HagyományÅ‘rzÅ‘ fesztivál Acsán, 2011.08.13 Az V. Acsai Gancafesztiválon egész nap változatos hagyományÅ‘rzÅ‘ programokkal, és csábÃtó finomságokkal várják a családokat a Prónay Kastély kertjében 10.00 órától. Az acsai egynapos rendezvény amolyan történelmi, hagyományÅ‘rzÅ‘, sör-, bor-, gasztronómiai minifesztivál. A ganca köré felépÃtett szabadtéri programon sok minden történt a kicsik és nagyok örömére.
A gancát egyes vidékeken gánicának nevezik, de chamulya néven is elÅ‘fordul a régi szakácskönyvekben. FÅ‘leg a múlt században volt kedvelt ez az egyszerű, olcsó étel, ami a következÅ‘képpen készül: durvára Å‘rölt kukorica- vagy árpalisztet, ritkábban daráslisztet kevernek össze tört fÅ‘tt burgonyával. Kanál segÃtségével sült, pirÃtott hagymára szedik a masszát, majd a galuskák tetejét is megszórják hagymával és átsütik. Van, hogy túróval és tejföllel gazdagÃtják. De fogyasztható édesen is, olykor pedig fÅ‘zött formájával is lehet találkozni.
A fesztivál záróeseménye St. Martin koncertje volt az Evangélikus templomban.- Külsõ hivatkozások:
|