Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4773Rákóczi Kastély

Kategória Kastély , Múzeum , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

Cím 3814 Felsővadász, Rákóczi tér 1.
GPS koordináta N 48.370613,E 20.917426 - nem pontos!
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://rakoczi-borut.hu/index.php?menu=program&almenu=rakoczi_kastely

e-mail:

fviskola@axelero.hu

Telefon:

+36 46/444-106

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2012-08-08A település nevét „Vadasz”, Felső-Vadász, a környező tölgyerdőben fellelhető vadállomány által biztosított vadászati lehetőségről kapta. A magas törzsű, sűrű tölgyesben csak az utakon lehetett vonulni, környéke nagyon mocsaras, áthatolhatatlan volt. A Pogányvárként emlegetett, Felsővadász határában fellelhető földvár ásatása során feltárt régészeti leletei – melyek a Kassai Múzeumban találhatóak -, bizonyítják, hogy már a kőkorban is jelentős emberi település volt itt. Első írásos említése e helynek 1279-ből származik, amikor IV. László király Lőrinc fia Miklós comesnek ajándékozta és család, később innen vette fel a Felsővadász előnevet.

A települést átszelő útról látható a kisebb dombon lévő kastély, amit a buszmegállónál lefordulva közelíthetünk meg. Parkolni a kapunál lehet, ahonnan besétálhatunk a szépen felújított épülethez.

Az erődített várkastélyt a 16. században a Rákócziak építették, de 1567-ben Hasszán temesvári pasa megostromolta és felgyújtotta. Királyi adomány útján 1713-ban báró Meskó Jakab tulajdona lett a II. Rákóczi Ferenctől elkobzott kastély. A Meskó családtól az 1800-as évek elején gróf Vay Ádám vásárolta meg, s utódai birtokában volt 1945-ig. Mindkét család bővítette és alakítgatta a kastélyt, az 1860-as átépítés során nyerte el ma jellemző romantikus stílusát, és akkor építették rá a második szintet is.
A kastély a II. világháború utáni évektől általános iskola. A település és egyben a kastély múltját az iskolában berendezett helytörténeti kiállítás segítségével követhetjük nyomon. A dokumentumok mellett berendezési tárgyak, bútorok is segítik a múltidézést, melyek II. Rákóczi Ferenchez és Rákóczi Zsigmondhoz kapcsolódik.
A kastély parkja alkalmas sétára, pihenésre. További programokért ajánlott a görög és római katolikus templom megtekintése.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *