Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6306Károlyi Kastély - Múzeum

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 3993 Füzérradvány, Károlyi Ede út 1.
GPS koordináta N 48.484336,E 21.528810
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.forsterkozpont.hu/helyszinek/karolyi-kastely-fuzerradvany

e-mail:

Telefon:

47/370-036

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-04-17 - Látogatás dátuma: 2021-01-21 - Utolsó módosítás: 2021-11-12A múlt!
Magyarország egyik legnagyobb kastélya. A XVI. századi eredetű Károlyi-kastélyt Ybl Miklós építette át romantikus-eklektikus stílusban 1857-1859-ben Károlyi Ede tervei alapján.
A kastély a park felől, a keleti homlokzata a legszebb, itt van elhelyezve a vékony, magas torony is (külön belépődíj ellenében csigalépcsőn fel lehet menni). 1930-as években Károlyi László fia, István és felesége, Windischrätz Mária Magdolna felismerték a kastélyban rejlő idegenforgalmi lehetőségét, és a kor első kastélyszállodájaként (ebből az időből való az éttermi archív kép), luxusszállodává alakították át.

A kastélyt körülvevő angol park, természetvédelmi terület, Borsod-Abaúj-Zemplén megye legnagyobb parkja. A kastély és parkja állami tulajdonban van, felújítás alatt áll (Forster Központ). A már felújított részek látogathatók.

A bútorok legértékesebb darabjai az államosítást követően a sárospataki Rákóczi Múzeumba kerültek, számos tönkre ment, vagy elkallódott, nyoma veszett. Néhány tárgy visszakerülhetett az 1990-es években ismét megnyílt kastélyba.
A kastély földszinti termeiben a főúri világ hangulatát idéző enteriőrök láthatók, köztük az egykori könyvtárszoba, az ebédlő, a grófi szalon és hálószoba, valamint a márványmedencés fürdőszoba.

A füzérradványi kastélypark platánjaival, terebélyes hársfáival, több törzsű tulipánfákkal, piramistölggyel hazánk egyik legkülönlegesebb klímájú és hangulatú, sétautakkal metszett, hatalmas történeti kertje, amelynek nagyszabású rekonstrukciója folyamatban van.

A jelen és a jövő - 2021. január
Ídézet a NÖF Facebook oldaláról a nyitás várható időpontjáról:
"Elkészült a füzérradványi Károlyi-kastély kivitelezése. ?? A kiállítási installációk gyártása és a kiállítás berendezése folyamatban van. ??
A kastély várhatóan 2021 második felében nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. ??" (https://www.facebook.com/nkvp.hu/posts/695217931163397)

A felújítás I.szakaszában, a teljes külső a tetőzet újjászületett. A régen kastélyszállóként használt szárny az apartman szobákkal a 2.ütemben kerül helyreállításra, a feltárás és a szerkezeti stabilitás, a gépészet elkészült, de ez nem lesz látogatható a megnyitáskor.
A kastély parkjának I.ütemben megvalósult felújítása 2015-16 során elkészült, de még itt lesz 2.ütem.
Az épületbe való látogatói bejárat máshová kerül, a régi bejárat a teraszról a park látogatók számára lesz elérhető (belépő nélkül), itt mosdók is kialakításra kerültek.
A torony is látogatható lesz, némi korlátozással: csak saját felelőségre és létszám korlátozással. A felső szint az árbócrudat mozgató mechanikától nagyon szűk csigalépcső, bizony a megmászása nem mindenki számára ajánlott.

A füzérradványi Károlyi-kastély turisztikai célú funkcióbővítő fejlesztése:
Projekt célja:Az attrakció központi tematikája az egykori, az 1930-as évekbeli kastélyszálló életének megidézése archív fotók, régi filmek, festmények, épület- és levéltári kutatások, valamint visszaemlékezések alapján. A választott üzenetnek megfelelően a fejlesztés során cél, hogy a fogadó és vendéglátó terek berendezése, a parki attrakciók illetve a kiállítási tematika is felidézzék az egykori kastélyszálló világát, mindennapjait. A „kastélyszálló meglátogatása” jelenti a vezérmotívumot, ami végigkíséri a kastélyba érkező vendéget az épületben és a parkban is.
A kastélyépület jelentős része megújul az építészeti elemek restaurálásával. A földszinti egykori reprezentatív terek közösségi funkciót kapnak, mint fogadótér, ajándékbolt, jegypénztár, rendezvényterem és kávézó. Az épület egyes terei archív fotók alapján, de modern, interaktív eszközökkel kiállítótérként újulnak meg. A kilátótorony is fejlesztésre kerül. A kastélyparkban a korábbi rekonstrukcióból kimaradt részek kertépítészeti rendezése valósul meg. A kastély közvetlen környezete és a díszudvar kutatások és történeti források alapján kerül helyreállításra.
(forrás: http://nkvp.hu/helyszinek/karolyi-kastely/ )

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *