Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2426Evangélikus templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Tótkomlós, Luther u. 2.
GPS koordináta N 46.411600,E 20.737080
Régiół Dél-Alföld
Megye Békés

Internet:

e-mail:

Telefon:

68/460-820

Megjegyzés:

Látogatás: előzetes bejelentkezés alapján

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-03-29 - Látogatás dátuma: 2010-03-26 - Utolsó módosítás: 2010-03-291795-ben épült a település újranépesítéséhez fűződő monumentális evangélikus templom. A város szívében található barokk stílusú műemlék épület a település szimbóluma, a magyar és a szlovák istentiszteletek helyszíne.

A templom homlokzatát bélletes ívpillérsor díszíti. A homlokzat előtti, körbejárható erkélyes tornyát a megye legszebbjének tartják. Az oltár aranyozott részeit Dunaiszky Lőrinc készítette.

Az 1795-ben épült templom hajójának tetőzete eredetileg zsindelyes volt, később palára cserélték. A hét boltszakaszos, hatalmas belső tér három oldalán karzat épült.

A faragott padokba ülve találkozhatunk a rézkapcsos kötésű Tranosciussal, a szlovák evangélikusok máig használt, gótbetűs, régi énekeskönyvével, amelyet többnyire a templomi helyükön hagynak a hívek.

A Békésszentandrásra települt szlovákság 1746 tavaszán Szarkóczi János lelkész és Mravik Péter tanító vezetésével és 80 családdal áttelepültek arra a helyre, melyet az akkori földesúr kijelölt számukra. Így alakult újjá Tótkomlós a Szárazér partja mentén. S így jött létre a Tótkomlósi Evangélikus Egyház. A templom építéséhez 1792. június 6-án fogtak hozzá és Sexty György lelkész kiváló szervezőnek bizonyult. Akkor a gyülekezet lélekszáma 3.128 fő volt. Az építkezéshez 1 millió nagyméretű téglát égettek ki és építettek be. A faanyagot a Maroson úsztatták le Aradig, és onnan szekerekkel szállították Tótkomlósra. A templomszentelés ünnepe pedig 1795. november 8-án volt.

A templom mai méretei: 42 méter hosszú és 19 méter széles. Belmagassága 22 méter, a torony pedig 57 méterre emelkedik. A templom és a torony külső falfelülete 2 ezer négyzetméter. Színe kívülről-belülről fehér. Eredetileg fazsindelyes volt 1922-ig, amikor palára cserélték. A gömböt és a csillagot utoljára 1942-ben rézből készítették el és helyezték fel.

Az orgonát Komornyik Benedek, nagyváradi orgonakészítő 18 változatosra készítette el, s ezt a mai napig megszakítás nélkül használja a gyülekezet.

Gyülekezetünk lelkésze Szpisák Attila a szlovák hagyományt, kultúrát és nyelvet is ápolja, hiszen nemcsak magyar, hanem szlovák nyelvű istentiszteleteket és hittanórákat is tart. Mind a szlovák iskolában és az óvodánkban is.
Nemcsak tanítói, de gyülekezet építői hatása is van ezeknek az alkalmaknak.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *