Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4435Iparművészeti Múzeum

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 1091 Budapest, IX., Üllői út 33-37.
GPS koordináta N 47.486309,E 19.068530
Régiół Pest
Megye Budapest

Internet:

http://www.imm.hu/

e-mail:

Telefon:

+36 1 456 5107

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-09-26 - Látogatás dátuma: 2010-09-17 - Utolsó módosítás: 2019-02-20Az Iparművészeti Múzeum szecessziós palotája az Üllői úton a magyar és európai építészet kiemelkedő emléke. Eredendően is múzeumnak épült, Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján. 1896-ban a Millenniumi ünnepségek záróakkordjaként adták át a Zsolnay-épületkerámiával borított csillogó épületet.

Épülettörténet (forrás:http://www.imm.hu/hu/contents/20,Épülettörténet)
Az Iparművészeti Múzem palotája, a magyar szecessziós építészet remekműve, 1893 és 1896 között épült Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint.
Lechner oly módon teremtette meg az egyetemes igényű és értékű magyar nemzeti építészeti formanyelvet, hogy egyaránt merített a keleti, a nyugati, valamint a magyar népi művészetből. Az európai szecesszió kiemelkedő épületének számító palota megoldásai különlegesek: kívülről hatalmas, színes kupola borul az épületre, mely belül keleti pompát idéző architektúrával, továbbá kétszintű árkádsorral övezett nagy üvegcsarnokkal fogadja a látogatót. Magyaros ornamentikával gazdagon díszített külső-belső kerámiaburkolatát és tetőzetét a világhírű pécsi Zsolnay-gyár állította elő.
Az épületet a millenniumi rendezvények záróakkordjaként Ferenc József osztrák császár és magyar király avatta fel 1896. október 25-én. A múzeum ekkor kapott először önálló épületet, bár az intézmény gyűjteményeivel együtt már 1872 óta létezett: a londoni és a bécsi után ez a világon harmadikként alapított iparművészeti múzeum.
Létrehozásának fő célja az volt, hogy a magyar műipar fejlesztése s a közízlés nemesbítése céljából példaértékű műgyűjteményt hozzanak létre, s a muzeális gyűjtemény mellett könyvtár és iskola is működjék benne.

Gyűjtemények
Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményeinek teljessége világviszonylatban is ritka.

A műtárgyak áttekintést nyújtanak az összes lehetséges műfajban az egyetemes és magyar iparművészet történetéről, a középkortól a 20. század első harmadáig, sőt napjainkig. Képet adnak az egykori főúri enteriőrök és életmód gazdagságáról, a polgári, nagypolgári műgyűjtemények igényességéről, magas színvonaláról.

A műtárgyak öt gyűjteményi főosztályon találhatók. A múzeumban az alapításkor művességek, anyag és technika alapján sorolták be a tárgyakat, s mivel ez a rendszer megfelelő, napjainkig fennmaradt.

  • Kerámia és üveggyűjtemény
  • Kisgyűjtemények
  • Bútor gyűjtemény
  • Textil és viselettörténeti gyűjtemény
  • Ötvös gyűjtemény

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *