Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4844Szent Ambrus Vizimalom

Kategória Utazás , Panzió , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

Cím 6725 Borjad, Deák Ferenc utca 1.
GPS koordináta N 45.935595,E 18.465794
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-11-14 - Látogatás dátuma: 2011-06-11 - Utolsó módosítás: 2018-03-17Siklósra indultunk, hogy megnézzük a felújítást követően a Siklósi várat. Útközben, Borjádon egy éles kanyarban figyeltünk fel az épületre, gondoltuk majd visszafelé benézünk. Így is történt.

A kapu nyitva volt, bementünk, bekopogtunk, a tulajdonos fogadott bennünket, mondtuk, szeretnénk körülnézni és ha lehet néhány képpel illusztrálva feltenni a portálomra. Semmi akadálya, mondta a tulajdonos, és körbevezetett bennünket az épületben, elmondva, hogy milyen lepusztult állapotban vásárolta meg. Azóta aprólékos munkával, ahogy a család pénztárcája engedi, korhűen igyekeznek helyre állítani az épületet.

Klasszicista vízimalom az 1840-es évekből való, a restaurálás után a faluba érkező turistákat szolgálja majd Panzióként és étteremmel.

Forrás: http://www.vandorok.hu/telepules/borjad
Az első írásos emlékek szerint a neve: Barlad (1311). A színmagyar falut rablótámadások és gyújtogatások érték a török hódoltság idején. A birtokosai a Batthyányi család és a Montenovo hercegi család voltak. A 19 század elejétől egy nagyarányú német bevándorlás indul, ennek eredményeként a falu lakossága túlnyomórészt német nemzetiségű lett.

A századok során a lakosság nagymértékben kivette részét háborúból. 1945 után a német családokat nagyrészt kitelepítették, és csallóközi magyarokat telepítettek a helyükre. Lakóinak száma 452 fő. Említésre méltó az 1980-ban épült evangélikus temploma, valamint a műemléknek nyilvánított vízimalom, melyet néhány éve kezdtek el felújítani.

A közelmúlt, 2007. május 8. 07:41 B. Z. (Dunántúli Napló)
Egy év után előrelépés történt a Dunántúlon egyedülálló, 1840-es években épült vízimalom ügyében. A műemlék épületet, a hozzá tartozó területtel együtt, tavaly februárban vásárolta meg egy magánszemélytől egy bólyi családi vállalkozás.
.........
A vállalkozás háttérembere, Pohl Oszkár viszont azt mondja, szeptemberre az emeletes, 200 négyzetméteres épület alsó szintjén első ütemben elkészül az étterem és a kemencés látványkonyha, októberben pedig már a nyitott múzeumok programban is szeretnének részt venni.

Hát nem minden a tervek szerint alakult, viszont jól halad az épület rekonstrukciója, és fennmaradásáról már gondoskodtak!

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *