Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3459Centrál Étterem

Kategória Hotel , Étterem

Kép album megtekintése

Cím 5820 Mezőhegyes, Kozma Ferenc utca 22.
GPS koordináta N 46.312251,E 20.820211 - nem pontos!
Régiół Dél-Alföld
Megye Békés

Internet:

http://www.mezohegyes.hu/html/etterem/index.html

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2014-05-16 - Látogatás dátuma: 2018-11-02 - Utolsó módosítás: 2018-11-05A HOTEL CENTRÁL TÖRTÉNETE
1885-ben, a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Mezőhegyesen a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok egy szépséges épülettel bővült. A jellegzetesen osztrák-tiroli építészetet követő fachwerkes (fagerendavázas) elővárosi eklektikus-neoreneszánsz stílusban épült központi szálloda és kaszinó épületét (Kozma F. u. 22.) eredetileg teljesen fából készítették, s a budapesti országos kiállításon pavilonként állították fel. Onnan szállították Mezőhegyesre, s itt újra összerakták. Az idő előrehaladtával, amikor a fa tartó-geren­dák, oszlopok teherbíró-képessége az elhasz­nálódás következtében csökkent, az oszlopok és gerendák közeit téglával rakták ki. A pince feletti födém téglaboltozattal, a földszint feletti és a zárófödém, borított gerendás fafödémmel készült. Díszes erkélyei és ablakkeretei is fából készültek. Az ablakokon még ma is láthatók az eredeti spaletták. Tetejét eredetileg fazsindely fedte, melyet 1937-ben rózsaszín palára cse­réltek. Ekkor távolították el a tetőn lévő fedett ablakokat is. Ma szürke pala fedi. A tetőszerkezet a zárófödémtől füg­getlen kialakítású, kötőgerendás, 4 szelemenes fedélszék, ferde és függőleges székoszlopokkal.
Az emeletes, magas tetős, L-alakú épület kétoldali, fachwerkes oromzata aszimmetrikus, csúcs­íves óratornyával a színes üvegű zárt erkélyt összekomponálták. Az óratorony csúcsában bádog „szélkakas" jelezte az uralkodó szélirányt. Faragott, díszes oszlo­pokon nyugvó faverandás bejára­tának folytatása a zárt erkély és az óratorony. Fedeles kéményei és a kiugró padlás ablakai harmonikusan illeszkednek az épület karakteréhez.
A főbejáraton belépve hosszú széles lépcső vezet az emeletre. A lépcső 2 oldalán még ma is láthatók azok a vaskampók, melyekkel egy-egy híres személy érkezése alkalmával a lépcsőt borító vörös szőnyeget szorították le. Az épületben eredetileg 2 lépcső volt. Az egyik, a már említett főlépcső, a másik, pedig az azóta már beépített melléklépcső, amely az épület bejáratától jobbra eső részen helyezke­dett el.
A földszint baloldali két díszterme közül az egyik kazettás mennyezetű korinthoszi stí­lusú, öntöttvas-oszlopos terem volt. A Kaszinó játékterme, a másik osztatlan enyhén ferde fatetős, falábazatos díszterem a zene-és a kol­lektív szórakozás céljait szolgálta. A jobboldali épületrész földszintjén volt a bérlő vendéglő­je, melynek szintén öntöttvas-oszlopos termei voltak. Ehhez csatlakozott a konyha és a hoz­zá tartozó raktárhelyiségek. Az emeleten egy apartman és szállodai szobák kaptak helyet. Szintén faragott díszítést kapott a lépcsőfeljáró és a lépcsőház feletti előtér.
Az emeleti díszterem adott helyet a báloknak és időszaki rendezvények­nek. A szintén famennyezetes, fali lambériás bálteremben a zenekar részére faragott, báb­korlátos fakarzat épült az ajtómagasság felett. A karzatra a padlástérből lehetett feljutni. Az egykori bálteremben ma esküvői szertartá­sokat, önkormányzati üléseket és különböző szakmai konferenciákat tartanak.
Az épület három nagytermében még az 1930-as években is folyt a szórakozás. A bálterem­ben kormányfők, királyok, politikusok tartották találkozóikat. A szálloda számos híres sze­mélyiséget látott falai közt, így vendégül látta többek között gróf Tisza Istvánt vagy Horthy Miklóst is.
A Központi Szálloda történetéhez szomorú esemény is köthető. 1892. július 7-én Kozma Ferenc egy itteni hivatalos útja alkal­mával az épület egyik szobájában hunyt el.
Az épület alatt építészetileg értékes bolto­zatos, nagy pince húzódik. Még ma is meg vannak az eredeti szellőző ablakok, melyeken keresztül régen a tárolandó szenet lapátolták be a pincébe.
A Centrál Hotel mögötti udvarban, 1886-ban épült fel a beálló istálló és a kocsiszín épü­lete. Itt helyezhették el fogataikat, illetve ide köthették be lovaikat éjszakára a szállóvendé­gek. Gyakran itt töltötték az időt a majori tiszti hintók, s várakoztak „gazdáikra"- nem ritkán hajnalig - a ménesbirtoki fogatosok is. Az épü­letet később mindkét végén megtoldva 1923-ban mozivá alakították át.
A „Centrál"-nak a több mint egy évszázados tör­ténelme során sok elnevezése és funkciója volt. Nevezték Központi Szállo­da és Tiszti Ka­szinónak, majd Ko­vács Vendéglő (a bérlője után). A II. világháború után „Új Világ" volt a neve, majd ismét Centrál Hotel.
Az épület 1945-öt követően szövetkezeti tulajdonba került, majd a Mezőkovácsháza és Vidéke ÁFÉSZ kezelé­sében volt 1993-ig. Az elmúlt évtizedekben a szállodai mellett több funkciónak adott helyet: művelődési otthon, könyvtár, irodaház, tejbolt, kultúrcikk bolt, élelmiszerbolt, húsbolt, műszaki bolt, italbolt, presszó működött falai között.
A 70-es évek közepétől több program és terv készült a szálló renoválására és átalakítására. Egy sikeres DAOP –os pályázatnak köszönhetően a közelmúltban kívülről és belülről is teljesen felújított épület jelenleg önkormányzati tulajdonban van és napjainkban a Polgármesteri Hivatal munkatársainak biztosít kellemes munkakörnyezetet.
A Centrál az első és egyben egyetlen olyan helyi épület, amely képekben jól dokumentálható, mivel a története során rengeteg képeslapot, metszetet készítettek és adtak ki róla. Az első ismert kép egy viszonylag korai, 1894-ből származó rézmetszet, melyen előtte egy korabeli hintóval látható. A mai Magyarország területén a mezőhegyesi fachwerkes szálloda ritka hírmondója annak az építészeti stílusnak, amelynek képviselői nagy számban épültek a történeti Magyarország hegyvidéki üdülőhelyein a századforduló előtti években.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *