Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2536Óceánrepülők világrekordja - 1931. július 13-16.

Kategória Utazás , Emlékmű

Kép album megtekintése

Cím Felcsút
GPS koordináta N 47.459310,E 18.556290
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

elcsúthttp://www.endreszrepuloklub.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-08-28 - Látogatás dátuma: 2010-10-03 - Utolsó módosítás: 2021-07-16Több éve járunk már a Felcsút-ot és Csákvár-t összekötő úton, mindig felfigyeltünk az út mellett lévő emlékműre, de most megálltunk és felfedeztük, mire is állítottak emléket, segítségünkre volt az emlékmű hátoldalára felvésett történet, így már nem volt nehéz az Interneten a teljes történetet megismerni, íme:

A húszas-harmincas évek fordulóján Amerika-szerte végigsöpört a láz, különböző nemzetiségű pilóták próbálkoztak az óceán átrepülésével. A vállalkozó kedvű magyarok sem vonhatták ki magukat e hatás alól. Trianon fájdalma csak még erősítette a nemzetközi figyelemfelkeltés vágyát. Windsor Magyar Sándor ötletéből kiindulva hozzáláttak a megvalósításhoz.

1931. július 15.-én két magyar bátor pilóta, Endresz György és Magyar Sándor szállt fel Amerikából, New Foundland Harbour Grace (a Kegyelem Kikötője) repülőteréről, hogy végrehajtsa az első magyar óceánrepülést.

25 óra 40 perces nehéz repülőút és 5.182 km megtétele után, Bicske és Felcsút határában szerencsés kényszerleszállást hajtottak végre. A mátyásföldi repülőtérig nem jutottak el.

A bátor pilótákat másnap százezrek ünneplése közepette nemzeti hősként fogadták Budapesten a Milleniumi Emlékműnél.

A magyar óceánrepülés gondolata és megszervezése Magyar Sándor Kanadába kivándorolt hazánk fiától ered. Az anyagiak fedezését az amerikai magyarok adományai biztosították. Az adományozók közül a legnagyobb Szalay Emil, az USA-ban letelepedett iparos adta.

A Lockheed Sirius 8A repülőgépen a célnak megfelelő átalakításokat és a gép műszaki ellenőrzését az útra Bánhidi Antal mérnök-pilóta végezte.

Az angol Lord Rothermere óceánrepülőknek felajánlott 10 ezer dolláros díjat két hős pilótánk világrekorddal nyerte el. A Lord kérésére a repülőgépet "Justice for Hungary névre keresztelték.

A leszállás 50 éves évfordulóján 1981-ben, Csanády Norbert pilóta kezdeményezésére, a leszállás helyén lévő mezőn emlékkövet állítottak fel.
Ezt az emlékkövet és emlékparkot az esemény 75. évfordulója alkalmából 2006-ban a Magyar Óceánrepülők Emlékbizottsága tervezte és állította, Jávor Géza szervezésével.

Az emlékmű gondozói a felcsúti Endresz György Általános Iskola tanárai és tanulói.

Megjegyzés:
Szégyen és gyalázat, hogy az emlékhely közvetlen környezete kinéz, Én szégyellem magam, hogy ilyen hősök emléke "egyeseknek" csupán azt jelenti, hogy megállnak enni-inni, és aztán ott hagyják maradványaikat (ez a magyar virtus?)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *