Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6438Kacskovics - Bánó kastély (Kastélyszálló, Panzió)

Kategória Kastély , Kastélyszálló , Panzió

Kép album megtekintése

Cím 7456 Felsőmocsolád, Malom u 2.
GPS koordináta N 46.575083,E 17.824865
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

http://www.mocsolad.com

e-mail:

mocsolad@mocsolad.com

Telefon:

82/704-827

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2008-06-01 - Utolsó módosítás: 2018-12-30Forrás: www.mocsolad.com
Az első családi írásos emlék 1723-ból származik, amikor a család egyik felmenője, Vázsony György megvette Mocsoládot és Piacos Mernyét. Ők építették a Vázsony kúriát., amely ma is a családhoz tartozik, s három szobájával kellemes önellátó ház. A második családi hajlék a mellette álló épület az Eröss kastély (ma a Katolikus templom) volt, majd 1810-14 között építette Kacskovics Mihály a nagykastélyt. A családi elbeszélések szerint, Kacskovics Mihály szépapánk az Eszterházyak ügyvédje volt, s amikor egyszer Eszterházy Pál meglátogatta, felajánlotta neki, hogy kiküldi a főépítészét, hogy egy tisztességes házat tervezzen Mihálynak. A ház egészen tisztességesre sikerült, mert Csehországból hozták a kőműveseket, akik a cseh boltíves gyönyörű, 180 m2-es pincét, valamint a szintén boltíves szobákat falazták. A régi rész tetőszerkezetének gerendái eredetiek, s annak ellenére kibírták az idő és a történelem cseppet sem bársonyos vasfogát, hogy sok fát és gerendát az ötvenes években egyszerűen kifűrészeltek a tetőzetből. Az óriási kémények, méter vastag falak, egyszerű szerkezet jellemzi a majd 200 éves részt.

1819-ben készült el a kápolna traktus, mely a szépen festett, délre néző pipázóból, kőbalkonos szalonból és nyitott verandából, a földszinten (pinceszinten) pedig a kápolnából, előtérből, s "barátszobából" állt.
Ehhez a részhez építette hozzá 1924-ben a családba Felvidékről benősült Bánó Iván nagyapánk a legújabb részt, melyben a földszinten a konyha, spejz, iroda, házvezetőnői szoba, német házikisasszony szobája, az emeleten a sárga, a kék szalon, az ebédlő, s a két vendégszoba volt található. Az épület meglehetősen hosszúra sikeredett az átépítések miatt. A teljes épülethossz jelenleg 57 m.

A kastély a háború után osztotta a kastélyok sorsát: államosították, volt iskola, óvoda, szociális lakás, majd TSZ iroda, varroda, nyugdíjasok otthona.

1997-ben vásárolta vissza egy árverésen Bánó Sándor nagybátyánk szülőházának egyik részét. 2002-ben a családi vállalkozásunk megvette a rosszabb állapotban levő másik felét., s elkezdtük a véget nem érő munkát: a kastély és környékének helyreállítását.

Évszámokban:
Épült három szakaszban:
1810-14/ barokk kastély rész, építető: Kacskovics Mihály
1819 kápolna traktus és fedett pincelejáró, építető: Kacskovics Mihály
1925 déli szárny, építető: Bánó Iván
Az udvarház teljes nagysága: 57 m x 12, illetve 16 m
1949 államosítás
1997 Bánó rész visszavásárlása árverésen
2002 Kacskovics rész visszavásárlása
2004. déli rész+kápolna traktus ( 550 m2) kis pince (55 m2) renoválása:
5 fürdőszobás, kétágyas szoba, 2 díszítőfestéses, cseh boltíves,
szoba, nappali, ebédlő, lépcsőházak, kis pince jacussival és
infraszaunával, 130 m2 déli terasz, park déli része
2007-ben nagy pince (férőhely 100-120 fő), konyha és Kacskovics rész
2 zárt veranda, egymásba nyíló 4 szoba (ebédlő), konyha, nyugati terasz,
drinkbár

Forrás: www.mocsolad.com
Nem szokványos szállodába pillant be ezeken az oldalakon, hanem egy középnemes, gazdálkodó család otthonába. Természetesen semmi sem olyan, ami egykoron volt, az elmúlt 50 év csak a puszta falakat hagyta meg az öreg épületeken, nem beszélve a gazdaságról, mely tökéletesen megszűnt. Az épületet 3 szakaszban építették, 2004-ben újítottuk fel az 1925-ben készült részt, illetve az 1819-ben épült kápolna traktust. 2007. év őszén lettünk kész a 200 éves Kacskovics rész renoválásával, mely a konyhát és az ebédlőt is tartalmazza.
Ritkán adatik meg, hogy egy leszármazó vegye vissza és újítsa fel ősei házát. Különlegesen nagy szeretettel és odaadással végeztük a munkánkat. Azt szerettük volna, hogy az épület kapcsán a benne valaha élt emberek hangulata, embersége, melegsége is érezhetővé váljon.

Szeretnénk, hogy aki hozzánk látogat el tudja felejteni ezt a rohanó XXI századot, s kicsit vissza tudja magát élni egy idealizált, harmonikus világba.

Hangulatában igyekeztünk felidézni nagyszüleink életfelfogását, a háború előtti életet. Az újabb, Bánó rész földszintje eredetileg a gazdasági helyiségeket, valamint a birtok igazgatására szolgáló irodát tartalmazta. A családi fotók, családfa, a meleg színek az életre, a gyökerekre utalnak. Az emeleten voltak a szalonok: kék, sárga, zöld. Törekedtünk arra, hogy a szobák eredeti színeit megtartsuk, s a fürdőszobákat a szobák színeihez alakítottuk.Az 1819-ben elkészült kápolna traktust az emeleten teljes egészében felújítottuk. Helyreállítottuk a kézzel festett szobákat az eredeti mintákkal és festéssel. A földszinti kápolna restaurálása is folyamatban van.

A régi " kis pincébe " ( épült az 1700 évek közepén) jacussi medencét, infraszaunát tettünk. Az eredeti, toldás nélküli Kacskovics részben bolthajtásos szobák vannak. A méteres falakkal határolt szobák egymásba nyílnak, s két zárt verandával kapcsolódnak a természethez. Két nagy terasz, a déli és a nyugati csalogatja a vendégeket. A konyha a nyugati veranda kávézóját, az ebédlőt, a nagy, 180 m2-es rendezvénypincét , s a teraszokat látja el.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *