Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3473Volčji Potok - Volčji Arborétum

Kategória Arborétum

Kép album megtekintése

Cím 1235 Volčji Potok - Kamnik, Volčji Potok 3.
GPS koordináta N 46.184956,E 14.606441
Régiół Nyugat-Szlovénia
Megye

Internet:

http://www.arboretum.si/

e-mail:

info@arboretum.si

Telefon:

01 831 23 45

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: www.arboretum.si/ - Felvitel dátuma: 2011-04-06 - Látogatás dátuma: 2022-04-17 - Utolsó módosítás: 2022-04-26Volčji Potok község Szlovéniában, Felső-Krajna régióban, a Kamnicka Bistrica bal partján fekszik.
Az Arborétum Kamnik közelében található, Valvasor már a 17. században nyomtatott könyvében mutatja be a területet, a régi várat a domb tetején (első említése 1220) mint már romokat.

A nyilvánosság számára 1952-ben nyitották meg, Arborétum Volčji Potok eredetileg része volt a Souvan családi birtoknak 1885-ben, melyet a Ljubljanai Egyetem 1952-ben átvett. A függetlenné vált Arborétum a leglátogatottabb kertészeti rekreáció Szlovéniában, amely az utóbbi években vált híressé a tavaszi virágok bemutatóival. Az Arborétum fák és bokrok ültetett gyűjteménye amely egyben oktatási célt is szolgál, elsősorban a botanikus kert, fő jellemzője a fás szárú növények, egyetlen ilyen Szlovéniában.

Az ingatlan tulajdonosok többször változtak: Bonhomo családot Burger család, majd a Gozani család követte, és 1882-től új tulajdonosa, Ferdinand Souvan. 1885-ben átépítették a kastélyt , melyet már akkor beültetett park veszi körül. Fia, Leon Souvan kibővíti a parkot, 12 hektárt telepít be a hazai és egzotikus fákkal.

A 300 éves kúria tűz martaléka lett 1944-ben. A park irányítását 1952-ben a Ljubljanai Egyetem Mezőgazdasági és Erdészeti kara vette át, majd a Biotechnológiai kar irányítása alá került, az egyetemmel való együttműködés 1965-ben véget ért, ettől kezdve az Arborétum pénzügyi függetlenséget élvezett 1965-1999 között, 1999-től a Kulturális Minisztérium irányítása alatt üzemel.

A Birtok
Az eredeti bejárattól vezető fa sugárút 19. századi telepítésű, a park geometriailag központi része francia stílusú, míg más részek angol stílust képviselnek. Az 1918-ban Leo Souvan tervezte geometrikus park a (volt) kastély előtt van, amelyet 1944-ban tűz elpusztított.
Az erdővel benőtt hegy képez hátteret és van egy régészeti lelőhely az északi oldalon. A domb tetején van egy román kori ötszögű torony rom a 13. századból és a fallal körülvett kastély udvara (reneszánsz Bastille) a 16. századból származik.

Az Arborétum maga 88 hektár területet foglal magában, mintegy 3.500 fajta, a fenyők és lombhullató fák, évelők, és a vadon élő lágyszárú növények. A táj park, öt mesterséges tavat és 30 hektár erdőt foglal magában, mely fenyő féléknek és három-Karéjosnak (Bazzania trilobata) is otthont ad.


Gyűjtemények
Fák és cserjék alapvetően Európában honos botanikai fajták, de Észak-Amerika és Ázsia, fajták is megtalálhatóak díszítési céllal. A leggazdagabb fajok a lombhullatókat képviselő gyűjtemények: juhar, hársfák, nyír és bükk, különösen a marlin juhar (Acer palmatum), a pelyhesített tűlevelű (slečev), egy örökzöld fákból álló gyűjtemény, továbbá Rododendron és rózsa gyűjtemény. A z üegházakban orchidea éskaktusz gyűjtemény látogatható, állandó kiállításként.

A parkot 1991-ben újították fel, Andrej Kemer és Miljenko Licul építész tervező közreműködésével, az állati szobrokat Janez Boljka gyűjtötte.

A fogadóépület földszinben ünnepélyes fogadások és esküvők részére külön terem került kialakításra. Ez ad otthont különböző kulturális eseményeknek és kiállításoknak is.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *