Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4508Cziráky Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 9365 Dénesfa, Fő u. 19.
GPS koordináta N 47.455039,E 17.036465 - nem pontos!
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet:

http://www.lumniczerkorhaz.hu/index.php/telephelyeink/pszichiatria-denesfa.html

e-mail:

kapuvari_korhaz@vivamail.hu

Telefon:

+36 (96) 256-177

Megjegyzés:

Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet Pszichiátriai Rehabilitációs Osztálya

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2008-01-19 - Látogatás dátuma: 2008-01-19 - Utolsó módosítás: 2021-01-09Dénesfa, Magyarország északnyugati részén, a Kisalföldön, a Rábaköz délnyugati sarkában a Répce-síkságon helyezkedik el. A legközelebbi város Kapuvár, 8 km távolságban.
Éghajlata a táj jellegének megfelelő, a Répce mellett különleges mikroklíma alakult ki, ahol az örökzöldek is otthonosak. A Répce egykori árterén, a község belterületén, a 18. század utolsó harmadában kezdték kialakítani a már védett parkot.

Első írásos említése 1406-ból való Dyenesfalue alakban. A 16–17. században Tótfalu néven is említették. Középkori birtokosai a Dienesfalvyak voltak. 1576-ban Nádasdy Kristóf és Poltran Balázs Vas megyei nótárius szerzett adományt. A Cziráky család is birtokos ekkor a községben, bár a birtok annyira kicsi, hogy jobbágytalan nemesi helynek számít és az adólajstromok sem említik.
Cziráky Mózes látványosan gyarapította birtokait, és a IV. Béla korabeli kastély helyén 1610-ben felépítette a ma is látható egyemeletes kastélyt. 1620-ban II. Ferdinánd bárói rangra emelte a családot. A Czirákyak birtokolta major a 17. században is működött.

A kastély
A Cziráky-kastély és parkja a Répce árterében fekszik, ezért már a kastély építése előtt kialakították a védőgátat, amely a gyakori áradástól mentesítette a területet. A Cziráky-kastélyt a családi hagyomány szerint az 1627-ben elhalt Cziráky Mózes építtette. Eredetileg valószínűleg vízi vár lehetett négyszögletes udvarral. A finom vonalú, toszkán oszlopos erkéllyel és timpanonnal díszített klasszicista kastély feltehetően 1825–1830 között, Hild József tervei nyomán nyerte el mai formáját.
A kastély parkját, amely egyben természetvédelmi terület is, gazdái ártéri ligeterdőből messze földön híres angolparkká formálták. A park kialakítása az 1840-es években kezdődött a tölgy-kőris-szil ligeterdők legszebb egyedeinek meghagyásával. Ekkor épülhetett a park tava is, amelyet a Répcéből tápláltak mesterséges csatornán. A nagyobb ültetések 1910 táján befejeződtek, ezután már csak kisebb cserjetelepítés volt. A kert angolparkjellege ma is jól látható – a nagy tisztásokról szép rálátás nyílik a kastélyra és az egyes kiemelkedő fákra. Faállománya igen gazdag, 41 fenyő-, 128 lombos és cserjefaj díszíti, köztük az utóbbi évtizedek fiatal telepítései is. Az öreg parkban nem ritkák 350-400 éves tölgyfa-tuzsálemek, a malomárok mellett pedig az 1700-as évekből származó mocsárciprusok magasodnak. Fenyőik közül a mamutfenyő a legnagyobb 115 cm-es átmérővel, de alig kisebb a hosszútűs fenyő, és hasonlóan nagyok a tó körüli mocsári fenyők. A kastély halastavában és a kavicsbánya tavaiban kiváló horgászási lehetőség biztosított.

A festői kastélyparkban számtalan értékes szobor, pad, kút és még köralaprajzú kerti ház is található. Ezek egy része mára elhanyagolt állapotba került. Az egykori pleasure-ground tuja- és bukszus-sövényei nyomokban sem lelhetok fel.

A kastélypark meglepően nagy, utakkal átszőtt - könnyű terep, de nagyon szép! Buja növényzetet, különös, öreg fákat láthatunk és rengeteg madárdalt hallhatunk. A fák között a malomárok vize kanyarog, rajta kis hidak vannak. A tó körülsétálható, partján padokat találtok. A hajdan 40 holdas park mostanra 21 holdasra zsugorodott. Értékes növényállományára való tekintettel 1960 óta természetvédelmi terület.
Megkérdeztük: a tó és a park nem zárt terület, napközben a vaskapu is tárva-nyitva van, szabadon lehet jönni-menni.
A Cziráky család az aradi vértanúk emlékére ligetet alakított ki a kastélyparkban, 13 fa ültetésével. Az értékes területet számos fenyő-, lombos- és cserjefaj díszíti. Az öreg parkban vannak 350-400 éves tölgymatuzsálemek, a malomárok mellett az 1700-as évekből származó mocsári ciprusok magasodnak. Fenyői közül a mamutfenyő a legnagyobb 115 cm átmérőjével, alig kisebb a hosszútűs erdeifenyő és nagyok a tó körüli mocsárifenyők is.

A II. világháborúban a kastély nem sérült meg, az államosításig lakta a Ciráky család. Az államosítást követően a kastélyban lévő értékeket különböző múzeumokba szállították. A kastélyban gyógyintézetet helyeztek el.


A kastélyban jelenleg a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház - Rehabilitációs Intézet - Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály van az épületben, melyet 2007-ben felújítottak.

Az 1950-es években az elmebeteg-ellátás nagyfokú zsúfoltsággal küzdött az egész országban. Az Egészségügyi Minisztérium azt javasolta, hogy a dénesfai Cziráky kastélyban elmebetegotthont létesítsenek.
Azokban az években természetes volt, hogy elmebetegellátási célokra régi kastélyokat vegyenek igénybe. Ezzel a tervvel a megyei egészségügyi osztály egyetértett és a leendő új intézmény felszerelését a Megyei Kórházra bízta.1954-ben az Országos Ideg-és Elmegyógyintézet igazgató főorvosa dr. Kuncz Elemér pszichiáter szakorvost bízta meg azzal a feladattal, hogy a Lipótról elmebetegeket vigyen Dénesfára és az osztály működését elindítsa.

A kápolna az utolsó magyar király, a trónfosztott és Svájcba űzött Habsburg IV. Károly visszatérési kísérletének állít emléket. Az 1921. október 21-én Svájcból indított akció, amelynek célja az volt, hogy a magyar királypártiak - köztük a falu birtokos urának - segítségével Károly visszaszerezze a trónt, itt ért véget. Károly útja innen madeirai száműzetésbe vezetett, ott pedig, ahol a gép leszállt, ezt a kápolnát emelték.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *