Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5324Új-Vay kastély - Ősi Címertár és Történelmi Zászlók Múzeum

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Golop, Rákóczi u. 34.
GPS koordináta N 48.239380,E 21.194176
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.osicimer.hu/

e-mail:

osicimer@dravanet.hu

Telefon:

+36 20/531-62-40

Megjegyzés:

Bejelentkezési lehetőség a 20/531-62-40-es és a 70/ 948-58-00 telefonszámokon lehetséges.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2018-01-28 - Utolsó módosítás: 2018-02-01A településen régóta birtokos Vay család Új kastélyát 1820 körül építtette fel, klasszicista stílusban. Korábban általános iskola és napköziotthonos óvoda működött benne, ma a napküziotthonos óvodának és az Ősi Címertár és Történelmi Zászló Múzeumnak ad helyet.

Az épület központi homlokzatát középrizalitos magasított oromzat tagolja. Az épület utcafronti homlokzata földszintes, míg udvar felöli homlokzata magasföldszintes építésű.

Az épület állaga monhatnám síralmas, a tető sűrgős felújításra szorulna, az épület külső homlokzata omladozik, sok helyen a tégla látszik ki.

A kastély Önkormányzati tulajdonban van, a helyreállítására nincs pénz, a Műzeumi célra használtba adott rész belsőt a Golop Idegenforgalmáért és Kultúrájáért Egyesület rendbe hozta (saját munkával és pénzéből), igyekeznek fenntartani.

Az Ősi Magyar Címereinkért Alapítványt 1998-ban alapította Szabadiné Sinkó Ilona, aki az ősi magyar címereket, köztük ősi családok, nemzetségek, vármegyék régi és mai magyar városok valamint nemesi és királyi családok címereit kutatta és a heraldikai tudomány teljes alaposságával készítette el.
Tevékenységet nem üzleti célból, hanem az ősi kultúra megőrzésének, és e történelmi örökségünk széleskörű megismertetése céljából végzi. Az alapító célja az ősi magyar hagyományok megőrzése, megismertetése a felnövekvő nemzedékkel. Jelenleg kb. 2000 db-os gyűjtemény áll rendelkezésre, amelyből a kezdetektől fogva számos kiállítás született, Magyarország több városának iskoláiban, közintézményeiben.

Golop (B.A.Z. megye) település képviselőtestülete felajánlotta állandó kiállítás céljára a Vay kastélyt, amely renoválásra szorult.
A kastély 6 terme a település összefogásával megújjúlt, így alkalmassá vált egy állandó kiállítás összeállításához és bemutatásához. A kiállítás megnyitásra 2008. május 31-én került sor és napi nyitvatartással látogatható.

2012.03.17. - A Gyűjteményt befogadó épületrész nehezen viselte a hideg és tartós telet, sajnos a vízvezeték hálózat szétfagyott, a tetőt sűrgősen fel kellene újítani, egyenlőre nincs rá pénz.
Az Egyesület új kezdeményezése, hogy elkezdte felkutatni a kastély egykori berendezési tárgyait, hogy ezek bemutatásával tegye színesebbé a kiállítást. Már sikerült néhány butor darabot felkutatni és hamarosan be is mutatják. Tudni kell, hogy a Vay család a kastélyt 1945-ben hagyta el, és a teljes berendezést a kastélyban hagytáa. A berendezést a környezet "átvette megőrzésre", azaz a berendezési tárgyak léteznek, csupán nem a kastélyban!

További tervezhető kirándulási úticélok a közelben:
Golop: könnyű gyalogtúra a Somos-hegyre 1 km,
Monok: Kossuth szülőháza 7 km
Tállya: Lavotta ház, Rákóczi pince, Borospincék
Boldogkőváralja: Vár 12 km,
Szerencs: Cukormúzeum, Szerencsi Vár ( benne a világ 3. legnagyobb képeslapgyűjteménye 825.000 db )
Regéc: Várrom 24 km
Vizsoly: Károli Biblia 18 km

**************************************************************************

2011.11.29 - új információ, megérkezett a válasz a Gyűjteményt üzemeltetőtől a megkeresésemre:
Az igaz, hogy a régi kastélyt felújították, de nem a Címergyűjtemény részére, a régi kastély magán tulajdonba került és az új tulajdonos végezte a feújítást. A Címergyűjtemény a régi helyén az új kastélyban maradt.
A Hazai Turizmus forgató csoportjának jobban tetszett a felújított régi kastély háttérként, és ezért úgy döntöttek, hogy ezt veszik fel külsőként.
Ez egy rossz tréfa volt a forgató csoporttól, és ráadásúl félrevezették a nézőket is, most már értem miért nem mutatták a Címer gyűjteménynek helyt adó új kastély külsőt.
Szomorú a hír, de hát ez van ezt kell szeretni! Még a helyi lakosok sem látták belülről a felújított régi kastélyt.

Öröm számomra, hogy egy pusztulási sorsra hagyott épületet (műemléket) megmentenek, viszont nagyon nem szimpatikus ha úgy kerül magán tulajdonba, hogy a nyilvánosságot teljesen kizárják a megismerhetőségből!


Az ATV-n menő Harai turizmus(a fele műsoridőn túl kezdődik a Címertár bemutatása) sorozat nemrégen játszott részében bemutatták Golop-ot, a Vay kastélyban lévő Ősi Címertár gyűjteményt, de az épület nem az általam látott Vay kastélyban volt, hanem a Régi Vay kastélyban, amit felújítottak. Már jeleztem a gyűjtemény üzemeltetője felé, hogy szertném frissíteni a bemutató oldalamat és képanyagot is.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *