Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 8370Eggenberg kastély - Universal Joanneum Múzeum

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 8020 Graz, Eggenberger Allee 90.
GPS koordináta N 47.074798,E 15.396768
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Steiermark

Internet:

http://de.wikipedia.org/wiki/Schloss_Eggenberg_(Graz)

e-mail:

eggenberg@museum-joanneum.at

Telefon:

+43-316/8017 -9532

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-07-04 - Látogatás dátuma: 2010-07-03 - Utolsó módosítás: 2015-10-22Graz-ban (Ausztria - Stájerország, Steiermark) az Eggenberg a legnagyobb és legfontosabb Barokk kastély, otthona volt az Eggenberg családnak.

A kastély a város nyugati részén fekszik, sok mindent kínál egy helyen. Történelmi kert, északi kert a bolygók kertje. A kastélyban került elhelyezésre a Universal Joanneum Múzeum: régészeti Múzeum, Éremtani Gyűjtemény és képgaléria.

A kastélyt Hans Ulrich von Eggenberg építtette Giovanni Pietro de Pomis tervei alapján, aki egyébként Ferdinánd mauzóleumát is tervezte. Mint Stájerország legjelentősebb kastélya, manapság számtalan kulturális rendezvényt kínál a látogatók számára, de többször szolgált már filmkulisszaként is. A földszint és az első emelet a Universal Joanneum gyűjteményének ad otthont.

A kastély története
Eggenberg első látásra olyan mintha egy új épület lenne, pedig a 17. századból való, elődje a késő középkorból és a korai modern korból származik.
Az Eggenberg család egyszerű patrícius család volt az 1400-as években, amikor Johann Ulrich Eggenberg elnyerte Graz és Radkersburg városbírói tisztségét. Ettől kezdve a család rohamosan gazdagodott, az utódok egyre magasabb tisztségeket töltöttek be. Közben áttértek a református hitre.

althasar Eggenberger 1460-1463 megvásárolta a Orthof az Algersdorf területet, a kastély az Ő nevét viseli. 1470 körül építették a szabadon álló tornyot. A gótikus kápolna az épület harmadik emeletén került kialakításra. Ez az egyik legrégebbi része a kastélynak. 1470. május 30.-án szentelték fel a Capella Beate Marie Virginis Sita A Castro Eckenperg (a kápolna a Szűz Mária Eggenberg kastély) névre. Balthasar Eggenberger egy gyönyörű oltárt adományozott a kápolnába.

Az 1568-ban született Johann Hans Ulrich herceg (a későbbi II. Ferdinánd császár szolgálatába állott). A szigorúan katolikus uralkodó azonban megkövetelte, hogy Hans Ulrich visszatérjen a katolikus hitre. Miután ezt megtette, nem volt akadály karrierje előtt, és 1625-ben egész belső Ausztria helytartója, gubernátora" lett. Ez a pozíció a császár utáni második leghatalmasabb emberré tette. Még ebben az évben elkezdték a kastélyt építeni a családi birtokon, melyet a herceg kiemelkedő rezidenciává kívánt fejleszteni.

Először a 16. században az eredeti épületet egy L-alakú szárnnyal bővítették. Mivel ez az épület az új királyi családnak nem felelt meg, így Hans Ulrich herceg 1625-ban megbízást adott udvari építészének (Giovanni Pietro de Pomis), hogy új kastélyt tervezzen. Az átalakítási munkálatoknál figyelembe vette a pénzhiányt, régi, meglévő részek kerültek ügyesen integrálásra az új épületbe. A Gótikus Szűz Mária kápolna változatlan maradt, sőt központja lett az új kastélynak. A tervezés során figyelembe vette a kastély alaprajzát. Az új kastély elképesztően emlékeztet az El Escorial-re - Madridban. Laurenz van de Syppe folytatta az építkezést, míg végül 1635-1636-ban fejeződött be az építkezés. Ezt követte az épület burkolása, majd 1641-1646 között a kőfaragók és ácsok következtek.
Végül 1666-ban fejezik be a kastélyt, melyet a barokk pompa jellemez. A belső termek festése (mintegy 600 festmény) 1684-1685 között fejeződött be. Ezzel lezárult az Eggenberg kastély építészetének I. szakasza.

Az Eggenberger család férfiágon kihalt, ekkor a Stadtroom félig üres és elhanyagolt állapotban volt. A hercegnő férje, Johann gróf Leopold Herberstein, adott megbízást átfogó felújításra. 1754-1762 között alakították ki a kastély kertjét, amely Rokokó jelleget kapott, ez el zárul a kastély történetének II. szakasza. Különös pompával látták el a PlanetHall, de a mennyezeten lévő festményeket változatlanul hagyták. A korlátozott munka, fali dekorációkra, kályhákra és a bútorokra szorítkozott. Három szoba kelet-ázsiai díszítést, öt szoba az északi oldalon új falburkolatokat és beépített szekrényeket kapott. Az átalakítások vezetője az udvari építész Grazer Hildebrandt és Joseph Hueber voltak.

A kastély történetének III. szakasza a 19. században valósult meg, melyben a nappali szoba került kialakításra. A legnagyobb hangsúlyt a barokk kert teljes átalakítása kapta, melynek során átalakították angol stílusú, romantikus tájképi kertté.


Eggenberg kastély 1939-ben még a Herberstein család tulajdona volt, nem sokkal a háború előtt a stájerországi állam megvásárolta a parkkal együtt. A háború alatt a kastély és a park is súlyosan megrongálódott. Eggenberg-ben Universal Joanneum Múzeum került elhelyezésre 1953-ban, majd ezt követte a teljes helyreállítás.

A Múzeumnak állandó és ideiglenes kiállításai vannak, így:
- Középkor (egyházi kincsek, képek, szobrok),
- Képgaléria (1300-1800 végéig)
- Érme és kitüntetés Gyűjtemény,
- Különböző szobák, teljes pompájukban.

Döbbenetes a fal freskók tömege (600 db), lehengerlő, a vezetési idő nem elégséges az áttekintésre.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *