Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2513Weinstadt Retz - Retz a borváros

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím 2070 Retz, Hauptpl. 30
GPS koordináta N 48.756995,E 15.950870
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.weinstadt-retz.at/

e-mail:

tourismus@retz.at

Telefon:

+43 2942 2700

Megjegyzés:

Tourismusverein Retz

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-10-18 - Látogatás dátuma: 2010-10-10 - Utolsó módosítás: 2015-04-10Riegersburg barokk kastélyhoz menet "botlottunk" bele ebbe a kisvárosba,amely egyáltalán nem az Ausztriában megszokott képet mutatta. Erősen érződik a közeli cseh határ.

Retz történelmi kisváros, híres borvidék a Wardviertell központja a cseh határ (Znomjó) közelében. A települést 1295-ben alapították, a XV-XVI. században jelentős kereskedelmi központ volt, akkoriban nyerte el a főtér a mai képét. A svédek 1645-ben feldúlták, mindössze 28 háza maradt meg. A téglalap alakú óváros három csücskében is fennmaradtak a saroktoronnyal erősített városfalak. A XVIII. században Retz volt a borvidék központja, az itt termesztett szöllőkből nyert kitűnő borok eljutottak Prágába, Krakkóba, Szentpétervárra is.

A FŐTÉR téglalap alakú hatalmas tér, szebbnél szebb jellegzetes házakkal. Különleges a Sgraffito-ház, amely egy kétemeletes sarokház, homlokzata telis-tele van korabeli sgraffitó festéssel (rajzokkal), amelyek magyarázó szövegeket is tartalmaznak. Vele szemben áll a három részből, de egészet képező Verderber-ház, amely a Znaimerstrasse két sarkán lévő sarokháza közé emelt kissé a hátrébb épített kaputorony köti össze, így egy egységes megjelenést képezve.

A Főtér szobrai közül a legrégebbi a pellengér (1561), és a Mária-oszlop (1680), valamint a szentháromság-szobor (1744). A kút jellegzetessége, hogy a szüreti mulatságok idején bor folyik.

A VÁROSHÁZA épülete érdekes kialakítású.
Szabadon áll a főtér végében, lapos tetős épület, amely a régi templom épületből került megőrzésre (1300 táján épített Mária-kápolnából), mellette a várostoronyból tevődik össze. A várostorony nappali időszakban nyitva, fenn egy kis Múzeum került berendezésre, konyha, lakószoba, és megtekinthető az óraszerkezet is. A bejáratot egy automata kapu őrzi, amely 1 EURÓ bedobásával, beengedi a látogatót, majd egy csigalépcsőn lehet felmászni a torony tetején körbefutó erkélyre, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a főtérre és magára a városkára is, nyugaton láthatóvá váli a szép malom épülete is. A torony alsó része gótikus, ugyanúgy mint a felső szintje, de a torony sisakja már reneszánsz alkotás.

A SZÉLMALOM.
A város szélén egy ösvényen közelíthető meg, amely egy kis dombon áll (a toronyból jól látható), Retz egyik jelképe lett, 1772-ben épült, működőképes malom.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *