Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1960Magyar Állami Földtani Intézet

Kategória Múzeum , Szecessió , Intézet

Kép album megtekintése

Cím 1143 Budapest, Stefánia út 14.
GPS koordináta N 47.505723,E 19.097513
Régiół Pest megye
Megye Budapest

Internet:

https://www.mfgi.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2018-06-22 - Látogatás dátuma: 2018-06-20 - Utolsó módosítás: 2018-06-22Egy megjegyzés: nem tudom az okát, de bennem eddig az ülepedett le az épülettel kapcsolatosan, hogy ez a "Földhivatal", pedig ez bizony nem az, ez az ELTE egyik intézménye.

Belépve az intézménybe, ami rögtön szemet szúr a látogatónak, ha már járt az Iparművészeti Múzeumban, nagyok sok hasonlóságot mutat az épület belső. Nem véletlen, hiszen mindkét épületnek azonos a tervezője: Lechner Ödön. Ezzel meg is határoztam alapvetően a stílust is, ez egy szecessziós épület, a benne lévő díszítés elemeit minden tekintetben a föld, a geológia határozza meg.

Bár az épület nem az eredeti tervek szerint épült meg, hanem középen kapott egy csúcsos tetőzetet, melynek tetejére egy földgömb került, melyet ember alakok tartanak. Az idők folyamán sokszor szemet vetettek az épültre, szerették volna más célra hasznosítani, de eddig megúszta, és maradt az eredeti funkciójában.

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete, a Magyar Állami Földtani Intézet a Stefánia úton. Lechner Ödön műremeke azóta is a tudomány szolgálatában áll, s gyűjteményezi, rendszerezi a kristályokat, térképeket, földszelvényeket.

Az intézetben tett sétánkon bepillantást nyerhetünk a tudósok, kutatók életébe, a kiállított tárgyakon keresztül belekóstolhatunk a földtan és a geofizika tudományába, miközben a páratlan szépségű épülettel is megismerkedünk egy helyi szakértő jóvoltából.

A vezetést egy fiatal belső munkatárs végezte, aki nagy szakértelemmel, lelkesedéssel mutatta be az épületet és a benne folyó munkát. Hangsúlyt kapott a vezetés során, a "múzeumi" kiállítási anyag is, legvégül egy különleges élményben is részesül a látogató, amikor a sötét szobában megcsodálhatja a világító ásványokat. A vezetéses látogatásunk 2 órás sétát eredményezett.

Az Intézetről röviden a Wikipedia alapján
A Magyar Állami Földtani Intézet (MÁFI) Magyarország legrégebbi, ma is működő tudományos kutatóintézete volt. 2012. április 1-jével beolvadt az akkor alakult Magyar Földtani és Geofizikai Intézetbe (rövidítve MFGI).[1] Állami költségvetésből finanszírozott feladatainak végrehajtásával független, hiteles szakértői segítséget nyújtott a törvényhozás, az államigazgatás és az önkormányzatok részére. Kiemelten kezelte a Kárpát-medence és Európa országaival történő szakmai együttműködést.

Története

1869-ben létesült Magyar Királyi Földtani Intézet néven. Alapító okiratát I. Ferenc József látta el kézjegyével. Munkatársainak száma 2007-ben 113 fő volt, köztük 72 fő kutató (geológus, bányamérnök, térképész, hidrogeológus, vegyész, geofizikus, geográfus). 2012. április 1-jével beolvadt a Magyar Állami Földtani Intézet és az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet összevonásával megalakult Magyar Földtani és Geofizikai Intézetbe (rövidítve MFGI).

Épülete

Műemléki védelem alatt álló szecessziós székháza Budapest XIV. kerületében, a Stefánia út 14. sz. alatt található. Az épület Lechner Ödön tervei szerint, Hauszmann Sándor irányításával készült el 1898-1899-ben. Létrehozásához a kormányon és a fővároson kívül Semsey Andor járult hozzá jelentős adománnyal.

Fő feladatai

  • az ország területének geológiai feltérképezése,
  • alapadatok szolgáltatása a gyakorlati célú kutatás, a tervezés és a döntés-előkészítés számára,
  • vízföldtani, környezetföldtani, agrogeológiai, geokémiai, vízkémiai, mérnökgeológiai és egyéb gyakorlati célú kutatások, fejlesztések végzése, céltérképek, földtani modellek készítése,
  • ásványi nyersanyagkészletek kiértékelése, új nyersanyagkutatási lehetőségek feltárása,
  • hatástanulmányok készítése,
  • földtani adatbázis fenntartása és fejlesztése,
  • a nemzetgazdaság és az állampolgárok informálása.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *