Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 8427Grafenegg kastély

Kategória Kastély , Múzeum , Rendezvényközpont

Kép album megtekintése

Cím 3485 Grafenegg, Grafenegg 10.
GPS koordináta N 48.430347,E 15.750155
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.grafenegg.at/

e-mail:

schloss@grafenegg.at

Telefon:

+43 (0)2735 5500-522

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-08-31 - Látogatás dátuma: 2010-08-29 - Utolsó módosítás: 2015-10-17Graffeneg 2012-ben ünnepli Adventi rendezvényének 36.évfordulóját
2012.12.09 - ig, több mint 100 kiállító és üzlet lesz a kastélyban. Alsó-Ausztria jelentős rendezvénye a megvilágított kastélyban és parkjában kulináris ínyencségeket kínál az ide látogatóknak. Kiterjedt gyermekműsorok, zenés programok, történetek és népszerű kézműves műhely várja a fiatalabb látogatókat is.

Grafenegg parányi kis település, 10 km-re délkeletre ömlik a Kamp folyó a Dunába.
A 16.században épült reneszánsz vízi várat L.Ernst Tudor stílusban építette át Breunner gróf részére 1840-1873 között. A főbejárat fölött helyezték el a gróf szobrát.

A kastélyt körülvevő hatalmas (32 hektár) angol stílusú parkba meseszerűen olvad bele a példásan helyreállított épület együttes. A kastély különböző mellék épületében különálló reprezentatyv vendéglőt, és rendezvény tartását szolgáló objektumokat hoztak létre, a parkban egy új beruházásként nyári szinpadot építettek. A régi lovasiskola épületét étteremmé alakították át, volt lovardáját 600 személyes koncertteremmé. A kastély a környék kulturális központjává lett.

Kastély története
A település első említése 1294 történt, amikor egy kis település, nevezett Esper falu helyén a jelenlegi Grafenegg létrejött. Abban az időben csak egy malom és egy Hofstätte volt a mai kastély területén. 1435Ben a gazdaság udvart falakkal, és árokkal veszik körül. Még akkor is országos fejedelmi hűbérbirtok volt, a 15. század második felében lett a névadó Grafeneck Ulrich bírtoka, 1477-ban Kaiser Friedrich III. . Fia, I. Miksa eladta Henry Prüschek, akinek fia I. János gróf Hardegg a parkot átépítette 1500-ban. Ebből az időből származik a késő gótikus karcsú torony a keleti oldalon, a homlokzat 1538-ban már reneszánsz stílust képviselt.
Miután több tulajdonos váltást követően Johann Baptist Verda Verden, Ferdinánd császár II kancellárja és bizalmasa és fia, Ferdinánd, újjáépítették a parkot 1622-1633 között és építettek egy kastélyt. Négy oldalról falak veszik körül, körbe pedig várárok került kialakításra, amelyek még ma is megvannak. A harmincéves háború során a várat 1645-ben a svéd csapatok elfoglalták és ideiglenesen megszállták. Ebben az időben az épület északi szárnyán 1633-ban egy kápolna épült, melyet a Szentháromság-ra szentelték fel.

Ezt követően a kastély tulajdonosai többször változtak, míg végül gróf Breuner Augusztus Ferdinand lett a tulajdonos Enckevoirt-ból, majd fia Johann August birtokába került.
A várat 1840-1888 a romantikus historizmus stílusban átalakították, 1858-ban gróf August Ferdinand Breuner-Enckevoirth, a bécsi Leopold Ernst építészt bízta meg, hogy az angol kastélyok mintájára építse át a kastélyt, melynek stílusa a romantikus historizmus legyen. ekkor kapta meg mai formáját.
Grafenegg egy mérföldkő: a magasodó torony, a pompás homlokzat, az elegáns lépcsőház, hangulatos árkádok és a szép kápolna, amelyben a szárnyas oltár a 15. században készült. Végül is egy elegáns neo-gótikus kastélyt láthatunk ma.
A bécsi tőzsdekrach során, 1873-ban gróf Breuner sokat vesztett, így a tervek nem valósúltak meg, így eredeti karaktere jobban megmaradt.
Miután a gróf Breuner család férfi vonalon kihalt, a kastélyt 1894-ben a herceg Ratibor és Corvey herceg Victor Amadeus II bírtokába került, majd a Hohenlohe család - lett.
1945 és 1955 között a szovjet megszálló csapatok helyezkedtek el a kastélyban, az épület állapota jelentősen leromlott, a butorokat, könyveket ellopták, vagy elégették, a könyvtár jelentős állományát semmisítették meg.
Amikor a kastély a II. Világháború utáni időszakban átvészelte a szovjet közigazgatást, 1967-től a kastély visszakerült a szövetségi állam tulajdonába. Franz Albrecht Metternich-Sándor 1971-ben visszavásárolta a kastélyt és a bírtokot, megkezdődhetett az elhalasztott felújítása.
1971 óta amkóta Grafenegg kulturális találkozóhely lett, igazi élete a 21 században folytatódik, további bővítési fázisában, Ausztria legfontosabb historizmus-i kastélya.

Jelenlegi használat
Grafenegg már 1971 óta jelentős kulturális események helyszíne: kiállítások, koncertek, konferenciák, tanfolyamok és minden évben 1976 óta, a Grafenegger Advent.

A kastély legfontosabb szobái látogathatók. Továbbá található a kastély mellék épületében egy lovas iskola és a kastély taverna hotel (Mörwald). A kastély belépődíj (5 EURO) ellenében látogatható, vezetés is lehetséges. A termek, nem mint múzeumi termek vannak bemutatva. Különösen szépek a fa kazettás díszes mennyezetek, ajtók, és díszesek, színesek a cserépkályhák. A park bejáratánál van kialakítva a Kastély Étterem és Kávézó.
A 32 hektáros kastélyparkban 2007-ben fejezték be egy új szabadtéri színpad építését (Wolkenturm), melynek 1750 ülőhelye van, továbbá a volt lovarda épületében egy koncert teremet(Auditorium) alakítottak ki 1300 ülőhellyel (Dortmundi építészek: Schröder Schulte-Ladbeck . 2007 nyarátóln kerül megrendezésre itt évente, a Grafenegg Zenei Fesztivál a zongorista Rudolf Buchbinder művészi irányítása alatt, amely télen is alkalmas koncert helyszín. 2008 óta a kastély és parkja helyszíne az alsó-ausztriai Garden Show-nak.
Látszik az egész komplexumon, hogy van gazdája, az épület együttesnek és a parknak.

Metternich-Sándor család története
A kastély jelenlegi tulajdonosa Tassilo Metternich-Sándor (sz. 1965), felesége grófnő Clarissa Toerring-Jette Bach, vezetője a Grafenegg várkastélyi gazdaságoknak, melyet apja Franz Albrecht Metternich-Sándor (1920 - 2009) alapított 1971-ben.
Gróf August Ferdinand Breuner-Enckevoirth (1796 - 1877) építte Grafenegg várkastéját a jelenlegi formájára. Fia, August Johann (1828 - 1894) már csak lány ágon folytatta, a legidősebb leányának Mária (1856 - 1929) férje lett Victor II herceg Ratiboř és a herceg Corvey (1847 - 1923).A második fia III. Herceg Ratiboř és a herceg Corvey (1879 - 1945) volt, Franz Albrecht (1920), az ő nagy-nagynénje Clementine Prinzessin von Metternich-Sándor (1870 -1963), az unokája az osztrák kancellár Clemens Wenzel Lothar Fürst von Metternich-Winneburge (1773 -1859 ), akik befolyásolták jelentős mértékben a bécsi kongresszust 1815-ben, és az európai történelmet.Mivel a bátyja, Victor herceg a Ratiboř és Corvey 1939-ben a második világháborúban elesett, Franz Albrecht örökölte apja halála után (1945), a német, osztrák és magyar vagyont, így Grafenegg-et is.

Az Etsdorf-Haitzendorf közössége 2003 óta Grafenberg piacközösségeként létezik.
A 29 km2 nagyságú terület magába fogalja: Diendorf am Kamp, Engabrunn, Etsdorf am Kamp, Grunddorf, Haitzendorf, Kamp, Sittendorf és Walkersdorf. A régió már régóta borászati kultúrájáról ismert. Ez visszatükröződik Etsdorf-Haitzendorf különlegességében a pincesorában. Nem csak azért, mert mindig lehet egy nyitott pincét találni, hanem azért is, mert az ország legszebb pincéi találhatók itt. A látogatók és kirándulók szívesen sétáltak útjain, melyek idilli buschenschenkenek (házi borászat) mellett haladnak el. A területre az enyhe és napos klíma jellemző és hosszú éves tapasztalatok alapján a helyiek garantálják a jó minőségű borokat. Grafenegg a borai mellett kulturális élvezeteket is kínál: Grafenegg kastélya, Walkersdorf kastélya és az Ortskerne, meggyőzően hatnak az idelátogatókra a festői, ápolt sármjukkal.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *