Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5138Festetics Kastély

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 8135 Dég, Hunyadi út 1.
GPS koordináta N 46.875850,E 18.434780
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

http://nkvp.hu/helyszinek/festetics-kastely/

e-mail:

degifesteticskastely@nofnkft.hu

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-04-17 - Látogatás dátuma: 2021-03-05 - Utolsó módosítás: 2021-11-122014.06.26 - Kastély park felújítás I.ütemének eredménye, a tó és környezetének rendbetétele.

A Mezőföld délkeleti részén, a magyar tengerhez közel található az egyik legszebb klasszicista kastélyunk. A Pollack Mihály által tervezett épület idillikus környezetben, több patak találkozásánál, enyhe lankán, csodás tájképi kertben fekszik. Érdekessége a parkban létesített tó szigetén álló, németalföldi stílusban épült vöröstéglás hollandi ház, aminek környékét tavirózsák és hattyúk színesítik ma is.
A kastély a Műemlékek Állami Gondnoksága kezelésében van, állagmegóvásnál tartanak, felújítás nyomai még nem láthatók. Még romos állapotában is lenyűgöző látvány a hatalmas méretű kastély. A márvány terem valamelyest ép állapotában különlegesen szép látvány.
A kastély látogatható.

2008.06.14-én ünnepélyes megnyitó keretében a kastélyban állndó kiállítás került megnyitásra.

www.civertan.hu


www.civertan.hu


A szalontól az angolkertig, két évszázad a dégi Festetics-kastélyban
A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kiállítása a kastély újonnan összenyitott teremsorában

A megnyitó időpontja: 2008. június 14., 16 óra (volt, elmúlt!)


Előzmények
A dégi Festetics-kastély - Pollack Mihály nagyszerű alkotása és egyetlen nagyszabású, ma is álló kastélyépülete - az elmúlt hónapokig üresen, céltalanul állt a Mezőföld egyik zsákfalujának végén. A kastély és az ország legnagyobb angolkertjének létezéséről jóformán csak a "beavatottak" és a park tavában horgászók tudtak. A kastély épületeit évtizedeken keresztül használó nevelőintézet 1995-ben elhagyta a helyszínt, amely immár kifosztva, beázva, reménytelenül várt jobb sorsára. Azóta időszakosan kortárs művészeti kiállításoknak adott helyet, de a helyiségek állapota miatt ez a "hasznosítás" sem volt folytatható.
A Műemlékek Nemzeti (akkor Állami) Gondnoksága 2001-ben vette gondozásába a hatalmas értékű ingatlant, amely az állam tulajdonából ki nem adható műemlékek körébe tartozik. Az intézmény a legszükségesebb állagmegóvó munkákon túl levéltári és helyszíni kutatások sorát készíttette el (Sisa József, Alföldy Gábor, Maracskó Izabella, Bányai Balázs, Fekete J. Csaba), amelyek a fenntartó figyelmét is felhívták a csaknem 300 hektár kiterjedésű parkot és tucatnyi értékes melléképületet magába foglaló kastélyegyüttes páratlan értékeire. Ennek a feltáró munkának köszönhető a teljes komplexum egységes műemléki védelem alá helyezése 2005-ben.
Az elmúlt hónapokban, Pollack terveinek megfelelően elkészült a földszinti fő-teremsor összenyitása (az egymásba nyíló termek ajtóit rendre befalazták a nevelőintézetként való hasznosítás idején). Az így ismét egybenyílt terek páratlan térélményt nyújtanak, s egyben lehetőséget is teremtenek egy, a kastély gazdag kultúrtörténeti múltját bemutató kiállítás megrendezésére.

A kiállítás célja egyrészt, hogy érdemes legyen az egyébként felújításra váró épületet megtekinteni, s ezáltal Dég idegenforgalmi szempontból jegyzett helyszínné váljék. Másik célunk az, hogy a kastélyegyütteshez kapcsolódó különleges értékekre, az örökségvédelem általános szükségességére és fő szempontjaira egyaránt széles körben felhívja a figyelmet. Éppen ezért a kiállítás a legújabb tudományos eredményekre épít, ugyanakkor törekszik arra, hogy a nagyközönség számára is befogadható legyen, és maradandó élményt nyújtson. A kastély eredeti berendezési tárgyainak szinte teljes hiányában a kiállítás gerincét az összegyűjtött képi anyag és ismertető szöveg adja a témához kapcsolódó, máshonnan származó tárgyakkal illusztrálva.

A kiállítás tematikája a hely hagyományosan értelmezett történetének (családtörténet, birtokfejlesztés, építéstörténet) ismertetésén túl a speciálisan Déghez kötődő kultúrtörténeti aspektusok bővebb megvilágítását is célozza, általánosabb összefüggésbe ágyazva. A 10 teremből álló kiállítás tematikus rendje többnyire a helyiségek eredeti rendeltetéséhez vagy korához is kötődik, s - rövid leírások régén - maguk a helyiségek is "kiállítási objektumokként" jelennek meg.
Ezek közé tartozik mindenek előtt a szabadkőművesség, amelynek tematikája az egykori könyvtárban kap helyet.

Az egykori Kék Szalon - az egyetlen, a hajdani életformát enteriőrként megidéző terem - a kastély korának megfelelő, különböző múzeumokból kölcsönzött bútorokkal és dísztárgyakkal berendezve ízelítőt ad a 19. század elejének lakáskultúrájából és a kastély egykori belsőinek stílusából.


A kiállításhoz az alábbi múzeumok kölcsönöztek tárgyakat:
Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma
Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém
Kastélymúzeum, Fertőd
Magyar Iparművészeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Természettudományi Múzeum
Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár
NUSI Testnevelési és Sportmúzeumi Igazgatóság
valamint több magánszemély.

A kiállítás törzsanyaga Sisa József, Alföldy Gábor és Bányai Balázs kutatásai alapján készült.
A kiállítás anyagának összeállításához neves szakértők sokasága nyújtott segítséget.

A szövegeket írták:
Alföldy Gábor és Bányai Balázs, valamint Aczél Eszter, Pók Attila és Sumonyi Zoltán

A kiállítást rendezte:
Alföldy Gábor
a dégi kastély létesítményfelelőse, Műemlékek Nemzeti Gondnoksága

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *