Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 8805Nádasdy - Széchényi várkastély

Kategória Várkastély , Kastély , Vár

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 8913 Egervár, Vár út 1.
GPS koordináta N 46.938191,E 16.866932
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Zala

Internet:

http://www.egervarivarkastely.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Telefonszám: 06-30-9897-408

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-03-26 - Látogatás dátuma: 2019-10-13 - Utolsó módosítás: 2019-10-182019.10.13. - 2 éve új üzemeltetője van a kastélynak, télen (6hónap) zárva tartják, idényben nyitva látogatható, rendezvényi helyszín, étterem mégsem nyilt, csak kávézó (büfé) van. Hotelszobák elkészültek, információk a WEB oldalunkon.

2015.02.20 - Belső átalakítás alatt, szálláshely és konyha kialakítása folyamatban, de látogatható!
--------------------------------
2013.05.20 - forrás: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.567729413250292.1073741900.200712223285348&type=1
2012-ben újabb felújítások kezdődtek a várkastélyban. Uniós támogatással és az önkormányzat pénzügyi ráfordításával, élményturisztikai kiállítóközponttá alakul át a vár.

Végükhöz értek a Nádasdy–Széchenyi-várkastély belső felújítási munkálatai. A helyreállított termek között megtalálható a reneszánsz játszóház, az időszakos kiállítótér, a barokk és a reneszánsz bútormásolatokkal berendezett terem, valamint a tapintható tárlat terme. Mindeközben elkészült a geotermikus fűtőház is, amely kiemelten energiahatékony módon fogja biztosítani a várkastély fűtését a jövőben. (Forrás: http://www.egervar.hu/var.htm)

-----------------------
Készült: 2013. február 11. hétfő, 20:04
Írta: Antal Lívia Fotó: Inkovics Gábor
Már a termeket rendezik be az egervári Nádasdy–Széchenyi várkastélyban, melynek külső-belső felújítása nemrég fejeződött be. A korhűen helyreállított épületben lassan formálódnak a belső terek is, ahogy építik be a bútorzatot. Március közepére megérkezik valamennyi kiállítandó tárgy és eszköz is, melyek az alagsortól az első emeletig kialakított termeket díszítik majd, felidézve a késő reneszánsz várkastély korabeli hangulatát. Mikor bejeződik be a beruházás, milyen látványosságokat kínál majd a látogatóknak a reneszánsz kori bemutatóhely, minderről helyszíni bejáráson tájékoztatták a sajtó munkatársait.
...... A projekt befejezési határideje 2014 júliusa.
(Forrás: http://www.zalamedia.hu/kozelet/45960-finisben-a-kastelyfelujitas.html)


A várkastély története, összeállította Derecskei Gyula.
Zalaegerszegről Vasvár felé haladva, az út baloldalán tűnik fel a várkastély. Az enyhe lejtésű dombok aljában, zsombékos-, lápos mezők övezik. Ez a természeti adottság valaha a kastély védelmét erősítette. Az első, fából épített erődítményt a tatárjárást követően építették, nyomait a mostani kastély feltárása során megtalálták.
A ma is álló kastély építésére a 15.sz. végén, Mátyás király adott engedélyt Egervári Lászlónak, a környék legnagyobb földesurának. A kastélyon kívül, a faluban templom és kolostor is épült. A késő gótikus templom része a mai épületnek. A kolostor elpusztult, anyagát máshol hasznosították.

A négyszögletes kastélyépület, sarkain ó-olasz bástyákkal, az itáliai reneszánsz várkastélyok mintájára épült, belső udvart kerítve. Az épület alapjait a nedves talajon 1.2-2.0 m. hosszú, függőlegesen levert cölöpkötegek erősítik. Ezek alapján feltételezhető, hogy olasz mesterek irányításával és tervei szerint épült a várkastély. Az Egervári család fiú-ágon kihalt, a birtok leányágon öröklődött tovább. Először a Kanizsayak, majd a Nádasdyak kezére került. Mindkét család csak alkalmilag lakta az épületet. A 16.sz. közepétől, a török előrenyomulása miatt, távolabbi és biztonságosabb váraikba költöztek. Kanizsa vára eleste után, a török csapatok rendszeresen rabolták és pusztították a környéket. Ennek kivédésére, a Mura-köztől Komáromig egy kisebb várakból és megerősített kastélyokból álló védővonalat hoztak létre, egységes katonai irányítással. Ezeket végházaknak nevezték és az egymáshoz közeliek, közös információs rendszert működtettek. A gyalogos katonák mellett, mindenütt volt lovasság is, akik egymással összefogva, sikeresen védekeztek a török betörések ellen. A lovas katonaság elszállásolására úgynevezett huszárvárakat építettek, a várakhoz kapcsolva. Ezek rendszerint sövény-kerítések közé, döngölt agyagból és szálfákból készültek.

Az egervári kastély feltárása során, ilyen huszárvár nyomait találták meg a D-i oldalon. 1664-ben, amikor a török sereg nagy erőkkel Bécs ostromára vonult, a várat felégették. 1771-ben Nádasdy Ferencet a Wesselényi-féle összeesküvésben való részvétel miatt lefejezték, vagyonát elkobozták. A kincstár a Nádasdy birtokok egy részét eladta Széchenyi György kalocsai érseknek. Ezek között volt a még nem helyreállított egervári várkastély is. Helyreállítás után az érsek testvérének fia, György költözött családjával az épületbe.
A Rákóczi-féle szabadságharc alatt, a Habsburg párton lévő érsek a kastélyt megerősíttette. A kastély közelében volt 1706-ban az a csata, ahol Andrássy István kurucaival megverte a labanc sereget, a vezénylő Heister generálist is elfogta. A szatmári-békekötést követően az erődítményeket lerombolták, vagy kastéllyá alakították. Ez történt Egerváron is. Az északi szárnyat, valamint a külső védőműveket elbontották. A K-i szárnyban kápolnát létesítettek, a megmaradt két szárny udvari oldalára, mindhárom szinten árkádos folyosókat építettek. A Széchenyi család a 19.sz. elejéig lakta az épületet.
Mivel a környező lápos területeket lecsapolták, az alapban lévő fa cölöpök felső része levegőre került, korhadni kezdett. A kastély falait, a kidőlés ellen vaskos pillérekkel támasztották meg. A várkastélyban magtárat, raktárakat és szolgálati lakásokat alakítottak ki.
A birtok nagy része erdő volt, keveset jövedelmezett, ezért a tulajdonos Széchenyi Jenő gróf az eladás mellett döntött. Az új tulajdonos Solymossy báró a birtokon intenzív erdőgazdálkodást és juhtenyésztést indított be, aminek magasabb hozama volt. A kastély továbbra is gazdasági épületként használták.

Az államosítást követően továbbra is gazdasági célokat szolgált, állapota aggasztóvá vált. Az 1960-as években beindított Mentsük meg várainkat! program keretében kezdték meg helyreállítását. A részletes feltáró és kormeghatározó munkálatok után, az alap elkorhadt fa cölöpkötegeit vasbeton cölöpökre cserélték, a boltozatokat felújították, vagy újakat építettek. A külső, az épület esztétikai megjelenését rontó pilléreket így el lehetett bontani. A helyreállított épület hasznosítását az önkormányzat vállalta. Továbbképző központot és turistaszállót üzemeltettek a kastélyban.

Érdemes felkeresni a a falu szép templomát, melynek szentélye az Egervárí László által építtetett templommal azonos.

(Forrás: Degrá Alajos, Gergelyffy András, Valter Ilona : Az egervári vár története c.tanulmány)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *