Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4482Greillenstein kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 3592 Röchrenbach, Greillenstein 7
GPS koordináta
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.greillenstein.at/

e-mail:

schloss@greillenstein.at

Telefon:

+43 (0) 2989/80800

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-10-26 - Látogatás dátuma: 2010-10-23 - Utolsó módosítás: 2015-04-06(Az alábbi vezetéshez készült szöveg a kastély anyagából készült.)

A Greillenstein kastély Röchrenbach település közelében található, jól kiemelkedik jellegzetes magas tornya. A kastély elődjét (erődítményt) a 12.században említik először dokumentumokban. Akkoriban a névadó Greill család tulajdonában volt.
A középkori vár 1534-ben került a protestáns Kufstein grófok birtokába (gróf János Lőrinc Kufstein). A kastély máig a Kufstein család tulajdonában van.
A mai kastély elődjét 1570-1590 között építették, egy olasz mester műve (neve sajnos nem ismert), a torony 1588-ban épült, akkor magas sisakja volt, amit az omlásveszély miatt a múlt században lebontottak. 1600 óta van mai formájában a kastély.

A négyszárnyas épületet árok veszi körül (ma nincs benne már víz), udvara három oldalon árkádos, emeletes. A főhomlokzat közepén helyezkedik el a négy fiatornyos, érdekes fedésű (tetején kilátóterasz) kaputorony. A torony előtt a kastélyparkban, 1690-ben állított díszkút medencéjében még ma is víz van, Pegazus szobrát ólomból öntötték. Az épület előtti kőbalusztrádot a hatalmas vázákkal és a két hatalmas méretű kőoroszlánt, továbbá a két obeliszket J.B. Fischer von Eriach tervezte.
A toronyban található a várkápolna, művészi főoltárral és szószékkel a XVII. sz. elejéről. A kastély termei közül a könyvtár és az ítélőszék szobái (benne a tartományi múzeum büntetőjogi gyűjteménye) figyelemre méltóak. Helyenként még XVI.sz.-i stukkókat, ajtókereteket, kályhákat, és 1590-ben készült festett famennyezetet láthatunk.
Különleges és nagy értékű a 11 képből álló, 1626-ban keletkezett festménysorozat, melyen Hans Ludwig von Fustein grófnak a török portára vezető hajóútját ábrázolták, ezek a „Török teremben” vannak elhelyezve.
A Kufsteiniek kriptája Röchrenbachban található (XVIII. sz.-i síremlékek).

Nyitva tartás április 1 – október 31, naponta 9:30 – 17:00 óra között, július-augusztusban 18 óráig.
Vezetett túrák a nyitva tartás idejében lehetséges, Időtartam: 90 perc.

A kastély látogatás két részből áll (A vezetéshez segéd szöveges lapok: angol, francia, olasz, spanyol, cseh és magyar.nyelven).

Állandó és ideiglenes kiállítások (vezetés nélkül is)

  • Reneszánsz fürdő, a fürdőrendszer Ausztriában egyedülálló és a kastély építésének idejéből 1570-ben hozták létre.Az udvarról nyíló zárka, amely a kastély elődjeként létrejött régi vár maradványa.Sárkány és a törpék, a kastély belső udvarán egy sárkány vizköpő van, amely a kastélytól 400 méterre lévő szökőkútból nyerte a vizet, a vízlépcső mentén homokkőből készült szobrok voltak, melyeket megrongáltak, és ezekből csupán 9 törpét sikerült restaurálni, ezek a földszinten létrehozott állandó kiállításban tekinthetők meg.Állandó kiállítások az emeleten: A büntetőjog története, Grillparzer író családhoz fűződő rokoni kapcsolatok, Katonai (családi) egyenruhák, Diplomáciai kapcsolatok a Habsburg császárok és az Ozmán Birodalom között, a tötök háború idejéből (1528-1720).Vezetett túra a vár szobáinak, termeinek bemutatása.
  • Levéltár, maga a terem nem a legszebb a kastélyban, de kultúrtörténeti jelentősége nagy. A kastély megvásárlásától (1400) tartalmaz dokumentumokat. 1848-ig Alsó-Ausztriában nem volt megyeispán, az egyes falvak és helységek a kastélyok tulajdonosainak voltak alárendelve. A földesurak látták el a legtöbb hivatalt, sőt bíráskodást is, a Greillensteini földbirtok 14 helységből állt. Ebből az időből származó iratok mind megmaradtak, ezt tartalmazza a Levéltár.Tárgyalóterem, itt lehet látni az ítélőszéket, ahol a vádlottak ültek, még a kéz és láb bilincsek is fennmaradtak, valamint az a kereszt, ami előtt esküt kellett tenni.1634-ig Greillenstein urának csupán alsó ítélkezőjoga volt, 1634-ben II. Ferdinánd császártól a legfőbb bírói jogot is megkapta, amit vérbíróságnak neveztek.Kápolna, az előtérben gyönyörű reneszánsz stukkót csodálhatunk meg. A kápolna ajtajain 1604-es évszám olvasható, a Kufstein és Puechhaim család címereit láthatjuk. A Puechhaimok Horn urai voltak, protestánsok, mint Alsó-Ausztriában a legtöbb földesúr. A kápolna eredetileg protestáns volt, később lett katolikus. Az oltár és a szószék az osztrák reneszánsz gyönyörű darabjai, a művészettörténészek sokra becsülik. A család az 1700-as években tért rá a katolikus hitre. A kápolna a toronyban, a bejárat felett helyezkedik el.Nagy könyvtár, a könyvek a múlt századból valók, nagyjából 7000-8000 kötetből áll.A teremben lévő kályha a 17.századból, az ülőgarnitúra 1620-ból származik.Régi könyvtár, A legértékesebb a kastélyban lévő régiségek közül a famennyezet, melyen kétszer is szerepel az 1590-es évszám. A mennyezet 25 négyzetre van felosztva, melyek mindegyikén tájképek és mitológiai jelenetek láthatók. Középen Európa a bika általi elrablását bemutató kép látható.A restaurálás során megtartották az eredeti állapotot, csupán tisztításra és fixálásra kerül, tehát az eredeti színek láthatók.
    Nagyterem, a 200 négyzetméteres reneszánsz dísztermet főleg ünnepségekre, és bankettekre asználták. A boltív a reneszánsz stukkóval 400 éves. A kiállító-szekrényekben a család archívumából való tárgyak láthatók.Török terem, nevét a nagy méretű olajfestményekről kapta. Eredeti szép reneszánsz mennyezetét a Laxemburgi kastélyban (Bécs alatt) állították ki. Az itt látható mennyezet egy St.Pöltenmelletti Kufstein kastélyból került ide 1958-ban.Az utolsó terem, néhány családfát láthatunk.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *