Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4156Podmaniczky - Vigyázó kúria

Kategória Kúria , Múzeum , Könyvtár

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 5430 Tiszaföldvár, Kossuth Lajos út 101.
GPS koordináta N 46.990609,E 20.249413
Régiół Észak-Alföld
Megye Jász-Nagykun-Szolnok

Internet:

http://www.tiszazugmuzeum.hu/

e-mail:

info@tiszazugmuzeum.hu

Telefon:

+36-56/470-135

Megjegyzés:

Tiszazugi Földrajzi Múzeum

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2011-12-15 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2013-06-27Tiszaföldvár
Az első írásos adat a településről 1467-ből származik. A Thyzafeudwar-ként említett falut és a hozzá tartozó Marthjenőt a dunaföldvári apát birtokolta.

A község 1755-től az aszódi báró Podmaniczky család tulajdonában volt, akik támogatták a jobbágyok letelepedését. A megélhetést a szántóföldek, a szőlő és főként az állattartás jelentette.
1808-tól a földvári birtokon báró Podmaniczky II. János, a széles látókörű birtokos megnövelte az állatállományt, hatékonyabbá tette a gabonatermelést. Híressé vált a tiszaföldvári ménes.

A kúria története
A Podmaniczky uradalom gazdatiszti kúriája többször átalakításra, bővítésre került. A legrégebbi az alápincézett része a 18. században készült el, a 19. század első felében bővítettek. Somogyi Csizmadia Károly (I.) jószágkormányzó, mint a gazdálkodás akkori irányítója is itt lakott, amikor fia megszületett. Somogyi Károly (II.)(1811-1888), aki később esztergomi kanonok lett, és ő volt szegedi Somogyi Könyvtár alapítója.

A Kossuth út bal oldalán a 101. szám alatt van az egykori tiszttartói lakás, amelyben 1849. március 15-én – a korabeli feljegyzések szerint – járt Kossuth Lajos is, a szolnoki csata előkészítése során. A ház falán márványtábla emlékeztet a nagy eseményre. Az épület helyi védelem alatt áll. Ebben a házban született Somogyi Károly, a szegedi Somogyi Könyvtár alapítója.

Az Európai uniós Társadalmi Infrastrukturális Operatív Program keretén belül 2011 és 2012 között megújult a Kossuth-ház, ahol a Tiszazugi Földrajzi Múzeum kapott helyet.


Tiszazugi Földrajzi Múzeum, (Túri Zoltán)
A Tiszazugi Földrajzi Múzeumot Dr. Varga Lajos (1913-2003) helybéli földrajztanár alapította a viharos 1956-os esztendőben. Az intézmény kezdetben Tiszaföldvár és szűkebb környezetének földrajzi szempontú feltárását végezte.

Noha hazánk első földrajzi múzeumának "vonzáskörzete" a Tiszazug, az alapítás óta eltelt ötven esztendő alatt a múzeumban tevékenykedő muzeológusok az ország egyéb tájairól származó földrajzi-földtani tárgyú anyagot is módszeresen gyűjtötték, kutatták - ezzel Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyedülállóan gazdag természettudományos gyűjteményt hoztak létre.

Gyűjtőköre napjainkban a 200 km2-es Tiszazug, valamint a Közép-Tisza vidék földrajzi-földtani, helytörténeti-néprajzi dokumentációs és tárgyi anyagára is kiterjed.

Az intézményben található hazánk egyik legnagyobb jégkorszaki nagygerinces őslénytani gyűjteménye. Az ártéri gazdálkodás tárgyi kultúrájának egyik legértékesebb darabja a Tisza medréből kiemelt, egyetlen fatörzsből faragott-égetett 18. századi bödönhajó.

A Tiszazugi Földrajzi Múzeum épületét a Református Egyház Tiszántúli Egyházkerülete a rendszerváltás után visszaigényelte. A Miniszterelnöki Hivatal az ingatlan tulajdonjogát megvonta az intézményfenntartó Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzattól, az ingatlan kiürítésére és átadására 2006. február 28-ai végső határidőt jelölt meg.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *