Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4901Batthyány várkastély - Schloss Burgau

Kategória Kastély , Rendezvényközpont , Várkastély

Kép album megtekintése

Cím 8291 Burgau, Schloweg
GPS koordináta N 47.145130,E 16.098570
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Steiermark

Internet:

http://www.burgau.steiermark.at/system/web/default.aspx

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-10-06 - Látogatás dátuma: 2009-10-04 - Utolsó módosítás: 2016-05-18A várkastély, Batthyány Lajos birtoka, egyben a stájerországi uradalmának központja volt.

Burgauban az egykor Batthyány tulajdonában lévő várkastély falán 1998 óta domborműves emléktábla őrzi a magyar miniszterelnök emlékét.

Eredetileg széles árok vette körül, megerősített védelmi rendszert alkotott mint végvár töltötte be szerepét .
1367 említetik először mint az egykori moated kastélyt Kastély a Au.
1429-ben a Neitberg (Neuberg) család tulajdona. A 16. században megvásárolja Mathias von Trauttmansdorff. 1665 - 1753 között, gróf Trauttmannsdorff tulajdona volt.

Csak az új tulajdonos Batthyány hozta meg a város gazdasági fellendítését. 1789 - Gróf Batthyány Károly alapította az első pamutszövödét a régi monarchiában, amely sok munkahelyet teremtett.

Az utolsó magántulajdonosa a kastélynak, gróf Batthyány Lajos volt, a volt miniszterelnök 1849 évi letartóztatásáig.
A vár 1871-óta állami tulajdonában van.

Az épületet 1998-ban helyreállították a toronyban kávézót rendeztek be, a gyönyörű tégla boltíves pincében rendezvényeknek alakítottak ki helyszínt.
Az emeleteket, valamint a boltíves árkádos udvart, kulturális események, például esküvők és konferenciák helyszíneként hasznosítják.


Forrás: http://www.vasiszemle.t-online.hu/2007/04/molnar.htm
A Batthyányak ősei a középkori Rátót nemzetség kővágóörsi (pontosabban felsőörsi) ágához tartoztak. Ebből a Zala megyei ágból származott Kővágóörsi "Kis" György esztergomi várnagy, aki 1397-ben zálogként, két évvel később pedig adományként kapta meg Zsigmond királytól a család névadó birtokát, a Fejér megyei Battyánt, majd György fiai, Albert és László felvették, illetve meghonosították a Batthyány nevet.

A család zsigmondi ágazatának - de talán az egész grófi ágnak is - legrangosabb házasságát maga Batthyány Lajos, a későbbi miniszterelnök kötötte 1834. december 4-én, feleségül véve a cifferi Zichy Károly gróf lányát, Antóniát.

az 1814-ben elhunyt Batthyány Károly gróf, aki stájerországi uradalmában, Burgau mezővárosban angol mintára pamutfonó gyárat alapított, állítólag ez volt a Habsburg monarchia első fonógyára. Batthyány Károly részvényese volt a bácskai Ferenc-csatornának és a Károlyvárostól Fiuméig vezető útnak is, uradalmait pedig igyekezett korszerűsíteni, gazdaságát gépesítette és jelentős szarvasmarha-tenyésztést folytatott.
Batthyány Lajos apja, József Sándor gróf ugyancsak rövid ideig, mindössze nyolc évig (1804 és 1812 között) volt gazdája a birtokainak, azokon azonban így is jelentős fejlesztéseket, illetve modernizációt hajtott végre. Annak érdekében, hogy egybefüggő nagyüzemet alakítson ki, elvégezte a tagosítást - ennek eredményeként alakult ki például az ikervári uradalomban a péterfai és csomaházi allódium - és majorsági épületeket, a Rába folyó mentén pedig malmot, hidat és töltést, illetve utat építtetett. Halála után gazdátlanná váltak a milliós értékű uradalmak, és jelentősen csökkent a jövedelmük. Amikor fia, Batthyány Lajos gróf csaknem két évtizednyi visszaesést követően, 1831-ben átvette a szétzilált gazdaság irányítását, rendkívül tudatosan fogott hozzá birtokainak racionalizálásához.

Batthyány Lajos leginkább azzal tetézte "bűneit", hogy 1848 tavaszán és nyarán a nemzetőrség és a honvédség szervezőjeként megteremtette az önálló nemzeti haderő alapjait, szeptemberben pedig népfelkelést hirdetett Jellasics hadai ellen, sőt lemondása után maga is csatlakozott a népfelkelőkhöz. Noha egy szerencsétlen lovasbaleset megakadályozta, hogy Batthyány Lajos részt vegyen a hadműveletekben, az udvar - mely korábban kétszer is elnézte a Batthyányak hűtlenségét - már a fegyveres ellenállás kísérletét sem tudta megbocsátani a grófnak. Mint közismert, az első felelős miniszterelnököt 1849. október 6-án kivégzték, és minden vagyonát elkobozták.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *