Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3633Salzburgi Dóm

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Salzburg
GPS koordináta N 47.797889,E 13.046016
Régiół Közép-Ausztria
Megye Salzburg

Internet:

http://www.salzburg.info/hu/sights/top10/salzburgi_dom.htm

e-mail:

dompfarre.sbg@kirchen.net

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-05-28 - Látogatás dátuma: 2011-05-21 - Utolsó módosítás: 2016-02-21A Salzburgi Dóm a város legjelentősebb szakrális építménye és egyben egyházi életének központja. A lenyűgöző szépségű, monumentális épület pompás homlokzatával és hatalmas kupolájával a korai barokk egyik legjellegzetesebb képviselője az Alpoktól északra. Keletkezése szorosan összefügg az érsekség-hercegség létrejöttével és fejlődésével. Tüzek pusztították, többször újjáépítették, megnagyobbították és kibővítették – története a salzburgi érsekek hatalmáról és függetlenségéről mesél.Elsőként Virgil püspök kezdett katedrális építésébe 767-ben az egykori római település, Juvavum központjában. A dómot 774. szeptember 24.-én szentelték fel és Szent Péter, valamint Szent Rupert kegyelmébe ajánlották.
Amikor 1167-ben Plain grófjai, Barbarossa Frigyes császár hívei felgyújtották a várost, a dóm is a lángok martaléka lett. Az újjáépítésre csak 10 évvel később, III. Wittelsbach Konrad érsek idején került sor. A dóm szebb, díszesebb és impozánsabb lett, mint korábban valaha, a legnagyobb román stílusú székesegyház lett az Alpoktól északra, méretei még a speyeri Kaiserdom méreteit is felülmúlták.1944-ben bombázás rongálta meg a kupolát és az oltár egy részét. A szükséges helyreállítási munkák után, az immár újra régi fényében pompázó dómot 1959-ben szentelték fel. A dóm kapujának rácsain látható három évszám, "774", "1628" és "1959" a három szentelésre emlékeztet. A főbejárati homlokzat előtt 4 hatalmas szobor áll: Péter és Pál apostol a kulccsal és a karddal, valamint a tartomány két védőszentje, Rupert és Virgil egy sóshordóval és egy templom makettel.

A homlokzat csúcsán díszelgő két címerpajzs a dóm két híres építőjére, Markus Sittikus és Paris Lodron érsekre utal.A dóm különleges kincsei közé tartozik a keresztelőmedence, amelyben Wolfgang Amadeus Mozartot is keresztelték, a muzsikáló angyalokkal körülvett, Rupert és Virgil figurájával koronázott, pompás főorgona, valamint a Schneider-Manzell, Mataré és Manzú mesterek által készített, díszes kapuk. Wolfgang Amadeus Mozart udvari orgonista és koncertmester korában számos csodálatos egyházzenei művet komponált itt.
A dómot átriumként öleli körül a dómtér. Guidobald Thun érsek 1660 körül építtette meg Giovanni Antonio Darioval a boltíveket.

A tér közepén a Sigismund Graf Schrattenbach érsek megbízásából Wolfgang és Johann Baptist Hagenauer által 1766 – 1771 között készített Mária-oszlop áll.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *