Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2589Pestújhelyi Keresztelő Szent János templom és plébánia

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 1158 Budapest, Pestújhely, Klebelsberg Kunó utca 43.
GPS koordináta
Régiół Pest
Megye Budapest

Internet:

http://www.pestujhelyiplebania.hu/

e-mail:

pestujhelypl@t-online.hu

Telefon:

(06-1)418 17 15

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-12-15 - Látogatás dátuma: 2012-06-16 - Utolsó módosítás: 2012-06-161994-ben a kórus alatt emléktáblát szenteltek az itt keresztelt Dr. Antall József miniszterelnök, apja, id. Antall József miniszter, és nagyapja, Dr. Szűcs István helyettes-államtitkár, országgyűlési képviselő, Pestújhely egyik alapítójának tiszteletére.

A Pestújhelyi Keresztelő Szent János templom és plébánia története
/Forrás: http://www.pestujhelyiplebania.hu/templomunk.htm/
"A kiegyezés után fejlődésnek indult Budapest közelébe költözni szándékozókban felmerült igény hozta létre a Rákospalota területén a XIX. század végén megalakult Széchenyi-telep önállósodásaként 1909-ben önállóvá váló Pestújhely községet.
1911-ben lelkészség alakult, amely a váci egyházmegyéhez tartozott. Kezdetekben a László utcában lévő volt Bors villából alakított kápolnát használták, melyet 1916-ban Keresztelő Szent János születése titulusra szentelték.
A lelkészséget 1921-ben plébániai rangra emelték. Fáradhatatlan és hosszú gyűjtések után, 1926. július 18-án letették a templom alapkövét Pestújhely legnagyobb terén. A modern kései román stílusú templom tervét és belső berendezését Kismartoni Lechner Lóránd készítette, és a teljes megvalósítását ő maga irányította. Az elkészült templomot 1927. március 25-én, Keresztelő Szent János tiszteletére felszentelték.

A főoltár, a Szűz Mária oltár és a szószék Krasznai (Krausz) Lajos szobrászművész alkotása. A templom három harangját 1947-ben Szlezák Rafael Rákospalotán a Klára utcában öntötte. Orgonáját 1952 -ben a Rieger gyár készítette. 1991 februárjában az újpalotai közösségi házban rendszeresen megkezdődnek a szentmisék, amelyeket a pestújhelyi plébános végzett. Ettől kezdve az újpalotai plébánia megalakulásáig Újpalota a pestújhelyi plébániához tartozott. A teljes külső és belső renoválásra 1992-ben került sor, melynek során megoldották a templom részleges fűtését. Ez alkalommal kerül átalakításra az oltár alatti kripta, melyet megnyitottak az urnás temetések számára. Az egyházmegyei határok rendezése során 1993-ban a plébánia az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyéhez került.

A templomba 2001 után új elektronikus orgonát vásároltak és a baloldali mellékhajó végében új urnatemető kialakítására került sor. A Boldog Salkaházi Sára templom felszentelését és az új plébánia megalakítását követően Újpalota és az azt környező utcák kiválnak a plébániából. A templom egykori papjai közül kiemelendő Dr. Bábel Balázs egykori káplán, aki jelenleg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye metropolita érseke."


Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *