Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 7141Nádasdy - Batthyány Kastély

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím Dáka, Dózsa György u. 80.
GPS koordináta
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

http://www.daka.hu/kozsegunk/kozsegunk-tortenete

e-mail:

Telefon:

+36 89-340-004

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2013-04-20Pápától délnyugatra, Kéttornyúlak és Nagyalásony közt fekvő település. Dáka és környéke már a bronzkorban is lakott hely volt, az itt előkerült régészeti leletek tanúsága szerint. Nevét az oklevelek 1320-ban említették először Dalka néven.
A település a 14. században a Hathalmy család, a 17. században pedig a Bottka család birtoka volt.
A török hódoltság alatt elpusztult, de később újraépült. Az 1700-as évektől birtokosai a Nádasdy és a Festetics család voltak. 1858-ban gróf Batthyány Lajos özvegye vásárolta meg. A 20. század elején Veszprém vármegye Pápai járásához tartozott.
Dákától délnyugatra feküdt egykor, Podár Árpád-kori település is.

Nádasdy kastély, mely országos műemléki védelem alatt áll. Az épületről az első írásos emlékek 1800-ból valók, később ezt az épületrészt bővíttette, korszerűsíttette ifjú Nádasdy Tamás s a kastély 1820-ban nyerte el ma is látható formáját. A Nádasdyak után a Festeticsek birtokához tartozott, majd 1858-ban vásárolta meg a svájci emigrációból hazatért özv. Batthyány Lajosné. A grófné emlékszobát alakíttatott ki a mártírhalált halt miniszterelnök emlékére.
A kastélyt 1942-ben Veszprém Vármegye vette meg és az épületben 1949-ben nyílt meg a szociális otthon.
A községben létrejött Szülőföld Baráti Kör kezdeményezésére 1989-ben helyeztek el emléktáblát a Batthyány grófi család tiszteletére. Dokumentumok, képek őrzik az egykori miniszterelnök özvegyének és gyermekeinek.

A Dákai pecsétnyomó (Sárvári Nádasdy Múzeum)
2010 óta tekinthetik meg a múzeum látogatók a Nádasdy-pecsétnyomót, mely a család XVIII. századi felemelkedésének, új birtoképítő politikájának egyik mérföldkövét jelzi. A pecsétnyomót Sárvár Város Önkormányzata vásárolta egy budapesti gyűjtőtől, majd helyezte letétbe a Nádasdy Ferenc Múzeumban.
A pecsétnyomó kerek pecsételő felületén a Nádasdy címer látható, két nád között feltartott szárnyú kacsa áll a hullámzó vízben. A címert a 11 ágú grófi korona zárja. Körben a Dákai uradalom felirat olvasható.

1671. április 30-án Bécsben végezték ki a magyar politika meghatározó alakját, gróf Nádasdy Ferenc országbírót. Vagyonát teljes egészében elkobozták, és a család ezzel elveszítette befolyását, melyet majd két évszázadig gyakorolt. A Nádasdyak ugyan nem tudták újra érvényesíteni régi hatalmukat, de tagjaik a következő században már újra felemelkedtek, és külhoni szolgálatban, vagy Fejér, illetve Komárom megyében vezető szerephez jutottak. A magyar társadalom megbecsült szereplőivé váltak.
Az országbíró fia, Nádasdy IV. Ferenc részt vett Buda visszafoglalásában 1686-ban. Az ő fia, V. Ferenc már egy huszárezred tulajdonosaként öregbítette családjának hírnevét Európában. Az ő nevét viselte 1888-tól az a huszárezred, melynek emlékanyaga a sárvári múzeum állandó kiállításán tekinthető meg.

A Batthyány család Dákán
A vértanúhalált halt gróf Batthyány Lajos miniszterelnök özvegye, Zichy Antónia és családja 1858-ban költözött a Veszprém megyei Dáka községben található kastélyba. Az özvegy halála után fia Elemér örökölte a dákai kastélyt és birtokot, majd tőle vásárolta meg nővére, gróf Batthyány Ilona 1916-ban.
Gróf Batthyány Ilona két rosszul sikerült házasság, gyermekének elvesztése és a sok megpróbáltatás miatt a szegények felé fordult, támogatta cselédeit, alkalmazottait, jótékony egyesületekben vett részt. Cinkotán kórházat létesített, új épületet építtetett az egyesület által fenntartott árvaháznak. Dákán is nagyon népszerű volt, sokat sétált a faluban, részt vett a rendezvényeken, mulatságokon. Az első világháborúban részt vett dákai katonáknak öt-öt hold földet adományozott, majd kisebb földosztást hajtott végre a falubeli lakosság között.
Végrendeletében a kastélyt árva leánygyermekek otthonának létesítésére hagyta. Tervei szerint 120-150 teljesen vagyontalan 3-14 éves leánygyermek kapott volna otthont a kastélyban: " A gyermekotthon elnevezés felejthetetlen jó édesanyám emlékére Batthyány Ilona grófnő - Antónia Gyermekotthona" legyen. A grófnő álma azonban nem valósult meg. A végrendeletet rokonai megtámadták, a per évtizedekig folyt. A kastélyt végül Veszprém vármegye vette meg és 1942. november 17-én írták át a megye nevére.

A szociális otthon
1949-ben szociális otthon létesült a kastélyban és az országban harmadikként nyitotta meg kapuit 110 fővel, mint vegyes profilú szociális otthon. 1980-ban emelkedett az ellátást igénylők száma, így a férőhelybővítés miatt az otthon új épülettel bővült, az úgynevezett Kiskastély épületével. 1989-ben további bővítésekre volt szükség, így került sor az ún. Lapos épület, továbbá egy irodaépületet megépítésére. Ezekben az években értelmi fogyatékos felnőttek és pszichiátriai betegek ellátását biztosította az intézet.
A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése, 2002-től profiltisztítást hajtott végre, s ezután csak értelmi fogyatékos felnőtt személyek jelentkezését jegyezzük elő a várakozó listán, így fogyatékos személyeket ellátó otthonná változott.
Intézmény felnőtt értelmi fogyatékosok bentlakásos otthona, akiknek teljes körű ellátást biztosítanak állandó felügyeleti kísérés mellett. Az ellátottaink átlagéletkora 47 év.
Szociális jellemzők, ellátási szükségletek a pszichiátriai és szenvedélybetegeket ellátó otthonban.
Ellátottak a megye területéről érkeznek. A becsült adatok azt mutatják, hogy évente 200-300 fő közé tehető azok száma, akik egyáltalán jelentkeztek valamilyen intézménynél kezelésre (drogambulancia, pszichiátriai - és addiktológiai rendelés, stb.).
Az intézménybe érkező jelzések azt mutatják, hogy igény van mindazokra a szolgáltatásokra, amelyeket az intézmény nyújt, legfőképpen azért, mivel Veszprém megyében az egyetlen olyan intézmény, amely szenvedélybetegek bentlakásos ellátásáról gondoskodik. Előforduló jellemző okok: enyhe fokú mentális retardatio mellett alkohol, játékgép és egyéb élvezeti cikk mértéktelen használata miatt kialakult függőség.
Az Intézmény célja, hogy az ellátottak számára szükségleteiknek megfelelő, személyre szabott szolgáltatásokat nyújtson, melynek során figyelembe veszik és tiszteletben tartjuk életkorukat, egészségi állapotukat, képességeiket.
Az ellátás során hangsúlyt kap a lakók emberi és állampolgári jogainak maradéktalan tiszteletben tartására. Alkalmazottakkal szemben elvárás, a másság elfogadása, a titoktartás, az ember tisztelete, a legjobb tudás szerint végzett segítői tevékenység.
Intézményben olyan ellátást valósítanak meg, hogy az itt élő ellátottak részére biztosítottak legyenek a társadalomban elfogadott átlagos életfeltételek.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *