Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6707L Huillier-Coburg Kastély

Kategória Kastély , Múzeum , Rendezvényközpont

Kép album megtekintése

Cím 3780 Edelény, Borsodi út 7.
GPS koordináta N 48.291931,E 20.741158
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://edelenyikastelysziget.hu/

e-mail:

info@forsterkozpont.hu

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2014-03-28 - Utolsó módosítás: 2018-12-30A kastély a Műemlékek Állami Gondnoksága kezelésében felújítás alatt van, a kiemelt kastély program része.
Az Edelényi Kastélysziget a felújítási munkák befejeztével, 2014. április 5-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.
Nézze meg a megnyitást (2014.03.28) megelőző "Turisztikai bemutatás" alkalmával készült képeimet a képalbumban!

Köszönet Forster Központnapók a VIP eseményen való részvételi lehetőséget!

Az edelényi Kastélysziget Kulturális - Turisztikai Központ kivitelezési munkálatai 2009 nyarán kezdődtek el.
Az edelényi LHuillier - Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya. Az 1716-30-ig épült együttest a lotharingiai származású LHuillier Ferenc János egri várkapitány építtette. A Bódva szigetén álló kastélyt különlegessé teszik freskókkal díszített helyiségei.


Az edelényi kastély története
L Huillier katonaként részt vett a török elleni küzdelemben, Buda visszafoglalásában, s e harcok során szerzett érdemeiért bárói címet kapott.

Az építkezés befejezését követően a báró elhunyt, a díszítő munkákat már özvegye, Santa Croce Mária Magdolna készíttette. A végleges befejezés évét (1730) a déli homlokzaton elhelyezett emléktábla jelöli. A régebbi épületrészek felhasználásával, barokk stílusban épült kastély tervezőjét Voit Pál stíluskritikai alapon Giovanni Battista Carlone, egri püspöki építész személyében határozta meg.

Írásos forrás hiányában azonban megoszlanak a vélemények a kastély tervezőjének személyét illetően. Carlone mellett felmerült Johann Lucas von Hildebrandt bécsi építész neve is.

Az együttest egykor francia jellegű barokk kert vette körül. Erről és az épület 18. századi megjelenéséről tervek, alaprajzok és homlokzatrajzok maradtak fenn.

Gróf galánthai Esterházy István ugyanis 1763-1764 között Franz Anton Dvorzaczky közreműködésével felértékeltette és felmérettette a birtokot. Esterházy jelentős átalakításokat végeztetett a kastélyon, az emeleten reprezentatív helyiségeket alakíttatott ki.

A földszinten megtörtént a barokk szint visszaállítása, az emeleten a szerkezeti megerősítések, feltöltés cserék 60%-ban elkészültek. Az íves patkószárnyak és a pavilon épületek bontási munkái befejeződtek.

A kápolna hiányzó boltozata visszaépítésre került. A geotermikus fűtéshez szükséges szondák fúrása a belső udvarban befejeződött. A parkban lévő életveszélyes fák engedélyezett kivágása megtörtént. A parkoló és fogadó épület szerkezetépítési, közműépítési munkái elkezdődtek. A kivitelezési munkák az elfogadott ütemtervnek megfelelően folynak.


Edelény, L Huillier-Coburg-kastély felújítási minkálatai
Az edelényi Kastélysziget Kulturális - Turisztikai Központ csaknem 2 milliárd forintos kiemelt projektje az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) Turisztikai Attrakciók Fejlesztése keretében valósul meg uniós támogatással. A beruházás során megvalósul a kastély épület rekonstrukciója, külső-belső felújítása, a termeiben található művészeti értékek restaurálása, valamint felújításra kerül a teljes kastélypark területe csaknem 5 hektáron.

A Bódva folyó és a Holt Bódva folyó által körülölelt kis szigetre épített edelényi kastély az ország hetedik legnagyobb kastélya. 1716-1730 között építették. A magyarországi kora barokk építészet kiemelkedő alkotása.

Az emeleti stukkódíszes díszteremnek és a remekbe szabott rokokó falképeknek a megtekintését kár lenne kihagyni. Edelényi alkotójuk, Lieb Ferenc a XVIII. századi világi falkép festészet magával ragadó, sajátos hangvételű remekműveit hozta létre, amely a rokokó díszítőfestészet, legjelentősebb fennmaradt világi falfestményei közé tartozik.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *