hatalmas idegenforgalmat is lebonyolít.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *