Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2662Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság

Kategória Szervezet , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
GPS koordináta N 47.112999,E 17.917446
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

http://www.vmmuzeum.hu

e-mail:

titkar@vmmuzeum.hu

Telefon:

+36 88-564-310

Megjegyzés:

Levelezési cím: 8210 Veszprém, Pf. 1032.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: Veszprém Megyei Múzeumi Igagza - Felvitel dátuma: 2010-07-25 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2010-07-25Köszönet Vidi Nándorné-nak, aki felhívta figyelmemet a Veszprém Megyei Múzeumi Igagzatóság-ra és anyagot küldött, hogy bemutathassam a kiállítási helyeket.

A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság főbb adatai:
Rövid név: VMMI
Alapítás időpontja: 1902

Központi cím: 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
Levelezési cím: 8210 Veszprém, Pf. 1032.
Központi telefonszám: 88-564-310
Központi fax: 88-564-321
Központi webcím: http://www.vmmuzeum.hu
Központi email cím: titkar@vmmuzeum.hu
Intézményvezető neve: Dr. Limbacher Gábor
A fenntartó neve: Veszprém Megye Önkormányzata
8200 Veszprém, Megyeház tér 1.

Veszprém megyei múzeum alapításának ötlete 1873-ban merült fel először. A tervek nyomán születő alapítvány alaptevékenységét gyűjteményalapításban és egy majdani múzeumi épület megépítésében határozták meg. A múzeumalapítási kezdeményezést törvényhatósági szabályrendelettel igyekeztek elősegíteni, de tényleges megvalósításra csak harminc év elmúltával került sor.

1902-ben alakult meg a múzeum támogatására a Veszprém Vármegyei Múzeumi Egylet. Elnöke a főispán, örökös dísztagja a megyéspüspök volt, akik a múzeumot jelentős pénzösszeggel, könyvadománnyal, festményekkel és műtárgyakkal gyarapították. Az Egylet bár kapott állami támogatást gyakorlatilag társadalmi szervezetként működtette és gazdagította az ekkor még épülettel nem rendelkező gyűjteményt.

1903-tól igazgatónak Laczkó Dezső piarista (kegyesrendi) főgimnáziumi tanárt jelölték, aki azt Lóczy Lajos ajánlására elfogadta. A leendő múzeum első leleteit az egykori bakonyszentlászlói plébános Miháldy István mintegy kétezer darabból álló őskori gyűjteménye képviselte, melyet az Országos Múzeumi Főfelügyelőség megvásárolt és Veszprémnek ajándékozott.


A Veszprém Megyei Múzeumi Igagzatóság kiállítóhelyei:


 • Veszprém - Laczkó Dezső Múzeum
  A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság Laczkó Dezső Múzeumában az alfa program keretén belül 2009. június 27-én nyílt a "Látványkönyvtár és tudástár című új állandó kiállítás. A tudástár polcain ősnyomtatványok, több száz éves antikvák, első kiadású XVII. - XIX. századi magyar szépirodalmi és tudományos művek sorakoznak. A TérképGép a múzeum archív fotói segítségével a múlt térbeli újraalkotására vállalkozik. A látogató több
  tucat 1945-előtti film együttes bemutatásával ismerheti meg Veszprém, Sümeg, Pápa, Tapolca Várpalota és Balaton-felvidék mozgóképpel megőrzött pillanatait.

 • Pápa - Gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum
  A Gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum nem nagy múltra tekint vissza, 1959-ban alakult, amikor az Esterházy Kastély sok viszontagságot látott épületét sikerült olyan állapotba hozni, hogy ott megnyílhatott az első kiállítás.
  Felújítás miatt zárva
  A kastély jelenleg felújítás alatt áll, s a munkálatok befejezése után megújult formában, s gazdag programokkal várja majd a látogatókat.

 • Nemesvámos (Baláca) - Római Villa és Romkert
  Veszprémtől mintegy 9 km-re, Nemesvámos és Veszprémfajsz határában találhatók az egykori római földbirtok-központ maradványai, az 1910-es években még 30-40 főépületre és 100 melléképületre utaló halmozódásaival, feltárások nyomán napvilágra került falaival, kiállítást magába foglaló épületével, romkertjével.

 • Kővágóörs (Pálköve) - Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékmúzeum
  Keszthely felé haladva, a 71-es főútról Balatonrendesnél ágazik le egy kis bekötőút a partra, ahol a vasúti sín és a tó által körbezárt kis földnyelven áll a magyar antifasiszta ellenállási mozgalom kiemelkedő vezető egyéniségének és vértanújának, Bajcsy-Zsilinszky Endrének pálkövei háza. Emlékmúzeumként 1966. július 10-én, a neves politikus születésének 80. évfordulóján nyílt meg.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu * Start *