Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4082Rappotenstein vár

Kategória Vár

Kép album megtekintése

Cím 3911 Rappotenstein, Burg Rappottenstein 85.
GPS koordináta N 48.512255,E 15.087791
Régiół Közép-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.burg-rappottenstein.at

e-mail:

office@atf.at , burg@atf.at

Telefon:

+43 (0) 2828 8250

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-09-24 - Látogatás dátuma: 2011-09-14 - Utolsó módosítás: 2011-09-25Saját tapasztalat:
Vezetéshez magyar nyelvű szöveget lehet kérni. A parkolótól pár perces séta a vár bejáratig. Figyelem WC csak a váron kívül a vendéglőben van! Vvezetések német nyelven óránként indulnak.

A Rappottenstein kastély a kezdetektől fogva nagy jelentőséggel bír. Egyrészt, ez volt a hatalmas Kuenringerbesitzes közepén, a viharos időkben stabilitást biztosított, másrészt pedig dél felől északra vezető kereskedelmi utat védte, amely a Kamp folyócska mentén húzódott.
Rappottenstein vár az egyik legerősebb a vár-láncolatban, feladata volt, hogy megvédje az ország elleni cseh inváziótól így biztosítva a Babenbergermark védelmet.

A várat 1157 körül alapította Rapoto von Kuenring, innen a vár neve is. A vár tulajdonosai az idők során többször cserélődött. 1664 óta, napjainkban is az Abensperg und Traun grófi család birtokában van. Rappottenstein egy erődítmény, amely a román, gótikus és reneszánsz korszakot egyaránt képviseli.
A déli része masszív fenyegető fal tömege ablaktalan, a meredek gránit sziklákra épült, így az eredeti erődítmény köszönti a látogatókat, mielőtt belépnek a várva.

A falak tompa szögben illeszkednek egymáshoz. Az északi fő torony a szikla legmagasabb pontján őrzi a környéket.
A vár legrégebbi része sziklára épült - ez a középkori vár főépülete. A falból kiemelkedő gyámkövekre védelmi állásokat erősítettek, ezeket fából készítették. Innen könnyen lehetett elhárítani az ellenséges (felkúszó) támadásokat. Két erkélyt látunk a falon, ezek WC-ként működtek. A bejáratnál látható tornyok és a külső falak itt az első udvarban a reneszánsz korban épültek. Az egykori sörfőzde, melyet 1548-ban alapítottak, szintén a reneszánsz időszakhoz tartozik. Itt a vár lakóinak szükségletére főzték a sört.

A vár védelmi rendszere, amely az öt udvarból és nyolc toronyból állt, olyan jó volt, hogy egyetlen ellenség sem volt képes a várat elfoglalni. 1597-ben felkelő parasztok foglalták el a várat. A 30 éves háborúban 1616-ban a katolikus csapatok, 1645-ben pedig a svédek ellen kellett kitartania a várnak.

A gazdasági épületekben lovakat tartottak (50 ló elhelyezésére volt lehetőség), ezenkívül gabonát és takarmánykészleteket tároltak. Az előudvarban említésre méltó az épületek fazsindelyezése, melyeket kb. 40 évenként fel kell újítani. Napjainkban is a hagyományokat követve lucfenyőből készül a zsindely. A jővőben vörösfenyőből fogják készíteni a fazsindelyt, ezzel növelve az élettartamukat.

Régebben nagy problémát jelentett a vár vízzel való ellátása. Itt az esővizet fa ereszcsatornákkal gyűjtötték és ciszternákban tárolták. A középkori emberek rendkívüli módon takarékoskodtak a vízzel, különösen a mosásnál. A belső várba vezető kapunál, fagörgőket láthatunk, ezek egykori felvonóhíd maradványai.

A belső udvart 1601-ben építették reneszánsz árkádokkal és fali festményekkel díszítették. Egy felirat az északi oldalon tanúsítja, hogy a felső rész 1574-ben épült. Érdemes megfigyelni, hogy az udvar talaja a sziklából lett kivésve. A vár főépülete a sziklára lett építve, az előudvarokkal együtt mintha egy csigaház spirálját képeznék. Az elő-udvarok védik a főépületet.
Az apródok bordás keresztboltozatos terme a konyha mellett található. A konyha füstje néha ebbe a terembe húzódott, ezért láthatunk a falon fekete elszíneződést.

Étkező és Lovagterem
Ezt korábban a konyhából a felfelé áramló meleggel fűtötték. Manapság a 18. században épített cserépkályha biztosítja a meleget ünnepségek alkalmával. 1956-ban került feltárásra a falakat borító freskó.

Ivószoba
A falakon látható hatalmas freskók a 16. században készültek, egy csatát ábrázol egy fantáziavár előtt, valamint egy várost városfallal. A kis ablak alatt egy játék tárul a szemünk elé: 2 férfi nykukban kötéllel összekötve, egymás ellen húznak erejük felmérésére. A gótikus boltozat zárókövét címer díszíti.

Kápolna
A kápolna 1378-ban az eredeti Déli-toronyban egy ötszögletű alapra lett építve. A gót szárnyasoltáron középen a vár két védőszentjét láthatjuk: Szent Györgyöt és Szent Pongrácot, továbbá a bal szárnyon Szent Vitust, a jobb szárnyon Szent Sebestyént. A négy konzolkő, melyeket a bordás boltozatban láthatunk, az evangélisták négy szimbolumát ábrázolja: Mátyás-az ember, Márk-az oroszlán, Lukács-a bika, János-a sas. Az oltár fölött lévő ablaknál jól látható, hogy a fal 3 méter szélességű. A karzat alatt megbújó alacsony ajtó a várúr és családja számára volt fenntartva, az ajtó mögött egy keskeny csigalépcső vezet fel a karzatra.

Fegyverszoba
A vár legrégebbi részéhez tartozik. Korábban ez a szoba lakó- és tartózkodó teremként szolgált.
A páncél amit a sarokban láthatunk egy ünnepi páncélruha a 16. századból (másolat), kb 30 Kg. A keleti oldal falán három vadászathoz használt lőfegyver látható, az egyiken az évszám jól olvashatóan 1627. Az alabárdokat (déli falon) szúró és vágófegyverként használták. A kard (másolat) egy Kuenringkard kidolgozásának felel meg. A láncos páncéling sisakkal a szép fejen (másolat) kb. 20 Kg nehéz, a páncélzattal együtt 20-50 Kg-mal felfegyverkezve harcoltak a korabeli lovagok.
A sarokban látható a korabeli pottyantós WC.

Címerszoba
A Dachsberger család különböző címereit szemlélhetjük meg, a vár 1305 és 1223 között a Dachsberger család tulajdonában volt.

Várkert – Terasz
Különösen megragadó látványosság a Várkert. A toronyóra 1662-ből származik, melynek csupán egyetlen mutatója van. A perceket a régi időkben nem tartották fontosnak, ezért nincsen percmutató. Egy kőinga, mely 55 Kg súlyú és kb. 7 méter hosszú, valamint két kősúly (30-30 Kg) mozgatják az órát és működtetik a harangokat, ezeket még ma is naponta kézzel húzzák fel.
A fa melleti kis torony éhezőtoronyként vonult be a történelembe, és egy föld alatti börtönbe vezet.
A várfal fecskefarok formára vannak díszítve, a 16. században készültek, ez az olasz reneszánsz hatását mutatják, mint ahogy az árkádok és a freskók is a belső udvarban.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *