Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4700Pálffy kastély - Marchegg

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 2293 Marchegg, Im Schloss
GPS koordináta N 48.281508,E 16.906760
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.burgen-austria.com/archive.php?id=479

e-mail:

gemeinde@marchegg.at

Telefon:

+43(2285)710071

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-07-25 - Látogatás dátuma: 2011-08-14 - Utolsó módosítás: 2015-04-06Egy cseh kastélyt megtekintve, hazafelé Marchegg felé vettük az irányt, mivel amikor egy hete ott jártunk, akkor nem tudtam a kastély parkról képet készíteni, mert éppen egy céges rendezvényt tartottak, most sikerrel jártam, üres volt a park.
Kiegészítettem a képalbumot. Legutóbb egy halom gólya repkedett a levegőben, és mindenfelé gólya-fészkeket láttunk, felszálló és landoló gólyákkal. Most (2011.augusztus 14) egyetlen gólya volt csak az egyik fészekben, a többiek elköltöztek, szegényke egyedül búslakodott a fészekben.

Marchegg hivatalosan Alsó-Ausztria négy nagy része közül a Weinviertelhez (Borvidék) tartozik. A város a Morva (németül: March) folyó mentén, mely Ausztriát egykor a történelmi Magyarországtól, ma Szlovákiától választja el, így a Morva-mező keleti szélén található.

A várat az Alsó-Ausztriát akkor birtokló II. Ottokár cseh király hozta létre 1268-ban Magyarország elleni védőbástyaként. IV. Béla és V. István királyok vezetésével Marchegg vidékén több ízben ütközetre került sor magyarok és csehek (Ottokár) között. Hunyadi Mátyás alatt a város a magyarok kezébe került.

A várkastélyt észak-keletre a várostól, 1629-ben kezdte építeni Pálffy Pál, aki császári pénztárosa és elnöke volt a Magyar udvari kamarának, amely 1621-ben került a birtokába.
Eredetileg a reneszánsz kastély négy szárnya egy belső udvarral épült 1634 - 1648 között, a négy szárny három oldalát árok, a negyedik oldalát a Morva (March) folyó határolta.
1703-ban pedig Ebeczky István kuruc vezér a város védelmére emelt sáncokat elfoglalta, de a várat nem tudta bevenni.
A várkastélyt a török háborúkat követően, 1733 után gróf Pálffy Miklós, barokk stílusba átalakíttatta vidéki vadászkastéllyá és elegáns parkkal vette körül, amely (300 évek keresztül) 1947-ben halt meg a család utolsó tulajdonosa, Pálffy László

1918-ban a bársonyos forradalom után, VI. Pálffy Miklós elvesztette a Malacky bírtokát és Marchegg-be költözött. A kastélyban volt ferences főiskola, majd a II. világháború alatt Gestapo börtön, a háborút követően a szovjet hadsereg használta laktanyaként.
1957-ben a város Marchegg segítségével Alsó-Ausztria tulajdonába került, majd kórház volt a kastélyban, de itt kapott helyet a tartományi vadászati múzeum is.
Mivel a kastélyban lévő vadászati múzeumi anyagot 2000-ben, az Ausztria Nemzeti Múzeumba szállították, így a kastélyban lévő múzeum bezárásra került. Azóta csak elszigetelt kiállításokat rendez a város Marchegg, mint például 2010-ben "a király Ottokár és herceg Pálffy."

Következő információt is találtam: a PALTOU R projekt a Szlovák Köztársaság és Ausztria közötti együttműködésre jött létre, amely a 2007-2013 időszakra szól és társ-finanszírozott az ERFA-ból. A projekt partnerei - a szlovák Malacky és az ausztriai Marchegg. A projekt célja, hogy az Alsó hegyháti és Alsó-ausztriai úgynevezett Pálffy turizmust segítse elő.

Mi az aktuális állapot, ezt egy személyes látogatással lehetett kideríteni.
Időszaki (áprilistól októberig) kiállításnak ad helyszínt a már helyreállított emeleti részen, ahol II.Ottókár királyról és a Pálffy családról mutatnak be anyagot (java részt fotók, tablók). A földszinti rész még nem látogatható, lepusztult állapotban van, feltárása folyamatban. A kastély belsőből néhány bútor kivételével semmi nem maradt meg.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *