Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4692Cziráky Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 9365 Dénesfa, Fő u. 19.
GPS koordináta N 47.455039,E 17.036465 - nem pontos!
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet:

http://www.lumniczerkorhaz.hu/index.php/telephelyeink/pszichiatria-denesfa.html

e-mail:

kapuvari_korhaz@vivamail.hu

Telefon:

+36 (96) 256-177

Megjegyzés:

Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet Pszichiátriai Rehabilitációs Osztálya

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2008-01-19 - Látogatás dátuma: 2008-01-19 - Utolsó módosítás: 2021-01-09Dénesfa, Magyarország északnyugati részén, a Kisalföldön, a Rábaköz délnyugati sarkában a Répce-síkságon helyezkedik el. A legközelebbi város Kapuvár, 8 km távolságban.
Éghajlata a táj jellegének megfelelő, a Répce mellett különleges mikroklíma alakult ki, ahol az örökzöldek is otthonosak. A Répce egykori árterén, a község belterületén, a 18. század utolsó harmadában kezdték kialakítani a már védett parkot.

Első írásos említése 1406-ból való Dyenesfalue alakban. A 16–17. században Tótfalu néven is említették. Középkori birtokosai a Dienesfalvyak voltak. 1576-ban Nádasdy Kristóf és Poltran Balázs Vas megyei nótárius szerzett adományt. A Cziráky család is birtokos ekkor a községben, bár a birtok annyira kicsi, hogy jobbágytalan nemesi helynek számít és az adólajstromok sem említik.
Cziráky Mózes látványosan gyarapította birtokait, és a IV. Béla korabeli kastély helyén 1610-ben felépítette a ma is látható egyemeletes kastélyt. 1620-ban II. Ferdinánd bárói rangra emelte a családot. A Czirákyak birtokolta major a 17. században is működött.

A kastély
A Cziráky-kastély és parkja a Répce árterében fekszik, ezért már a kastély építése előtt kialakították a védőgátat, amely a gyakori áradástól mentesítette a területet. A Cziráky-kastélyt a családi hagyomány szerint az 1627-ben elhalt Cziráky Mózes építtette. Eredetileg valószínűleg vízi vár lehetett négyszögletes udvarral. A finom vonalú, toszkán oszlopos erkéllyel és timpanonnal díszített klasszicista kastély feltehetően 1825–1830 között, Hild József tervei nyomán nyerte el mai formáját.
A kastély parkját, amely egyben természetvédelmi terület is, gazdái ártéri ligeterdőből messze földön híres angolparkká formálták. A park kialakítása az 1840-es években kezdődött a tölgy-kőris-szil ligeterdők legszebb egyedeinek meghagyásával. Ekkor épülhetett a park tava is, amelyet a Répcéből tápláltak mesterséges csatornán. A nagyobb ültetések 1910 táján befejeződtek, ezután már csak kisebb cserjetelepítés volt. A kert angolparkjellege ma is jól látható – a nagy tisztásokról szép rálátás nyílik a kastélyra és az egyes kiemelkedő fákra. Faállománya igen gazdag, 41 fenyő-, 128 lombos és cserjefaj díszíti, köztük az utóbbi évtizedek fiatal telepítései is. Az öreg parkban nem ritkák 350-400 éves tölgyfa-tuzsálemek, a malomárok mellett pedig az 1700-as évekből származó mocsárciprusok magasodnak. Fenyőik közül a mamutfenyő a legnagyobb 115 cm-es átmérővel, de alig kisebb a hosszútűs fenyő, és hasonlóan nagyok a tó körüli mocsári fenyők. A kastély halastavában és a kavicsbánya tavaiban kiváló horgászási lehetőség biztosított.

A festői kastélyparkban számtalan értékes szobor, pad, kút és még köralaprajzú kerti ház is található. Ezek egy része mára elhanyagolt állapotba került. Az egykori pleasure-ground tuja- és bukszus-sövényei nyomokban sem lelhetok fel.

A kastélypark meglepően nagy, utakkal átszőtt - könnyű terep, de nagyon szép! Buja növényzetet, különös, öreg fákat láthatunk és rengeteg madárdalt hallhatunk. A fák között a malomárok vize kanyarog, rajta kis hidak vannak. A tó körülsétálható, partján padokat találtok. A hajdan 40 holdas park mostanra 21 holdasra zsugorodott. Értékes növényállományára való tekintettel 1960 óta természetvédelmi terület.
Megkérdeztük: a tó és a park nem zárt terület, napközben a vaskapu is tárva-nyitva van, szabadon lehet jönni-menni.
A Cziráky család az aradi vértanúk emlékére ligetet alakított ki a kastélyparkban, 13 fa ültetésével. Az értékes területet számos fenyő-, lombos- és cserjefaj díszíti. Az öreg parkban vannak 350-400 éves tölgymatuzsálemek, a malomárok mellett az 1700-as évekből származó mocsári ciprusok magasodnak. Fenyői közül a mamutfenyő a legnagyobb 115 cm átmérőjével, alig kisebb a hosszútűs erdeifenyő és nagyok a tó körüli mocsárifenyők is.

A II. világháborúban a kastély nem sérült meg, az államosításig lakta a Ciráky család. Az államosítást követően a kastélyban lévő értékeket különböző múzeumokba szállították. A kastélyban gyógyintézetet helyeztek el.


A kastélyban jelenleg a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház - Rehabilitációs Intézet - Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály van az épületben, melyet 2007-ben felújítottak.

Az 1950-es években az elmebeteg-ellátás nagyfokú zsúfoltsággal küzdött az egész országban. Az Egészségügyi Minisztérium azt javasolta, hogy a dénesfai Cziráky kastélyban elmebetegotthont létesítsenek.
Azokban az években természetes volt, hogy elmebetegellátási célokra régi kastélyokat vegyenek igénybe. Ezzel a tervvel a megyei egészségügyi osztály egyetértett és a leendő új intézmény felszerelését a Megyei Kórházra bízta.1954-ben az Országos Ideg-és Elmegyógyintézet igazgató főorvosa dr. Kuncz Elemér pszichiáter szakorvost bízta meg azzal a feladattal, hogy a Lipótról elmebetegeket vigyen Dénesfára és az osztály működését elindítsa.

A kápolna az utolsó magyar király, a trónfosztott és Svájcba űzött Habsburg IV. Károly visszatérési kísérletének állít emléket. Az 1921. október 21-én Svájcból indított akció, amelynek célja az volt, hogy a magyar királypártiak - köztük a falu birtokos urának - segítségével Károly visszaszerezze a trónt, itt ért véget. Károly útja innen madeirai száműzetésbe vezetett, ott pedig, ahol a gép leszállt, ezt a kápolnát emelték.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *