Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3041Oktatási és Meditációs Központ (volt kolostor)

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím 9400 Sopron, Kolostorhegy utca 2.
GPS koordináta N 47.677506,E 16.552062
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet:

http://www.banfalvakolostor.hu/

e-mail:

info@banfalvakolostor.hu

Telefon:

+36 99 505 895

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-11-25 - Látogatás dátuma: 2010-12-29 - Utolsó módosítás: 2015-05-04Forrás: www.banfalvakolostor.hu
Nem túlzás azt mondani, hogy itt több évszázados hagyománya van a visszavonult imának és meditációnak. A ma Sopron-Kertvároshoz tartozó halmon egykor Szent Wolfgang – első királynénk, Gizella tanítója – remetéskedett. Emlékét a pálos szerzetesek ápolták évszázadokon át, számukra Sopron városa 1482-ben kolostort alapított a Bánfalva fölé magasodó sziklán. A helyiek máig „Hegyi kolostornak” hívják, mivel egy magas dombon áll a Soproni-hegység erdőkkel tarkított peremén.

A rendszerváltás után az apácák kapták vissza, de hamarosan úgy ítélték meg, hogy újjáélesztésére nincs lehetőségük. Így a kolostor üresen állt és állaga folyamatosan romlott, volt egyházi ingatlanként az újrahasznosítása óriási feladatot jelentett.
2004 áprilisában a Hír TV-ben elhangzott egy riport, melyben a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a KOGART Ház létrejöttéről beszélt Kovács Gábor. A karmelita rend megkereste Kovács Gábort, segítséget kérve a sopronbánfalvi kolostorépület megmentése ügyében. Kovács Gábor látatlanban igent mondott és megvásárolta az épületet, amely ezután még évekig érintetlenül állt.
Az új tulajdonos leutazva Bánfalvára érezte át annak felelősségét, hogy milyen történelmi érték került a birtokába. Ezt követően megszületett a gondolat az értékmentésre, majd a régészeti feltárás, tervezés és működtetési koncepció kialakítása után – részben pályázati forrásból – kevesebb, mint másfél év alatt lezajlott a teljes felújítás a 2 hektáros területen. A mintegy 1,2 milliárd forintos összköltségvetésből zajló, nonprofit célú fejlesztést Izland, Liechtenstein és Norvégia támogatta az EGT Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.
Az épület történetének új fejezete műemléki épületkutatással, a kolostor történetére vonatkozó adatok összegyűjtésével, s régészeti feltárásával kezdődött, melyet Balázsik Tamás, Nemes András és Gabrieli Gabriella végzett. Ezt követte a felújítás, melyet a nagyközönség számára való épületmegnyitás és bemutatás követett 2010. november 18-ával.

Az eredeti formáját visszanyert pálos-karmelita kolostorbak sikerült olyan új funkciót találni, amely hiánypótló és összhangban van eredeti rendeltetésével. Egyedülálló elvonulási, oktatási és meditációs központtá alakították, az épület, amely a kolostor hangulata, puritán egyszerűsége tökéletes környezetet biztosít, miközben az épület szellemisége is sértetlen maradt.
A felújítás nemcsak renoválást jelentett. Az egykori épületben az egykori szerzetesi cellákból 23 fürdőszobával berendezett vendégszobát hoztak létre puritán berendezésekkel, de a 21. századi igényeknek megfelelően. Az épület része továbbá egy különleges étterem (Refektórium), két meditációs helyiség, kerengők, egy előadó- és konferenciaterem (Noviciátus), egy alkotó- és egy kiállító terem, egy könyvtár és további közösségi terek, melyek mind az ide látogatók, itt tartózkodók kényelmét szolgálják.

Az épületet akadálymentesítették, liftet építettek be és mozgássérült szobát is kialakítottak, valamint a barok kertek mintájára újratelepítették az ősfás parkot, helyreállítva annak egykori sétaútját is.

A kolostor legfontosabb helyisége a Refektórium, az ebédlő.
Az épület fénykorában királyok (királynők), hercegprímások, nemzetünk nagyjai mecénásokat, rendtartomány főnököket fogadtak ebben a helyiségben. Éppen ezért e szoba – eltérően a teljes éplettől – gazdagon díszített: faliképek, freskók, stukkók, faburkolat jellemezte. Ezeket csak levakolták, lefestették, felstokkolták és kétszáz éve nem látta őket senki.
A felújítást követően, eredeti pompájában és fényében, teljes szépségében látható.
A kolostor nagy műgonddal restaurált egyedülálló helyiségeibe (refrektórium, noviciátus) az adott helyiség stílusához, történelmi hátteréhez illeszkedő, antik hatású világítás és bútorzat került.
Az épület földszintjén, az egykori Refektóriumban alakították ki az éttermet. Az elvonulási központ étkezdéje, illetve 2011. márciustól a külső vendégek számára is nyitott, ala carte Kolostor Étterem különlegességeit az épület saját konyhája készíti majd.

Saját vélemény:
Rendkívül udvarias vendégfogadás (mint csak látogatók), igényes és színvonalas helyreállítás (műemléki feltárás), jó tervezés és minőségi kivitelezés.
Egyszerű, letisztitott felújítás, teljes kényelem a majdani "elvonulást választók" részére, kiemelem a volt Refektórium helyreállítását, nem vagyok se művészettörténész, se építész, de részemre szemet gyönyörködtető a helyreállítás!

Gratulálok az egész csapatnak (tulajdonos, műemlékes feltárók, tervezők, kivitelezők és a vezetésnek a személyzet kiválasztásához) !

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *