Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4468Joseph Haydn Szülőháza

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 2471 Rohrau, Obere Hauptstraße 25.
GPS koordináta N 48.064899,E 16.855621
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

http://www.haydngeburtshaus.at/

e-mail:

haydngeburtshaus.rohrau@noel.gv.at

Telefon:

+43 0 2164/2268

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-06-27 - Látogatás dátuma: 2010-06-27 - Utolsó módosítás: 2010-07-01Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Joseph_Haydn
Joseph Haydn - szülőháza
Joseph Haydn a bécsi klasszikusok első képvielője. A zenetörténészek a "szimfóniák atyjának" és a vonósnégyes megteremtőjének tekintik.
Haydn talán leghíresebb vonósnégyese a C-dúr Császár vonósnégyes. Páratlan népszerűségét lassú tételének köszönheti. Hatalmas életművének törzse 104 szimfónia, 68 vonósnégyes, 55 zongoraszonáta, 14 mise, 14 opera.

A nádfedeles szülőház 1728 körül épült Matthias Haydn megbízásából. Az apa bognárként, felesége (Mária) szakácsként dolgozott gróf Harrach kastélyban. Két feleségétől 17 gyermeke született, de csak három lány és három fiú érte meg a felnőttkort. Joseph sorrendben a második volt, 1732. március 31.-én született a házban (meghalt: Bécs, 1809. május 31.).
Az apának volt érzéke a zenéhez, szívesen énekelt, hárfán kísérve önmagát. A gyereksereg is bekapcsolódott a dalolásba, és így Joseph zenei tehetsége hamar kiderült. A szülők nem kis anyagi áldozatot hozva a közeli Hainburgba küldték iskolába a hatéves fiút, ahol rokonuk volt a vezető. Az iskolában megismerkedett néhány hangszerrel, megtanulta a kottaírást-olvasást, fejlődött énektudása. A fordulópontot Georg Reutter, a bécsi Stephansdom karmesterének látogatása hozta, aki új énekeseket keresett a kórusba. Meghallván a nyolcéves gyermek énekét, felvette a templomhoz tartozó kollégiumba.
Kottamásolásból, orgonálásból, tanításból tartotta fenn magát. Végül ki tudott bérelni egy padlásszobát, kölcsönből egy rozzant zongorát vett, és hozzá tudott fogni a komponáláshoz. Megírta A sánta ördög című operáját (elveszett), aminek nagy sikere volt, azonban további előadását politikai okok miatt betiltották.

Haydn 1760-ban házasságot kötött, felesége Anna Maria Keller, egy bécsi parókakészítő lánya volt, a házasság azonban boldogtalannak bizonyult.

A zeneszerzőre Esterházy Pál herceg figyelt fel, aki 1761-ben, másodkarmesterré nevezte ki Haydnt kismartoni (Eisenstadt) zenekara mellé. A herceg egy év múlva meghalt, utódja fivére, Esterházy <(Fényes Miklós, avagy Pompakedvelő Miklós) lett. Testvéréhez hasonlóan ő is aktívan zenélt (kiváló barytonjátékos volt), és új zenekari és barytondarabokat, operákat rendelt Haydntól. Haydn 170 darabot írt a herceg kedvenc hangszerére. A feudális szolga-gazda viszony ellenére a herceg becsülte Haydn tehetségét, még azt is elnézte, hogy mások számára is komponált. Egy idő után már őt tekintette a zenekar vezetőjének, az első karmester, Gregor Werner halála után pedig zeneigazgatóvá nevezte ki.

1762-ben a herceg versailles-i stílusú palota építését határozta el a mai Fertődön (Eszterháza). A kastélyépület 1766-ra készült el, 1768-ra a színház, majd a Muzsikaház. Ebben laktak a zenészek is, családtagjaik azonban Kismartonban maradtak. Valószínűleg ez a helyzet vezetett 1772-ben a Búcsúszimfónia megírására.

Haydn idejében a kis házban csak hálószoba, konyha, nappali és egy barokk szoba volt.
1790-ben meghalt Esterházy Miklós. Utóda, Antal herceg feloszlatta a zenekart, a színházat, de Haydn járadékát tovább fizette. A zeneszerző Bécsbe költözött, itt kereste fel Peter Salomon, angol zenész és zenei vállalkozó, aki 1791-ben Londonba vitte. Új műveket komponált, többek között az első hat londoni szimfóniát. A hangversenyek hatalmas sikert hoztak Haydn számára, és Oxfordban díszdoktorrá avatták.
Haydn sírja Kismartonban

1792 nyarán visszautazott Bécsbe, ahol Beethoven a tanítványa lett, ez a kapcsolat azonban nem volt sikeres. 1794 januárjában ismét Angliába utazott, ahol előadták utolsó, 99-104. számú szimfóniáit. A siker ismét rendkívüli volt, de 1795-ben - III. György kérlelése ellenére - hazautazott.
Joseph Haydn egész életén át erősen kötődött a szülőházhoz, például amikor 1795-ben Angliából hazautazott szülőfalujába, letérdelt és megcsókolta a ház küszöbét.

Közben II. Esterházy Miklós lett Eszterháza ura, aki újjászervezte a zenei életet birtokán. Haydn is szerepet vállalt ebben, de a kapcsolat már csak néhány darab megkomponálását jelentette. Haydn Bécs Gumpendorf nevű városrészében lakott, a zenei műfajok közül már csak a vonósnégyesek és az oratóriumok (A Teremtés, Az évszakok) érdekelték. 1797-ben komponálta a Gott erhalte-t. Utolsó napjaiban, a francia megszállás alatt, Napóleon - tisztelete jeléül - díszőrséget állított háza elé. 1809-ben halt meg, hamvai a kismartoni (Eisenstadt) Bergkirche Haydn-mauzóleumában (az Esterházyak egykori várkápolnájában) nyugszanak.

1958 Haydn szülőházát Alsó- Ausztriában tartományi vezetése megvásárolta és eredeti állapotába állította vissza. 1959-ben Joseph Haydn halálának 150. évfordulója alkalmából múzeumot nyitottak. Haydn születésének 250. évfordulója alkalmából 1982-ben teljesen felújították és állandó gyűjteményt állítottak össze, ház hangsúlyt kapott , kihangsúlyozva családias jellegét. A születési szoba, a füstös konyha a nappali a kort mutató bútoraival a régmúltra adnak bepillantást, bemutatják a zeneszerző személyes életrajzát, relikviáit.
A barokk terem szárnya 2003-ban került az eredetinek megfelelően helyreállításra. A teremben nemzetközi Haydn dokumentumok, továbbá a Haydn testvérek történetét mutatják be eredeti dokumentumok kuiállításával. A terem és az udvar árkádsora ad helyt rendszeresen koncertek rendezésének.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *