Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4989Hohensalzburg vára

Kategória Vár

Kép album megtekintése

Cím 5020 Salzburg, Mönchsberg 34.
GPS koordináta N 47.796479,E 13.046092
Régiół Közép-Ausztria
Megye Salzburg

Internet:

http://www.salzburg.info/hu/sights/top10/hohensalzburg_vara.htm

e-mail:

festung@salzburg.gv.at

Telefon:

Megjegyzés:

Felvonó lenti állomása GPS!

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2011-05-28 - Látogatás dátuma: 2011-05-21 - Utolsó módosítás: 2016-02-21Közép-Európa legnagyobb, teljesen megőrzött erődítmény épülte a 11. századból.
Hegyivasút - sikló (fel és le út), vár udvarok, Almpassage, galéria, kínzókamra, kilátó, Fortress Múzeum, Rainer Múzeum, Marionett Múzeum.

Az 1077-ben Gebhart érsek által építtetett és Leonhard von Keutschach érsek uralkodása idején (1495-1519) jelentősen kibővített Festung Hohensalzburg, azaz Hohensalzburg vára Közép-Európa legnagyobb, teljesen épen fennmaradt erődítménye.

Legfontosabb látnivalói a középkori hercegi szobák és a vármúzeum. A vár 1892 óta a Festunggasse-ról induló kötélvasúttal is kényelmesen megközelíthető.
A több mint 900 esztendős építmény története a pápa és a király közötti konfliktus, a püspökkinevezés jogáért folytatott invesztitúraharc idejére nyúlik vissza. A pápához hű Gebhart érsek 1077-ben a fennhatósága alá tartozó területen három védővárat emeltetett, Hohensalzburg, Hohenwerfen és Friesach várait. Gebhart védelmi rendszerét később I. Konrád (1160-1147) tökéletesítette.A 15. és 16. században, a Salzburg tartományt és várost is sújtó, ún. „Magyar háború” és a parasztlázadások időszakában az érsekek Hohensalzburg várában kerestek menedéket. Ekkortájt nagyobbították meg a palotát és ekkor létesítették a háborús fegyverek, eszközök tárolására szolgáló raktár (Zeughaus), valamint az élelmiszerkészletek tárolására szolgáló raktár (Schüttkasten) épületeit.

Az erődítményt Leonhard von Keutschach (1495 - 1519) érsek uralkodása alatt nagymértékben kibővítették, ekkor nyerte el máig változatlan külsejét. Az átalakítások a vár belsejét is érintették: az Arany Terem és az Arany Szoba falait csodálatos gótikus faragásokkal és festményekkel díszítették. Az 58 felirat és „répás címer” Leonhard von Keutschach érseknek állít emléket. Ugyancsak rá emlékezetet a vár szimbóluma, a mancsai közt répát szorongató oroszlánnal. Hohensalzburg várának egyik utolsó fontos változása a hatalmas "Khuenburgbastei" bástya építése volt.

Hohensalzburg erődjét meglehetősen hosszú fennállása alatt egyetlen ostromlójának sem sikerült bevennie.A vár sok éven át működött védő erődítményként, időnként a hercegérsekek rezidenciájaként, de ha kellett kaszárnyaként és börtönként is használták. Például itt tartotta fogva öt éven át, egészen 1617-ben bekövetkezett haláláig Wolf Dietrich hercegérseket unokaöccse és követője a trónon, Markus Sittikus.Napjainkban Hohensalzburg vára egész évben látogatható, a nyaranta rendezett nemzetközi Sommerakademie kurzusain a világ minden részéről érkező művészek adnak itt egymásnak randevút.
Az elbűvölő látványhoz szokott salzburginak csak akkor tűnik fel, hogy milyen különleges kincs a salzburgi óváros, amelyet ő maga szinte már észre sem vesz, amikor mellette állva a festői szépségű kilátásban gyönyörködnek vendégei.

A különféle építészeti stílusokat egyesítő óváros felbecsülhetetlen értékű kincset képvisel, ami nem utolsó sorban a szigorú műemlékvédelmi előírásoknak és azok betartásának is köszönhető. Aki felfedezőútra indul a belváros kacskaringós kis utcáin (a legismertebbek a Getreidegasse, Judengasse, Goldgasse, Kaigasse, valamint a Linzergasse és a Steingasse), parányi területen talál épületeket a középkorból, a romantika, a reneszánsz és a barokk korából éppúgy, mint ahogy megtalálhatók itt a monarchia nemes, klasszicista stílusú polgárházai is. Szinte nincs olyan korszak, amely ne hagyott volna építészeti emléket Salzburgban.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *