Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4745Chernel - Jármy - Lukáts - Homér - Jencs kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 9761 Tömörd, Fő u. 4.
GPS koordináta N 47.198096,E 16.699194
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

http://www.minalunk.hu/Tomord/hirek/5997/310/A_keramia_csodai

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Keramikus házaspár otthona, korlátozottan látogatható (?).

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2011-12-15 - Látogatás dátuma: 2013-07-04 - Utolsó módosítás: 2019-05-102013.07.04 - saját tapasztalat.
A kastély parkjába való bejutást biztosító kapuban két faág keresztbe rakva, mögötte felírat (régi) olvasható: kutyával őrzött terület. Láthatóan a bejáratot nem használják jó ideje, elgazosodva, a bejutástól eltekintettem, ezek szerint a kastély már nem lakott, az Interneten található információk már nem igazak!
Azt is olvastam, hogy a házaspár által létrehozott Egyesületet a NAV 2012-ben megszüntette, miután jogerősen lezárult a felszámolási eljárása.


Első okleveles említése 1233-ból maradt fenn Tumind formában. 1270-ben Temerd néven említik. A név, amelyet a türk temir-temür szóból eredeztetnek, vasat jelent. A 12. században a település Tömördi és Pósa családok birtoka volt.

A Chernel család 18. században udvarházat építtetett. A copf stílusú egyszintes épületet védett park veszi körül.

A község a XIV. században a kőszegi várhoz tartozott és a Garayak voltak a földesurai. A XVII. század vége felé Thököly foglaltatta el a tömördi kastélyt és birtokot. Később a Chernelek lettek a földesurak, akiknek itt két kastélyuk van, az egyik Chernel György cs. és kir. kamarás, orsz. képviselőé, a másik Chernel Antalé. Az előbbit Chernel György, több megye táblabírája, 1809-ben építtette a régi kastély helyén. Chernel Antal egy drágakövekkel kirakott ezüst serleget őriz, melyet Chernel György II. Rákóczy Ferencztől vitézségéért kapott, birtokában van a fejedelemnek egy inge is.

Keramikus alkotóház, volt Chernel-kastély, kora barokk, 18. sz.-i helyén épült klasszicista, 1809. Belsőben lemeszelt eklektikus festés. Park. (megyei természetvédelmi terület)
Külső: A későbarokk (copf) kastély téglány alaprajzú, az utca felől (keletről) egyemeletes, a kert felől (nyugatról) földszintes épület.

Forrás: http://www.historicgarden.net/print.php?varos=1178&nyelv=pgevtbghq
Tömörd Csepregtől 4 km-re Szombathely felé az Ablánc-patak mentén található.

A terület a XIV. században a Kőszegi várhoz tartozott és a Garayak birtoka volt. A törökök által elpusztított települést horvátok népesítették be. Később a Chemelcsalád birtokába kerültek a földek.
A település magasabb részén álló úgynevezett Chernel-kastélyt (Fő u. 13.) Chemel György építtette egy XVIII. századi kastély helyén 1809-ben klasszicista stílusban.

A II. világháborút követően a kastélyban lakásokat, majd 1962-ben kultúrházat alakítottak ki, jelenleg egy keramikus házaspár lakja (Fehér László és felesége).
Parkja a kastéllyal egyidős. A nagyobb arányú fenyőtelepítések itt is a XIX. század második felében kezdődtek. Jelenleg mintegy 20 fenyő és 30-nál több lombos fafaj található a parkban. Az utóbbi évek aszályos, csapadékszegény időjárásával magyarázható, hogya parkban az elmúlt években a lucfenyők túlnyomó része kiszáradt, illetve szúkárosítás áldozata lett. Legidősebb fenyőpéldányai között van több méretes kolorádófenyő, az óriás jegenyefenyő, a görög jegenyefenyő, valamint egy méretes kaukázusi jegenyefenyő. De találunk szerb lucot, feketefenyőt és több termetes erdeifenyőt is. Ez utóbbi törzsátmérője 1,50 m. Lombos fafajai közül termetes a kéttörzsű juharlevelű platán és a vadgesztenye. Felsorolási sorrendben törzsátmérőjük 1,40 és 1,80 m. Található még a parkban több vadgesztenyefasor maradványa, több pusztulóban lévő méretes szelídgesztenye, termetes gyertyán, magas kőris és kéttörzsű páfrányfenyő is. A park aljnövényzete is fajgazdag.


Fehérné Balogh Zsuzsa keramikusművész, és férje Fehér László
Az idős keramikusművésznő a tömördi Chernel kastélyban él és alkot.
Organikus kerámiái által kötődik az ősanyaghoz, minden alkotása a természetközeliség, a megújulás, a nőiesség egy-egy érzékeny-törékeny darabja.
Sajátos technikát alkalmaz: agyaglemezeket illeszt, fon össze, felhasználva szeretett motívumait. Ezek végigkísérik egész életét, s mostanra teljes gazdagságukban formaképző elemekké váltak. A mázak is egyediek, sokféleségük meglepi a nézőt.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *