Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3306Tájház

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Zengővárkony
GPS koordináta N 46.172453,E 18.430591
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

http://zengovarkony.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-06-06 - Látogatás dátuma: 2011-06-04 - Utolsó módosítás: 2011-06-06Bemutató Facebook albumom itt látható


Forrás: http://www.vendegvaro.hu/zengovarkony

A településen máig éltetik a népi hagyományokat. Különleges látványosság a zengővárkonyi hímestojás-gyűjtemény, valamint a szalmatárgyakat bemutató kiállítás. Nevezetes természeti értéke a környéknek a szelídgesztenyés.Zengővárkonyt - a pécsváradi alapítólevél szerint - Szent István, az államalapító adományozta a pécsváradi bencés monostornak. Az Árpádok alatt villa Varkun, Warkun majd Varkony néven írják le. A települést...

A településen máig éltetik a népi hagyományokat. Különleges látványosság a zengővárkonyi hímestojás-gyűjtemény, valamint a szalmatárgyakat bemutató kiállítás. Nevezetes természeti értéke a környéknek a szelídgesztenyés.

Zengővárkonyt - a pécsváradi alapítólevél szerint - Szent István, az államalapító adományozta a pécsváradi bencés monostornak. Az Árpádok alatt villa Varkun, Warkun majd Varkony néven írják le.

A települést a debreceni kollégium könyvtárában őrzött dokumentum görög eredetűnek mondja, melyet a török elől menekülő görögök népesítettek be. Egy Basilius nevű görög remete nevét viseli a falu fölött fakadó jóízű Balázs-forrás. A Tótok Szőleje határrész pedig Morvaországból idemenekült husziták emlékét őrzi.

A Zengő-vidék magyarsága megőrizte ősi kultúráját és házassági kapcsolatait a Tolna megyei Sárközzel és Dél-Baranyával. Különösen a női viselet színpompás: a fiatal leányok pártája, a színes pántlikákkal, gyöngyökkel díszített "tornyos bársony" vagy a fiatalasszonyok főkötője, a flitterrel, islanggal díszített ternószoknya, rajta a más mintájú kötény. A népi hagyományokat élteti ma is a Zengővárkonyi Hagyományőrző Népiegyüttes.

Régen leginkább a gesztenyeszüret idején találkoztak a sárközi és az itteni református fiatalok. Ezt a hagyományt eleveníti fel a páros években tartott Leányvásár, páratlan években pedig a Gesztenyeszüret a Zengő alján című program.

Zengővárkony kincseit először lelkipásztora, Fülep Lajos (1885-1970) művészetfilozófus tárta az 1930-as években a magyar közvélemény elé. Fülep 1929-1949 között volt a falu református papja.

A szelídgesztenyés erdőben, a Pécsváradra vezető úthoz közel nyugszik, végső akarata szerint, Rockenbauer Pál, a Másfél millió lépés Magyarországon című honismereti tv-filmsorozat készítője.

Dombay János őskori ásatásai itt hozták felszínre a "Zengővárkonyi Madonna" agyagszobrocskáját, amely a pécsi múzeumban látható.

Zengővárkony a 6-os számú főút közelében fekszik, Bonyhád és Pécs között.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *