Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2698Laczkó Dezső Múzeum

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
GPS koordináta N 47.090447,E 17.909021 - nem pontos!
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

http://www.vmmuzeum.hu/main.php?menu=1&id=10

e-mail:

info@vmmuzeum.hu

Telefon:

+36-88 426-081

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: Veszprém Megyei Múzeumi Igagza - Felvitel dátuma: 2010-07-25 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2010-07-25Köszönet Vidi Nándorné-nak, aki felhívta figyelmemet a Veszprém Megyei Múzeumi Igagzatóság-ra és anyagot küldött, hogy bemutathassam a kiállítási helyeket.

Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum
Elérhetőségeink:
A kiállításokkal és a rendezvényekkel a világhálón, www.vmmuzeum.hu Web-oldalon magyar, angol és német nyelven is jelen vagyunk.
E-mail-en: titkar(kukac)vmmuzeum.hu, info(kukac)vmmuzeum.hu
Telefon: +36 88 564 310, 426 081, és a +36 88 564 321, Fax: 06 88 426 081

A megyei múzeum Veszprém-kártya, Útitárskártya-TravelMateCArd, Magyar Turizmus-kártya/HungaryCard, Kultúra-utalvány elfogadóhely.

Kukkantson be hozzánk! Veszprémben, a királynék városában a Laczkó Dezső Múzeum szecessziós épületében az Erzsébet sétány 1. sz. alatt gazdag kulturális kínálat várja. Érkezzen gyalog, kerékpáron, vonattal, vagy autóbusszal, jöjjön családdal, barátokkal, vagy egyénileg, biztosan talál állandó és időszakos kiállításaink, tudományos és közművelődési célú rendezvényeink, kiadványaink között ízlésének, érdeklődésének megfelelő ajánlatot. Kiállításaink tudományos tartalmaiban való elmélyedést, a látottak értelmezését érintőképernyős információs tornyok, hangos vezetők, beépített audiovizuális eszközök, és elhivatott munkatársak segítik. Új állandó kiállításunkban a Látványkönyvtár és tudástárban a kíváncsi, az informatikai újítások iránt érdeklődők számára exkluzív élményt nyújt úgy látványában, mint használata során a Térképgép.

Tágas aulánkban és kiállítási termeinkben kialakított pihenőhelyek, múzeumi boltunk kiadványkínálata, a ruhatár, akár több órás múzeumi tartózkodás lehetőségét is nyújtja látogatóiknak.

Történelem:
1902-ben alakult meg a múzeum támogatására a Veszprém Vármegyei Múzeumi Egylet. Elnöke a főispán, örökös dísztagja a megyéspüspök volt, akik a múzeumot jelentős pénzösszeggel, könyvadománnyal, festményekkel és műtárgyakkal gyarapították. Az Egylet bár kapott állami támogatást gyakorlatilag társadalmi szervezetként működtette és gazdagította az ekkor még épülettel nem rendelkező gyűjteményt. 1903-tól igazgatónak Laczkó Dezső piarista (kegyesrendi) főgimnáziumi tanárt jelölték, aki azt Lóczy Lajos ajánlására elfogadta. A leendő múzeum első leleteit az egykori bakonyszentlászlói plébános Miháldy István mintegy kétezer darabból álló őskori gyűjteménye képviselte, melyet az Országos Múzeumi Főfelügyelőség megvásárolt és Veszprémnek ajándékozott.

Az alispán felszólította a községek jegyzőit és a rendezett tanácsú városok polgármestereit is, hogy saját hatáskörükben is a legjobb indulattal iparkodjanak a múzeum ügyét elősegíteni. Önálló épület híján a múzeumhoz közel található Vármegyeháza emeletén, hét teremben nyílott meg az első kiállítás 1904-ben. Két teremben a könyvtárat, kettőben pedig a raktári anyagot helyezték el. A gyarapodó gyűjtemények pár év alatt megtöltötték a rendelkezésre álló termeket. A könyvtár zsúfoltsága miatt olvasókat nem tudott fogadni, ezért önálló múzeumi épület kellett. Pár év elteltével a mai Erzsébet sétányon (az egykori Plosszer sétányon, későbbi nevén Lenin ligetben) jelölték ki az újonnan felépítendő múzeum helyét, és az épület megtervezésére Medgyaszay Istvánt kérték fel.

Az első világháború és a gazdasági válság miatt tíz évig húzódott a befejezés. 1924-ben költöztették át a gyűjteményt, a kiállítások megnyitására 1925-ben került sor az országkormányzó Horthy Miklós jelenlétében. (Ennek az alkalomnak a márványtábláját az állandó kiállításban láthatják. A következő évben a könyvtár is megkezdhette nyilvános működését. 1932-től 1936-ig, haláláig Rhé Gyula töltötte be az igazgatói tisztet. A második világháborút a gyűjtemény átvészelte, az épületben azonban károk keletkeztek.
1949-ben Rhé Gyula veje, a néprajzkutató, régész és könyvtáros Nagy László tervei alapján megnyílt - a múzeumi könyvtár állományából leválasztva - az ország első körzeti (ma megyei) könyvtára. A rendbe hozott múzeum épületében 1951-ben új kiállítást nyitott Vajkai Aurél igazgató, akinek a néprajzi gyűjtemény jelentős mértékű fejlesztése is köszönhető. 1962-vel megalakult a megyei múzeumi szervezet Éri István szervezésében. A gyorsan gyarapodó gyűjtemény az 1970-es évekre újból helyhiánnyal küzdött.

1972-ben a természettudományi osztály Zircre költözött, ahova a Bakonyi Múzeum név is öröklődött 1992-től. Az anyaintézmény 1990-ben vette fel a Laczkó Dezső Múzeum nevet. A centenáriumra megújult a múzeum állandó kiállítása is, 2006-ban pedig elnyerte az Év Múzeuma kitüntető címet.

A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság Laczkó Dezső Múzeumában az alfa program keretén belül 2009. június 27-én nyílt a Látványkönyvtár és tudástár című új állandó kiállítás. A tudástár polcain ősnyomtatványok, több száz éves antikvák, első kiadású XVII. - XIX. századi magyar szépirodalmi és tudományos művek sorakoznak.

A TérképGép a múzeum archív fotói segítségével a múlt térbeli újraalkotására vállalkozik. A látogató több
tucat 1945-előtti film együttes bemutatásával ismerheti meg Veszprém, Sümeg, Pápa, Tapolca Várpalota és Balaton-felvidék mozgóképpel megőrzött pillanatait.

(Forrás: Veszprém Megyei Múzeumi Igagzatóság)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *