Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5537Admonti Kolostor könyvtár és Múzeum

Kategória Vallás , Múzeum , Kolostor

Kép album megtekintése

Cím 8911 Admont, Admont 1.
GPS koordináta N 47.573862,E 14.462703
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Steiermark

Internet:

http://www.stiftadmont.at/

e-mail:

gerald.unterberger @ stiftadmont.at

Telefon:

+43 (0) 3613 / 23 12

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-08-22 - Látogatás dátuma: 2010-08-21 - Utolsó módosítás: 2015-06-21Admont , Gesause nyugati kapuja, északon a Hallert Mauern kétezresei, délen az Eisenerze Alpen 1700 m magas vonulata keretezik a tájat, az Enns kiszélesedett völgyét. 2010-ben, már az 569 éve annak, hogy várossá nyilvánították.

Admont nevezetessége az Bencés apátság, mely 640 méter magasságon a városka felett magaslik.
Gebhard salzburgi hercegérsek (püspök) alapította 1074-ben.

1074-ben. A XII.-XIII. sz.-ban az egyik leggazdagabb és legnagyobb kolostor volt Ausztriában. A XVII. sz.-ban nagyszabású bővítésre került sor, az új épültek 5 udvar köré rendeződtek és 1615-1626-ben a templomot is barokkosították. 1742-ben G. Hayberger készítette el a további kiépítés terveit, de azokból nem sok vált valóra. 1665-ben tűzvész pusztította el az évszázadok alatt felhalmozott értékeket. Csodával határos módon a világhírű könyvtára átvészelte a sorscsapást. A XIX. sz második felében újjáépítették, s továbbra is megőrizte fontos szerepét Nyugat-Stájerország vallási és kulturális életében.
Az ötből négy udvar pusztult el a tűzvészben, helyükön parkot létesítettek, ahol F.Pernegger Neptun kútját (1665-ből) láthatjuk. Az épületek egy részében műgyűjteményeket helyeztek, s a többit is hasznosítják, hiszen az az apátság ma is él, a szomszédos modern épületszárnyban működik a rangos gimnáziuma.

Ez az apátság egy Paradicsom, mely mindenkit elvarázsol. Itt mindenki fehér és egyenrangú. Visszavisz a múltba, Ádám és Éva korába.
Már a Múzeum bejáratánál ámul a látogató, udvarias vendégfogadás, a Kasszánál, automatikus beléptető rendszer, beszélő hatalmas méretű lift, kulturált tiszta WC, stb.
Az egész múzeum területén egyetlen teremőr sem látható (kamerák), egyedül a Könyvtárban van egy idegenvezető, aki bemutatja a Könyvtárat, válaszol a kérdésekre, szóval ez európai színvonal (nálunk még hiány cikk!).
Hatalmas gyűjtemények, érdekes multimédiás előadások, stb.

Szent Balázs apátsági templom. (Stiftskirche St.Blasius).
A neogótikus templomot 1869-ben szentelték fel - a régi épületből csak a tornyok legalsó része és a a portált őrző oroszlánok maradtak meg. Az újjáépítés nagyon jól sikerült, háromhajós belsővel valósították meg.
A régebbi berendezési tárgyak közül M. Altomonte Immaculata-képe (J.T. Stammel rózsafüzér-medaillonjába foglalva) 1726-ben készült, a hatalmas Betlehem szintén Stammel műve, 1755-ből. A neogótikus főoltár körüli faliszőnyegek az apátság műhelyében készültek. Az Admonti Mária csak másolat, 1320-ből származó eredetijét a grázi Joanneum Múzeumban őrzik.

Történeti Múzeum
1959-ben Adalbert Krause atya nevéhez fűződik a mai Múzeum megalapításának gondolata, Ő hozta létre a kolostor második emelet déli szárnyában művészettörténeti űééandó gyűjteményt.
A mai Kunsthistorisches Museum 1980-ban lett kbővítve az Admont-ban már 1906 óta létező Természettudományi Múzeum anyagával.
1998-ban, a Fejezetek a bencés kolostor Admont határozatot hozott a szerzetesi bizottság - amelynek elnöke az apát - örök fogadalmat ( eskü ) tett, - a határozat végrehajtására a múzeum fenntartása érdekében.

A Szépművészeti múzeumi részen J. T. Stammel, az apátsági laikus testvéreinek alkotásain kívül a rötheisteini kastély festményeit is láthatjuk. (Egy részük a Káptalanteremben).
A múzeumnak 2005-ben már 60.000 látogatója volt Azóta természetesen csak növekszik a látogatók száma.
A helytörténi múzeumot külön szárnyban helyezték el. A Stiltskeller, azaz Apátsági pince melletti ház 7 termében mutatják be a Floigmayr-féle magángyűjtemény sokrétű anyagát- mező-, és Alm-gazdálkodás, a hegyek világa, néprajz, oktatási, járművek, vadászat és halászat, a régi vasipar természet- és tájvédelmet.

A szerzetesi könyvtár 1770-1776-ban keletkezett. G. Hayberger tervei alapján. J. Hueber kivitelezésében. Nemcsak méreteivel és szépségével lenyűgöző, hanem gazdag gyűjteményeivel is - 160 ezer kötet, 1100 kézirat és kódex., 900 ősnyomtatvány. Ez a könyvtár az egyik legfontosabb kulturális emlékműve Stájerországnak.
A 70 m hosszú, kétszintes (galériás) terem középső része ellipszis alaprajzú, kupolával fedett. Szélessége 14 m és magassága 11 m ( a központi kupola 12,7 m ) három részre tagolt terület, legnagyobb szerzetesi könyvtár terem a világon.

Színesség, világosság, mozgalmasság jellemzi. A fehér-arany tárlók mellett a főpilléreknél a négy utolsó történés, a halál, az ítélet, a pokol és a menny allegorikus szobrai állnak, amelyeket Stammel készített 1760-ban. A többi 12 alak is tőle származik - a négy erény szimbólumai. Mózes és Illés próféták, Péter és Pál apostolok, a négy evangélista, valamint Salamon ítélete és Jézus a templomban. A mennyezeti freskókat B. Altomonte festette 1774-1776-ban - a hétrészes freskóciklus a művész utolsó és fő műve volt. Témája, vallás és egyház oltalmazzák a művészetet és a tudományt. Az architektúrafestés J.G. Dallicher nevéhez fűződik.

Különös látvány az egyébként síkban lévő festés, amely a nézőt elbúvöli térhatásával. Ha a néző lassan halad és közben figyeli a festett oszlopokat, oszlopfőket, akkor azok térhatásában követik a szemlélőt.

Kiegészítés az apátság történetéhez:
Két híres szerzetes (Természettudomány), akiket pappá szenteltek.
Gabirel Strobl rovarok tanulmányozása (1925-ben halt meg) és Gabriel Reiterers növények kutatása (1949-ben halt meg)

A 1998 őszétől 2003 tavaszáig, egy új archívum jött létre, ahol értékes kéziratok és korai nyomtatott könyvek kerültek elhelyezésre, a nyugati szárnyban szinte a semmiből jött létre, a táj múzeum közelében.
Majdnem minden munkát, a felújítási és kiterjesztése volt a múzeum "láthatatlan " történik , azaz a külső néző falak mögött a toll rejtett , és csak a belsejét.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *