Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2445Fechtig-Steer kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 6064 Tiszaug
GPS koordináta N 46.846919,E 20.092227
Régiół Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2011-12-15 - Látogatás dátuma: 2017-02-15 - Utolsó módosítás: 2020-02-13Tiszaugon három kúria és kastély idézi a múltat. A hajdani tehetôs, elôkelô nemesi családokból származó földbirtokosok ingatlanjai közül az Üchtritz-Amadé család lakóházában ma iskola, a Radwány-kastélyban szociális otthon működik. A falu határában, csodálatos természeti környezetben fekvô Steer-kúria a jelek szerint pusztulásra van ítélve.

A hozzászólásból ide másolom az információt:
"Molnár Zsolt: 2020. 02.11. A közelében erdészkedem, látom nap, mint nap, miként megy tönkre és miként válik egyenlővé az anyafölddel. Jelenleg valaki szemét lerakó helynek használja. Sok fényképem van róla. Régen még be lehetett menni, ma már fatáblára van írva a bejárathoz a szemétkupacok előtt, hogy magántulajdon, belépni tilos."

A skóciai eredetű Steer família tagjai 1944 szeptemberében hagyták el a lakot, az oroszok elôl Ausztriába menekültek. 1945-ben, amikor visszatértek birtokukra, kifosztva találták. Ideiglenesen visszakapták a házat és száz katasztrális hold földjüket. Ám nem sokáig volt felhôtlen az életük: 1949-ben jött az államosítás.

A nemesi család ôsi fészkét a helyi termelôszövetkezet használta: munkásszállásnak, építôtábornak, iskolának, méregraktárnak. A téesz csôdbe jutott, az épületet eladták.
Megmentésének költségét több százmillió forintra becsülik. Az önkormányzat szociális otthonnak szánná az újjávarázsolt épületegyüttest, ha pályázati pénzhez jut. Az elsô buktató: nemhogy a felújításra, az ingatlan megvásárlására sem futja.

http://vfek.vfmk.hu/00000113/adat_57.htm
"Steer Ferenc, csicsópolyáni, ny. kabinetirodai udvari titkár * 1875. Kassa. Nemességüket ősei 1665-ben kapták. A jogot Bpesten végezte. 700 holdon gazdálkodik, ebből 50 hold szőlő. - A világháború alatt a szerb és olasz fronton h. husz. százados-parancsőrtiszt volt, az ez. és bronz SL, háb. emlékérem, K. cs. k. tulajd. Várm. thb. választott és virilis tag, a Rk. egyházközség világi elnöke. - Felesége: br. Fechtig Adél (a Stefánia szöv. elnöknője), gyermekei: Alice (v. Makay Imréné) és György."

Az út vége a Steer kastélyhoz vezet, mely jelenleg gazdátlan. Itt említem az egykori Radvány-kastélyt, amely ma a Szőke Tisza Fogyatékosok Otthonának része, ezért a szépen felújított épületre csak kívülről vethetünk egy pillantást.

A képeket köszönöm Molnár Zsolt-nak ()

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
:

Molnár Zsolt: 2020. 02.11. A közelében erdészkedem, látom nap, mint nap, miként megy tönkre és miként válik egyenlővé az anyafölddel. Jelenleg valaki szemét lerakó helynek használja. Sok fényképem van róla. Régen még be lehetett menni, ma már fatáblára van írva a bejárathoz a szemétkupacok előtt, hogy magántulajdon, belépni tilos.

www.kastlyok.hu  * Start  *