Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2081Újpesti Zsinagóga

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 1042 Budapest, Berzeviczy G. u. 8.
GPS koordináta N ,E - nem pontos!
Régiół Pest
Megye Budapest

Internet:

http://ujpestizsinagoga.hu/

e-mail:

ujpestizsidok@gmail.com

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2014-09-30 - Látogatás dátuma: 2014-09-21 - Utolsó módosítás: 2014-09-30A reformkort követő száz esztendő egyet jelent az újpesti zsidó hitközség megalapításának, felvirágzásának és tragédiájának időszakával. Három generáció alatt a néhány házból álló településből az ország harmadik legnagyobb ipari települése lett. Az itt letelepedett zsidók hitéletét, melyet egy kis imaterem jelentett, ez idő alatt három zsinagógát, iskolát, árvaházat, betegsegélyző és közművelődési egyletet, könyvtárat, népkonyhát és idősek otthonát alapított.

Az Újpesti Zsidó Közösség 1838-ban alapult. Az alapítók között szerepelt a Lőwy és a Neuschloss család tagjai, valamint számtalan más család alapította.

Az istentiszteletek megtartásához Lőwy Izsák saját házában alakított imatermet. Az imaterem rövidesen kicsinek mutatkozott és a hívek 1839-ben közadakozásból zsinagógát építettek azon a telken melyet Károlyi gróf ajándékozott. A zsinagóga a Bocskai utca 7-11. szám alatt állt a Part utca sarkán. 1840-ben szentelték fel. A zsinagóga rabbija Stern Márkus maradt, aki a később megnyílt zsidó iskolát is vezette.

1886-ban néhány család kivált az Újpesti Hitközségből és Reich Ignác elnöklete alatt megalapította az Újpesti Autonóm Ortodox Hitközséget20. A Hitközség rendelkezett imaházzal és előimádkozóval. 1894-ben választottak hitközségi önálló rabbit.

Újpesti Neológ Zsinagóga
Az 1880-ban Lőwy és Neuschloss család által épített imaház már nem tudta befogadni a hívőket, ezért elhatározták, hogy közadakozásból felépítenek egy új terjedelmes zsinagógát. A zsinagóga felavatására 1886. szeptember 23-án volt, melyre meghívták dr. Rosenberg Sándor aradi főrabbit. A kántori funkciókat Friedmann Mór főkántor végezte. Bloch Mózes a Rabbiképző Intézet tanára mondott beszédet. Rosenberg rabbi gyújtotta meg az örökmécsest. Az ünnepélyen részt vett a Dohány utcai zsinagóga kórusa. Stern-Szterényi Albert rabbi eltávozása után, az Újpesti Neológ Hitközség rabbiszéke 12 évig betöltetlen maradt. A papi funkciókat Scheiber Salamon és Schwaetz Izsák-Hirsch rabbi helyettesek látták el. 1896-ban pályázatot hirdettek főrabbi állásra. A pályázók közül a lugosi főrabbit, dr. Venetianer Lajost választották.

A magyarországi zsidóságra vonatkozó vészkorszak gyökerei visszanyúlnak a múltba, a Horthy korszak kezdetéig, az ún. fehér terror megindulásáig36. 1944. március 19. a német megszállás a magyar zsidóság tragédiáját jelentette.

A 18 ezer újpesti és velük együtt a rákospalotai, szigetmonostori, leányfalui, pócsmegyeri, tahitóthfalúi, visegrádi zsidók deportálását 1944. július 11-én (tamuz 20.) kezdték meg.

A zsinagóga udvarán emlékművet építettek, melyet 1948. július 25-én avattak fel. Az ünnepen részt vett Tildí Zoltán Népköztársasági elnök.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *