Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6509Károlyi kastély - Károlyi József Alapítvány - Kastélyszálló

Kategória Kastély , Múzeum , Kastélyszálló

Kép album megtekintése

Cím 8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi u.2.
GPS koordináta N 47.287752,E 18.265222
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

http://www.karolyikastely.hu/

e-mail:

kastely@karolyi.org.hu

Telefon:

22/578-080

Megjegyzés:

Károlyi József Alapítvány, tel: 22/578-080

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-02-16 - Látogatás dátuma: 2014-04-18 - Utolsó módosítás: 2020-10-072013 - a kastély felújítása befejeződött, a kastély körüli közvetlen park is helyreállításra került, az étterem és a szálloda egész évben üzemel.

A fehérvárcsurgói kastélyt magába foglaló birtok története meglehetősen régre nyúlik vissza, s az évszázadok során többször is gazdát cserélt: 1690-ben jelentek meg a Hochburgok, mint Csurgó birtokosai, őket pedig a Berényi és a Perényi-család követi a birtokosok sorában. 1834-ben Perényi Imre báró elzálogosítja a csurgói birtokot Károlyi György grófnak, ami 1853-ban, vásárlás útján, végleg a Károlyiak kezébe kerül. A még ma is álló kastélyépületet a Perényi Imre bárótól megvásárolt és lebontott kúria helyén kezdték el építeni 1844-ben. Károlyi György gróf pesti palotájának befejezése után Csurgón teremtette meg leszármazottainak vidéki rezidenciáját. A csurgói kastély átépítése 1844-1851-52 között annak a Heinrich Kochnak a tervei alapján zajlott, aki az angol-klasszicista stílusú pesti Károlyi-palota átépítését is végezte. A Bécsben élő építészt a helyszínen Ybl Miklós képviselte, aki mint a Károlyi-család alkalmazott építésze csak a művezetéssel kapcsolatos tervezésben vett részt.
Az újonnan megépített kastély U alakú épületében az emeletes középrészhez kétoldalt oszlopos, földszintes szárnyak kapcsolódnak. Ezek végében egy-egy pavilon áll. Az északi pavilonban található a kápolna. A főépület és az oldalszárnyak díszudvart zárnak körül.

A világháború befejezése után a kastélyt és a birtokot elveszik a Károlyi-családtól és kártérítés nélkül államosítják. 1946-tól a Fővárosi Gázművek kapta kezelésbe, ekkor üdülőként hasznosították. 1949-ben görög gyerekek menekültotthonának jelölték ki, ezt követően pedig 1955-től a megye gondozásában magyar gyerekek nevelőotthonaként funkcionált, majd 1979-ben leromlott állapota miatt kiürítették.

A rendszerváltozást követően a kastély állami tulajdonban maradt. Az állam tulajdonosi jogát a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) gyakorolja. A kastély sorsában jelentős változást az 1994-95-ös esztendők hoztak: ekkor az ingatlan kezelői jogát megkapta a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG). Elkészítették az épület felújítási programját, új lendületet vett az állagmegóvás és az elvadult kastélypark rehabilitációja.
1994-ben létrejött Károlyi József Alapítvány, amely a család kezdeményezésével alakult meg. Céljaként "Európa felé való nyitásnak" kiemelt szolgálatára szánja. 1997-ben a Párizsban élő Károlyi György által létrehozott Károlyi József Alapítvány és a MÁG együttműködési szerződést kötött a kastély közös felújítására és hasznosítására. Az Alapítvány által kidolgozott tervezet Kulturális Találkozó Központ kialakítását célozza meg, mely egybeköti a műemlék kulturális jellegének a megőrzését és a felújításához, fenntartásához nélkülözhetetlenül szükséges, árbevételt biztosító szállodai és vendéglátási tevékenységet.

A könyvtár és a Dokumentációs Központ a kutatók, diákok és tanárok rendelkezésére áll.
A Könyvtár több mint 6.000 kötetet tartalmaz francia, magyar, angol, olasz és német nyelven. A gyűjteményt kiegészítik még Fejtő Ferenc folyamatosan érkező adományai és a nemrégiben megjelent művek megvásárolt példányai, melyek nem keverednek Fejtő Ferenc személyes gyűjteményével. Néhány ezek közül a művek közül egyedülálló Magyarországon.
Ehhez a könyvtárhoz kapcsolódik még egy feldolgozás alatt álló Sajtódosszié-gyűjtemény, mely minden, Fejtő Ferenc által vizsgált témát érint, s így nagyon jól kiegészíti a könyvgyűjteményt. Az újságkivágások egészen 1945-ig, sőt néha a háború előttre tekintenek vissza. A dossziékat helyben lehet használni, illetve fénymásolatot lehet róluk készíttetni.
Végül az olvasók rendelkezésére áll egy jelentős Folyóirat-gyűjtemény (több mint 350 címmel), francia, angol, olasz és magyar társadalomtudományi témában (magyar irodalmi folyóiratok is találhatók) ábécé sorrendben.

A Kulturális Központ, időszaki kiállításokat és rendezvényeket is szervez.
Évente visszatérő rendezvény az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok Károlyi Kastélyparkban
Csemetekertészek, növénynemesítők, kertészeti termelők, terjesztők, mesterek, melegház, kerti kiegészítő, fénytechnika- és szökőkútgyártók, vállalkozások, tájrendezők, tájépítész hallgatók és szakemberek találkozója, gyermekprogramok.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *