Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3321Kisnánai vár

Kategória Vár , Múzeum

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 3264 Kisnána, Béke utca 5.
GPS koordináta N 47.850754,E 20.144976
Régiół Észak-Magyarország
Megye Heves

Internet:

http://www.kisnanavar.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2015-06-06 - Látogatás dátuma: 2015-06-06 - Utolsó módosítás: 2015-06-07Előzmény - https://www.facebook.com/groups/706800716060425/permalink/921092184631276/
Odautazási kísérlet M3 Gyöngyös-Nyugat kijárótól Mátrafüred-ig, aztán irány Abasár, Kisnána - https://www.youtube.com/watch?v=ly8Z6srg354

A várhoz való bejárat előtt van közvetlenül parkoló, ha ez tele lenne, akkor 100 méterre van egy másik is, a várba a bejárat a Szlovák tájháznál, benne van elhelyezve a pénztár is. A pénztár helyiségben kávé és ital automata van elhelyezve, és ajándék tárgyak is vásárolhatók.

A vár udvarra való bejárat a vár hátszó homlokzatánál van, egy akadálymentesített feljáróval (korláttal), így mozgássérültek is felmehetnek a belső udvarra.
Az udvaron 5.db. Kronoszkóp van elhelyezve, melyben 3D képeket lát a látogató, ezek rekonstrukciós rajzok, amely a vár különböző részleteit mutatja be, életképek elhelyezésével. A Kronoszkópok körbeforgathatók, így panoráma képként működik és nagy területet lehet benne megismerni.
A Kronoszkópokban elhelyezett képek egy része a muemlekem.hu WEB lapon elérhetők.
A belső kaputorony épülete előtt a pincében van kialakítva egy 3D vetítőterem, ahol a vár történetét, különböző korokban lévő megjelenését mutatják be 3D film segítségével (szemüveget adnak hozzá). It lenne egy fekete pontom! A filmet alig lehet látni, mert annyira sötét, a vetítő fényerején kellene javítani, mert így élvezhetetlen. Hogy látni lehessen valamit a szemüveget le kell venni, mert a sötét üveg teljesen lehetetlenné teszi a film nézését.

A vár felújítása (állagmegőrzése) nem rég lett befejezve, így a falak (maradványok) még egyben vannak, hogy meddig marad meg ez az állapot, azt majd az idő megmondja, remélve, hogy az állagmegóvásra is lesz pénz.

A vár története (http://hu.wikipedia.org/wiki/Kisnánai_vár)
Építése a 11-12. századra tehető, pontos időről okirat nem szól, de az Aba nemzetségbeli Csobánka (más források szerint[1]) családot teszik meg építtetőnek.

Első ismert birtokosa Csobánka Pál, azonban az Árpád-ház kihalása után (1301) Károly Róbert ellen fordult (Csák Máté-féle párt), így a későbbi király a területet elvette tőle, s ugyane nembéli Kompolti Péternek adományozta. Halála bekövetkeztével Gergely fia örökölte a teljes földterületet, ki Nánairól Domoszlayra változtatta nevét. A család nevei apáról fióra változtak, így amikor Luxemburgi Zsigmond az 1415. évben Domoszlay Mihály fiának, Lászlónak adta, Kompolti László került az oklevélre. Így megerősítette a család tulajdonjogát a vár felett. Kölcsönös örökösödési szerződés útján a Guthy Országh család birtokába került. 1543-ban Losonczy István azonban még hivatalos gazdája, Országh László halála előtt elajándékozta rokonának: Móré Lászlónak. Móré ingerelte kisebb csapásokkal a törököket, kereskedőket ölt meg, fosztott ki, rabolt, ezért a törökök elfoglalták a várat.

1560 után a várat már nem állították helyre. A török uralom után a vár több birtokos kezén is megfordult, akik azonban nem laktak itt, így a környékbeli lakosság építőanyagként használta a várat. 1940 körül Nána község leventéi gyakorló terepet alakítottak ki a várban és feltárták a gótikus vártemplom belsejét. A vár teljes feltárása 1962-1966 között történt, helyreállítással egybekötve.

Ma vármúzeum működik benne.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *