Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5455Szentkirályi kúria

Kategória Kúria , Múzeum

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím 8741 Zalaapáti, Jókai Mór u. 130.
GPS koordináta N 46.752763,E 17.107452
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Zala

Internet:

http://schloss-st-koenig.com/

e-mail:

st.konig@t-online.hu

Telefon:

+36 (83) 352 309 , +

Megjegyzés:

Antik cserépkályha magánygűjtemény, előzetes telefonos időpont egyeztetéssel látogatható (

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-12-14 - Látogatás dátuma: 2013-07-04 - Utolsó módosítás: 2015-08-25A kastély tulajdonosa egy német házaspár, a Hölgy egy picit tud magyarúl, Ő az idegenvezető is.

A kastély 1796-ban épült, 4,7 hektáros védett parkja van. Jelenleg cserépkályha-múzeum működik benne.
Nem sikerült kapcsolatba lépni a tulajdonossal (e-Mailre nem kaptam választ), így az Interneten szerzett információk nincsenek ellenőrizve.

Zalaapáti a Zalai-dombság keleti felén, a Zala völgyének nyugati részén terül el. A 75-ös másodrendű főút és a Galambok–Zalaszentgrót mellékút kereszteződésében fekszik. Keszthely irányából kiválóan megközelíthető autóbusszal, de Lenti, Nagykanizsa, Zalaszentgrót és Zalaegerszeg is könnyen elérhető.
http://www.zalagyongyszem.hu/zalacsany/index.php/muzeum-szinhaz/cserepkalyha-muzeum-kuria-zalapati
A Szentkirályi kastély antik cserépkályha - múzeuma, ritkaságok gyűjteménye
Az 1700 lélekszámú kis települést - Zalaapátit - az oklevelek először 1335 - ben említik.
A XVI.sz.közepe körül telepedett itt le a bencés rend ( innen a név Apáti - ,,az apát községe " ) , mely a régi boros pincét ima - és dolgozó refektóriumnak rendezte be. Ezen boltíves borospince az egyetlen épület, mely eredetiben maradt fenn.

A kastély építése 1770 -ben kezdődött és sokáig a bencés kolostor tulajdonában volt, egészen addig, míg meg nem szerezte a Szentkirályi báró család, mely átépítette és és a második világháború utánig ott lakott, mint családi székhelyén. Jóval később itt - a kastély épületében - helyezték el az ország egyetlen méhész tanintézetét, ahol is minden kelet - európai méhész tanulmányokat folytatott, sőt Kínából is.
A fordulat és a méhésziskola megszűnése után a kastély árván maradt, mígnem egy német természetgyógyász 1996 - ban meg nem vette és kétévi felújítási munkálatok során eredeti szépségét vissza nem adta. 2000 - ben a kastély egy svájci házaspár - Dr. med. Hugo & M.Therese Grandi - Holzer tulajdonába került.
A kb. 38 antik cserépkályhát egész Közép - és Kelet - Európa területéről gyűjtötték össze és építették fel újra a kastélyban. Minden helyiség fűtését problémamentesen ellátják. A berendezési tárgyak nagy többsége hazai kastélyokból került ide, mint pl. a régi díszes lámpák, vázák és bútordarabok.
A legérdekesebb darab kétség kívül az 1740 -es évekből származó kandalló, a meisseni porcelánmanufaktúrából, melynek hazánkban nincsen párja. Történeti kutatások szerint , hasonló értékű csak a Buckingham palotában található. A legrégebbi, anthracit színű kandalló a XVI. századból származik - egyedülálló darab -, minden darabja kézimunka. Ezen kívül még számos Zsolnay, biedermeier és szecesszió korabeli darab látható.

Nem szabad megfeledkeznünk a kastélyt körülvevő 5 hektáros parkról, hatalmas ősrégi fáival, mint pl. egy 400 éves óriás tuja ( életfa ) és egy 250 éves mamutfenyő . Kiemelkedő értékei többek között a páfrányfenyő, az idős szivarfák, a japánakácok, a vénic szil, a vérbükk, a vadgesztenyefák.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *