Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3328Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 9400 Sopron, Kolostorhegy utca 2.
GPS koordináta N 47.677506,E 16.552062
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet:

http://www.banfalvakolostor.hu/

e-mail:

info@banfalvakolostor.hu

Telefon:

+36 99 505 895

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-11-25 - Látogatás dátuma: 2010-12-29 - Utolsó módosítás: 2015-05-04Forrás: www.banfalvakolostor.hu
A régi épületekbe oly gazdag Sopron talán legkevésbé ismert műemléke a pálosok hajdani kolostora Sopronbánfalván, amelyet 2010-ben felújítottak és november óta látogathatóvá tették.
A felújítást a Niestema Kft és partnere, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány az EGT Finanszírozási Mechanizmus támogatásával végezték.
Nem túlzás azt mondani, hogy itt több évszázados hagyománya van a visszavonult imának és meditációnak. A ma Sopron-Kertvároshoz tartozó halmon egykor Szent Wolfgang – első királynénk, Gizella tanítója – remetéskedett. Emlékét a pálos szerzetesek ápolták évszázadokon át, számukra Sopron városa 1482-ben kolostort alapított a Bánfalva fölé magasodó sziklán. A helyiek máig „Hegyi kolostornak” hívják, mivel egy magas dombon áll a Soproni-hegység erdőkkel tarkított peremén.

A kultuszhelyet, melyet a pálosok vettek gondozásba, kezdetben Szent Wolfgangnak szentelték, majd a XV. század végétől Szűz Mária tisztelete került előtérbe. A pálosok számára Sopron városa 1482-ben alapított kolostort. A török időkben Bécs ellen vonuló török hadak miatt a szerzetesek több ízben elmenekültek és az épületek nagy része 1532-ben el is pusztult.

Az 1600-as ével elején a kolostor újra életre kelt, történetének egyik legfontosabb időszaka zajlott ekkor. Ebben fontos szerepet játszott az úgynevezett Fekete Madonna kép tisztelete. A kolostortemplomban őrzött Fekete Madonna kép a középkorig visszanyúló Mária kultusz egyik fontos emléke, ma is zarándoklat helyszíne.
II.József 1786-ban felszámolta a rendet, a kolostor berendezési tárgyait árverezték. A Mária képet azonban átvitték a helyi plébániatemplomba.

A XIX. század végén újra szerzetei közösség költözött az épület falai közé, a szigorú szabályok szerint élő karmelita apácák kolostora lett. A nővérek az átfestett és aranyos keretbe foglalt kegyképet visszavitték a kolostortemplomba, azóta ismétt itt őrzik. A karmelita kolostort 1950-ben feloszlatták, a kolostorszárnyat legutóbb mint megyei elmeszociális otthont hasznosították.

Az 1970-es évek közepétől a kolostor üresen, elhagyottan állt.
A rendszerváltás után az apácák kapták vissza, de hamarosan úgy ítélték meg, hogy újjáélesztésére nincs lehetőségük. Így a kolostor üresen állt és állaga folyamatosan romlott.
2004 - Kovács Gábor, a KOGART Alapítvány alapítója megvásárolja a kolostort a karmelitáktól.

2010. november 18.
A non-profit elvonulási, oktatási és meditációs központként működő épület megnyitja kapuit a látogatók előtt."

Forrás: http://www.mult-kor.hu/20101117_atadtak_a_felujitott_paloskarmelita_kolostort_sopronbanfalvan
"A kolostort 2004-ben vásárolta meg Kovács Gábor, a KOGART Művészeti Alapítvány alapítója, miután a karmelita rend segítségét kérte a sopronbánfalvi kolostorépület megmentése érdekében. Ezután évekig érintetlenül állt a romos műemlék, majd a régészeti feltárást követően másfél év alatt elvégezték a teljes felújítást a két hektáros területen mintegy 1,2 milliárd forintos költségből. A nonprofit működtetésű beruházást a norvég alap 1,8 millió euróval támogatta pályázat útján, a fennmaradó 55 százalékot pedig Kovács Gábor cége, a Nistema Kft. biztosította.

Múltat, történelmet, spiritualitást vett ingatlan formájában, amelynek vissza kellett adni eredeti funkcióját - hangsúlyozta Kovács Gábor az ünnepi megnyitó előtti sajtótájékoztatón. Az egykori szerzetesi cellákból 23 vendégszobát alakítottak ki fürdőszobával. Közülük 18 egyszemélyes, 5 pedig kétszemélyes. Az épület része egy étterem, páratlan freskóit és stukkóit a műemléki feltárás során bontották ki a későbbi festékrétegek alól. Két meditációs helyiség, előadó- és konferenciaterem, alkotó- és kiállítóterem és több közösségi tér is helyet kapott az egykori kolostorban.

A műemléképület különleges dísze a kolostor és a templom közös fala mentén húzódó, tetőtérben elhelyezkedő könyvtár. A könyvállományt adományozói mozgalommal kívánják megalapozni: a vallási, spirituális témájú könyvek felajánlói díjtalanul látogathatják az épületet jövő év február végéig."


Forrás: www.banfalvakolostor.hu
"Mi a kolostor?
Legújabb formájában a szellemiség megannyi típusára nyitott, non-profit oktatási és elvonulási központ, valamint szabadon foglalható szálláshely, amely konkrét vallástól, hittől, világnézettől függetlenül - de egyben a hely szellemiségét továbbörökítve - várja vendégeit.
Mindemellett egy szövevényes történetű műemlék, amelyet akkoriban építettek magyar pálos szerzetesek, amikor Kolumbusz hajós utazásával próbálta bizonyítani, hogy planétánk gömbölyű. Maga az építészeti és vallástörténeti látnivalókban egyaránt gazdag, újonnan restaurált épületegyüttes is nyitva áll a látogatók előtt."


Saját vélemény:
Rendkívül udvarias vendégfogadás (mint csak látogatók), igényes és színvonalas helyreállítás (műemléki feltárás), jó tervezés és minőségi kivitelezés.
Egyszerű, letisztitott felújítás, teljes kényelem a majdani "elvonulást választók" részére, kiemelem a volt Refektórium helyreállítását, nem vagyok se művészettörténész, se építész, de részemre szemet gyönyörködtető a helyreállítás!

Gratulálok az egész csapatnak (tulajdonos, műemlékes feltárók, tervezők, kivitelezők és a vezetésnek a személyzet kiválasztásához) !

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *