Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4284Kranichberg várkastély

Kategória Várkastély , Várhotel , Kastélyszálló

Kép album megtekintése

Cím 2640 Kranichberg, Kranichberg 1.
GPS koordináta N 47.643690,E 15.973570
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Niederösterreich

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-01-31 - Látogatás dátuma: 2015-11-05 - Utolsó módosítás: 2015-11-06A Kranichberg Várkastély, körülbelül 5 km-re délkeletre Gloggnitz-tól Kirchberg am Wechsel-be vezető közlekedési úton található, Alsó-Ausztriában.

Az Interneten sok-sok hivatkozást találtam, de igazán nem tudtam megállapítani a jelenlegi helyzetét, de ott jártunkkor arra következtettem (zárva volt), hogy csak időszakosan (nyáron) üzemeltetik, maga a vár magántulajdon jelzéssel van ellátva a kapunál.


http://de.wikipedia.org/wiki/Burg_Kranichberg
Az egykori védekező vár, három emeletes épület közel négyzet alakú, az egyik sarkában ötemeletes toronnyal (Donjon), a 13. században kezdték építeni. A tágas területen az elülső épületsor egy sziklafal tetején van, és valamivel magasabban helyezkedik el maga a fő kastély. A fellegvár majdnem négyzet alaprajzú, de a délnyugati sarka a lejtős terep miatt erősen lekerekített.

A kastély belső udvarán át vezet a közút, amely Gloggnitz felé vezet Ramssattel Kirchbergből. A boltíves Gloggnitzer kapu egykoron gyalogos kapu volt, egy árkot átívelő felvonóhíddal. A Kirchberger kapu lőrésekkel ellátott várfalban került kialakításra. A belső udvarban még fellelhatők az egykori tanyasi gazdálkodást szolgáló melléképületek (sőr gyár). A kastély lakossági szárnyai három oldalról várfallal határoltak, elhelyezkedése révén jól lehetett védeni.

1202 Hermann említik Kranichberg-et első alkalommal. A kastély nevét Lord Kranichberg-ről kapta. 1352 Cillei Wallsee-Graz tulajdonába kerül. Leutold Stadecken követ lánya (az utolsó Stadecken) és Ulrich von Montfort 1400-ben házasságot kötöttek. Kranichberg 1420-ben már jelzáloggal terhelt. Hunyadi Mátyás (Kolozsvár, 1443. február 23. – Bécs, 1490. április 6.) magyar király, meghódította Alsó-Ausztria nagy részét így a várkastély is a bírtokába került, de azt használatba nem tudta venni, mert 1490-ben meghalt, a magyarokat pedig megakadályozta a 1491-es Pozsonyi béke.
A nem haszált, csúnyán elhanyagolt épületet reneszánsz stílusban 1561-1566 közöt helyreállították. A várkastély 1661-ben gróf Johann Franz Lamberg birtokába került. Megerősítésével a katonai létesítmény lett, a törökök támadásait 1683-ban sértetlenül vészelte át.

1745-ben a várkastély nagy részét és a növényzetet egy tűz elpusztította. A tűz az első bejáratot és a nyugati szárnyat érintette, valamint a nagy festmények és a fegyver gyűjtemény is megsemmisítette. Az akkori tulajdonos gróf Franz Anton von Adam Lamberg újraépítette barokkos stílusban 1769-ben, majd eladta a bécsi érsekségnek.

A második világháború után a kastélyban német kivándorlókat tartottak. 1970-ben a bécsi érsekség eladta az amerikai Reichhold Henry nagyiparosnak, aki 1980-ig birtokolta, aztán többszöri tulajdonos váltásokra került sor.
A várkastély ma magántulajdonban van, és ritkán használják. A mellvéden egy elegáns hotel és egy vármúzeum található. Már a 19. században, ebben az épületszárnyban egy sörgyár és egy kocsmába volt (a homlokzaton 1618-as évszám van feltüntetve).


A Kranichberg Várkastély, körülbelül 5 km-re délkeletre Gloggnitz-tól Kirchberg am Wechsel-be vezető közlekedési úton található, Alsó-Ausztriában.

Az Interneten sok-sok hivatkozást találtam, de igazán nem tudtam megállapítani a jelenlegi helyzetét, de ott jártunkkor arra következtettem (zárva volt), hogy csak időszakosan (nyáron) üzemeltetik, maga a vár magántulajdon jelzéssel van ellátva a kapunál.

A Kastélyszálló be van zárva, nem üzemel!


Írtam a Burghotelnek és az alábbi válasz érkezett:
Sehr geehrter Herr Egresi,

leider ist der Hotelbetrieb im Burghotel Kranichberg komplett eingestellt und das Hotel ist geschlossen.

Aber vielleicht sehen Sie sich das Hotel Marienhof an, dass ebenfalls ein sehr schönes Hotel ist und auf eine längere Geschichte zurück blicken kann.

Liebe Grüße

Gabriela Johnston
Hotel Marienhof
2651 Reichenau / Rax
www.marienhof.at
02666 - 52995


Bízom benne, hogy a bezárás nem végleges! (pedig nagyon véglegesnek néz ki az állapota)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *